MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Навіщо?Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуНе визнавати ‘фарс Кремля’Росіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніОбмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестівВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Україна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі Харківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоРозстріляв українського військовополоненого на ЗапоріжжіМКС видав ордери на арешт двох російських генералівВ эвакуацию я поехал в одних штанах, сапогах, курточке и с документамиПолітика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів

5 діб арешту за заявлення відводу судді в українських судах? ЄСПЛ виніс рішення у справі «Міхайлова проти України»

06.03.2018   
ХПГ-інформ
6 березня 2018 року ЄСПЛ виніс рішення у справі «Міхайлова проти України». Справа була підтримана Фондом стратегічних справ ХПГ.

6 березня 2018 року Європейський Суд з прав людини виніс рішення у справі «Міхайлова проти України». Справа була підтримана Фондом стратегічних справ Харківської правозахисної групи. Представник Заявниці перед ЄСПЛ – пан Андрій Крістенко.

Заявниця, пані Олена Міхайлова, стверджувала, що національний суд, який призначив їй 5 діб адміністративного арешту за неповагу до суду, зробив це у порушення принципу неупередженості. Також заявниця не мала достатньо часу для підготовки свого захисту, і що її право на правову допомогу, а також на виклик та допит свідків не було дотримано. Пані Міхайлова також скаржилась, що її покарання являло собою незаконне та непотрібне втручання в її свободу вираження поглядів у порушення статті 10 Конвенції, і що вона не мала можливості оскаржити цей арешт всупереч статті 2 Протоколу № 7.

Фабула справи наступна: Заявниця, виступаючи перед судом у власних інтересах, заявила відвід головуючому. Як підставу відводу вона вказала упередженість судді при розгляді іншого спору, у якому вона брала участь як юрист, а також висловила свою точку зору щодо справедливості розгляду цим же суддею інших справ. Зокрема, пані Міхайлова зацитувала статтю «Батько за сина, брат за брата» у виданні «Ділові новини», де досліджувалося одна зі справ, яку розглядала суддя М. та винесла, на думку одного з героїв статті, упереджене рішення.

До того ж, як підтвердження підстав для відводу, Заявниця вказала, що вона була з іншою особою в коридорі та вони почули, що суддя протягом розмови промовляв її прізвище та сміявся, з чого вона зробила додатковий висновок про наявність упередженості до її персони. Суддя перервав промову пані Міхайлової та попередив, що розцінює викладені нею факти як вираження неповаги до суду. Слухання було відкладене на 9:30 ранку наступного дня. Суддя Б. доручила своїй помічниці скласти на Заявницю протокол за неповагу до суду відповідно до ст. 185-3 Кодексу про адміністративні правопорушення України. Протокол був складений о 10:04, а слухання справи по суті суддею Б. відбулося о 10:27. Коли Заявниця намагалася пояснити свої причини для відводу судді М., суддя Б. перервав її промову та погрожував їй ще одним звинуваченням у зневазі до суду. Суддя Б. визнав пані Міхайлову винною у прояві неповаги до судді М. та призначив покарання у вигляді адміністративного арешту на 5 діб.

Дуже детально дослідивши обставини справи, Європейський Суд визнав, що у даній справі було порушення пункту 1 статті 6 Конвенції щодо вимоги неупередженості суду, порушення пункту 1 статті 6 та пункту 3 (b) статті 6 Конвенції у зв’язку з тим, що Заявниці не було надано достатньо часу та можливостей для підготовки захисту, а також порушення статті 10 Конвенції у розрізі права на свободу вираження своєї думки. Також Суд знайшов порушення статті 2 Протоколу № 7, оскільки українське законодавство на той момент не передбачало можливості оскаржити рішення про притягнення до адміністративної відповідальності. ЄСПЛ призначив Заявниці компенсацію нематеріальної шкоди в сумі 3000 євро.

 Поділитися