MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Наші вдома: з полону повернули 207 українців ‘Мені досі сняться страшні сни’, — керуючий справами Бучанської міськради ‘Ми вважали, що росіяни не стануть руйнувати наші домівки’Наші цінності допомагають подолати життєві труднощіСправа Кирила Тлявова, кагарлицькі ґвалтівники, ‘націоналізація’ Меджлісу — підсумки тижняПравозахист у дорозі: як працюють наші виїзні команди в Харківській областіНаші контакти“Мушинський проти України”: перемога адвоката ХПГ у ЄСПЛ«На нашій вулиці всі будинки зруйновано» – мешканець РубіжногоСправа «Україна та Нідерланди проти Росії» – в ЄСПЛ розпочалися слухання Справа у смартфоні: запрацював застосунок «єСуд»ЄСПЛ: справа ‘Ліблік та інші проти Естонії’ЄСПЛ: справа "Босака та інших проти Хорватії"ЄСПЛ: Справа Шантаре та Лабазніковс проти ЛатвіїЄСПЛ: Справа Centrum för rätvisa проти ШвеціїСправа про вбивство Кирила Тлявова: у червні відбудуться три судові засіданняСправа Дмитрієва: «Меморіал» поскаржився на адвоката за призначенням«Справа Василя Стуса»: Медведчук має виплатити видавництву 139,5 тис. грн«Справа Василя Стуса»: Медведчук програв в апеляційному суді Доступ до інформації: правова перемога в Європейському суді з прав людини

Блискучий успіх адвоката, а на душі - сумно

19.03.2018   
Геннадій Токарев
Прокурори зробили все для унеможливлення притягнення до відповідальності посадових осіб поліції, винних у незаконному кримінальному переслідуванні невинної людини

17 липня 2010 року пан С. був затриманий слідчим Новокаховського міського відділу внутрішніх справ в Херсонській області за підозрою в скоєнні збуту особливо небезпечних наркотичних засобів за ч. 2 ст. 307 КК України, і через троє діб йому була обрана міра запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.
Адвокат Володимир Куценко, який здійснював захист обвинуваченого С., знайшов низку порушень з боку органів слідства та притримувався позиції щодо відсутності доказів винуватості свого підзахисного, частина яких була підроблена.
22 грудня 2014 року Каховський міськрайонний суд Херсонської області задовольнив клопотання адвоката Куценка, кримінальну справу стосовно С. направив для проведення додаткового розслідування.
30 квітня 2015 заступника начальника слідчого відділу Новокаховського міського відділу внутрішніх справ закрив кримінальну справу (провадження) за відсутністю в діях пана С. складу злочину.
Впродовж двох років слідчий підрозділ міліції, а згодом і слідчий підрозділ Новокаховського відділу новоствореної Національної поліції, не видавали копію постанови про закриття кримінального провадження, розуміючи, що на її підставі пан С. буде намагатися отримати відшкодування за його незаконне кримінальне переслідування.
Так і не отримавши копію постанови, адвокат Куценко підготував позовну заяву про стягнення моральної шкоди, завданої незаконними діями органами дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, в якому описав докладно описав ситуацію, що склалася.
Майже рік дана справа розглядалася Новокаховським міським судом Херсонської області. В обґрунтування свого позову нами було подано близько трьох тисяч сторінок документальних доказів.
29 грудня 2017 року суд першої інстанції зобов’язав виплатити пану С. 218 800 грн. як відшкодування моральної шкоди.
Не погодившись з даною сумою моральної шкоди, адвокат підготував і подав до суду апеляційної інстанції апеляційну скаргу.
15 березня 2018 року апеляційний суд Херсонської області своїм рішенням збільшив розмір завданої пану С. моральної шкоди та зобов’язав виплатити йому більше 600 000 грн.
Вітаємо адвоката Володимира Куценка з чудовою перемогою, яка стала результатом його багаторічної сумлінної копіткої роботи.

P.S.
Є у цій справі із щасливим кінцем і негативний аспект, який в черговий раз надає підстави засумніватися в тому, чи відбулися позитивні зміни в діяльності правоохоронних органів після їх реформування.
Новокаховський суд при розгляді цивільного позову пана С. довгий час не зміг домогтися отримати матеріалів кримінального провадження за обвинуваченням пана С. із слідчих органів та органів прокуратури, які надали її суду для огляду і швиденько забрали назад. Навіть після закінчення розгляду цивільної справи у пана С. немає копії постанови про закриття його кримінального провадження. Таким чином, органи досудового розслідування, як і прокурори, які здійснювали нагляд за справою пана С., незважаючи на активні дії адвоката, зробили все для унеможливлення притягнення до відповідальності посадових осіб поліції, винних у незаконному кримінальному переслідуванні невинної людини.

 Поділитися