MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим останніми днями (26.03–02.04.2018)Крим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиКрим останніми днями (12.04.–25.04.2018)Крим останнім часом (25.04.–14.05.2018)РФ: Свідок у справі «Хізб ут-Тахрір» свідчив під психологічним тиском ФСБК 74-й годовщине депортации крымских татарДо 74-ої річниці депортації кримських татар18 травня 2019 року – 75-а річниця депортації кримських татарКрим останнім часом (15.05.–22.05.2018)РФ: Ресуля Веліліяєва звільнили з московського СІЗОКрим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення волі

Крим останніми днями (03.04.–11.04.2018)

12.04.2018   
ХПГ-інформ

Повідомлення з окупованого Криму: судові розгляди у справах кримських татар, тиск на українських активістів, голодування Володимира Балуха, знищення культурної спадщини і таке інше.


В Ялті побили громадянина України Ігоря Криничного через національну символіку – зображення синьо-жовтого прапора на номері й лобовому склі авта. Про це 03.04.2018 повідомив сайт «15 минут». Чоловік має авто з кодом «АК» – це український літерний код Автономної Республіки Крим. Як каже Криничний, після побиття він три дні провів у лікарні.

«Він (чоловік, який побив Криничного – «15 минут») щодня приходить і плює на мою машину. На моє питання: «навіщо ти це робиш?», він відповів: «тому що я укроп і я фашист», – розповів Криничний після побиття. На його думку, тепер бути українцем у Криму – небезпечно.


Підконтрольний московській владі Верховний суд Криму не задовольнив скаргу захисту громадського журналіста Нарімана Мемедемінова й залишив його під вартою до 16 травня 2018 року. Про це 03.04.2018 повідомив сайт «15 минут», посилаючись на громадське об’єднання «Кримська солідарність». Засідання проходило в закритому режимі, слухачів пустили тільки на оголошення ухвали. Адвокат Еміль Курбедінов підкреслив, що для проведення закритого засідання не було жодних підстав.

Фото: «Кримська солідарність»

Нагадаємо, вранці 22 березня співробітники ФСБ РФ провели хатній трус у Нарімана Мемедемінова в селі Холмівці Бахчисарайського району. Силовики зламали двері, поводилися грубо. Як стало відомо пізніше, проти громадського активіста порушено кримінальну справу за статтею про заклики до скоєння терористичного акту. За словами дружини кримського татарина, справу порушено через публікації в YouTube 2013–14 років.


Активісток Українського культурного центру в Криму Альону Попову та Ольгу Павленко викликав на профілактичну розмову помічник прокурора російської прокуратури Сімферополя Олексій Пучков. Про це 05.04.2018 на своєму сайті повідомила Кримська правозахисна група. О. Пучкова цікавила робота Центру й випуск газети «Кримський терен». Активістки скористалися правом не свідчити проти себе й своїх близьких. Це вже не перший випадок, коли учасників Центру викликають на допити й «профілактичні розмови».

Український культурний центр не є політичною організацією, проте учасники зазнають тиску з боку окупантів, які забороняють публічні заходи, а під час розмов попереджують про неприпустимість екстремізму. Одному з лідерів центру Леоніду Кузьміну в 2017 році довелося залишити Крим через тиск і погрози з боку силовиків.


Представники ФСБ увірвалися до мечеті села Павлівка Джанкойського району анексованого Криму, – передало 08.04.2018 видання «Тиждень.ua» з посиланням на сторінку у Facebook громадського об’єднання «Кримська солідарність».

«6 квітня у мечеті села Павлівка Джанкойського району побували співробітники ФСБ, які повідомили, що в цьому приміщенні нібито проводяться „якісь екстремістські заходи“», – мовиться в повідомленні.

Близько 20 людей з автоматами оточили мечеть і не випускали вірних з приміщення. Усіх мусульман допитували та фотографували. Разом зі співробітниками ФСБ був представник прокуратури.


Обвинувачення у справі українського активіста Ігоря Мовенка запросило для нього покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки умовно. Про це 10.04.2018 повідомив сайт «15 минут» із посиланням на Facebook журналіста Михайла Батрака.

Нагадаємо, Ігоря Мовенка звинувачують у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності. «Усі слідчі дії, які проводили зі мною співробітники ФСБ, супроводжувалися побиттям, а також постійними погрозами мені й моїй сім’ї», – раніше заявив активіст у суді.


Руслана Зейтуллаєва, кримського татарина, засудженого в РФ до 15 років позбавлення волі у «справі Хізб ут-Тахрір», помістили до штрафного ізолятора. Про це 11.04.2018 повідомив адвокат Еміль Курбедінов на своїй сторінці у Facebook.

«Руслан Зейтуллаєв – політичний в’язень, кримський татарин мусульманин, засуджений до 15 років позбавлення волі за свої переконання й віру!

Надійшла інформація про те, що Руслана в колонії, де він відбуває покарання (м. Салават, Республіка Башкортостан), посадили до штрафного ізолятора за, нібито, порушення режиму!

Докладною інформацією по цьому інциденту поки що не володіємо!

Нами була відправлена скарга до Федеральної служби виконання покарань на утримання Зейтуллаєва на території Росії з вимогою про утримання його в колонії, розташованої в Криму!» – написав адвокат.


Український активіст Володимир Балух відмовився припинити голодування, яке він оголосив 19 березня на знак протесту проти вироку суду про позбавлення його волі на 3 роки й 5 місяців у колонії-поселенні. Про це 11.04.2018 повідомив сайт «15 минут».

Як повідомив сайт «Крым.Реалии», того дня в підконтрольному московській владі Роздільненському районному суді Криму проходило засідання у справі Балуха. Джерело повідомило, що «активіст має хворобливий вигляд і тримається за ґрати».

Фото: krym.org (RFE/RL)

Засідання проходило у справі, порушеній проти Балуха в серпні 2017 року після того, як Балух і його адвокат подали скарги в поліцію на дії начальника Роздільненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який ображав і вдарив українця. У відповідь Ткаченко подав скаргу на Балуха. За інформацією захисту активіста, Ткаченко напав на Балуха, а саме: вдарив, ображав нецензурною лайкою, принижував за національною ознакою. Того дня в суді показали запис конфлікту між Балухом і Ткаченком з камер спостереження. Після цього суд перейшов до допиту Ткаченка, який виступає як потерпілий.

У засіданні як захисник вперше взяв участь Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент (УПЦ КП) – про це повідомив журналіст Михайло Батрак у Facebook. Раніше адвокат Балуха Ольга Дінзе заявила, що здоров’я її підзахисного погіршується.

Того ж дня ввечері архієпископу Клименту вдалося відвідати Балуха в ІТТ, повідомив сайт «Крим.Реалії».

«Я пішов до нього після суду. У нас була можливість півтори години поспілкуватися. Володимир пригнічений тим ставленням, яке до нього проявляє тюремне керівництво. Духом він сильний. Серце болить за Україну, запитує про неї: „Як там Україна? Що там Україна?“ Голодування він не збирається припиняти. Сказав, що це його принципова позиція до того часу, поки не переможе істина. Він боротиметься стільки, скільки в нього буде сил», – сказав архієпископ Климент.

Раніше перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко звернулася до Балуха з проханням припинити голодування. Пізніше 22 народних депутати України підписали звернення до Балуха з ти самим проханням. Зокрема під зверненням підписалися Рефат Чубаров, Світлана Заліщук, Мустафа Наєм, Єгор Соболєв, Владислав Голуб, Сергій Лещенко, Олег Мусій, Андрій Білецький, Борислав Береза.


ІНШЕ

Російська влада анексованого Криму має намір призвати 2300 кримчан до російського війська в 2018 році, – передав 03.04.2018 сайт «Крым.Реалии» з посиланням на сайт російського уряду Криму, який у свою чергу посилається на віце-прем’єра півострова Ігоря Михайличенка.

Раніше Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні повідомляла, що в 2017 році на військову службу до озброєних сил РФ призвали не менш ніж 4800 жителів Криму.


Черепицю «татарку» ручної роботи, якою вкритий дах Ханського палацу в Бахчисараї замінюють на стилізовану підробку, яку виробляють в Іспанії. Роботи з укладання нової черепиці розпочалися 8 квітня. Про це 10.04.2018 повідомив сайт «15 минут» з посиланням на колишнього голову комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едема Дудакова.

«Палітра з тисячі відтінків, ручна робота – черепиця „татарка“, принесена в жертву цій тьмяній одноманітності. Попросту через те, що її простіше укласти, через те, що немає спеціалістів з „татарки“, через те, що на такий спосіб простіше розпилити бабло, через те, що для спорядників цього вандалізму – головне сам процес і понти, а не результат», – написав Е. Дудаков у Facebook.

Раніше з Криму повідомляли, що історична черепиця, яку зняли з даху Ханської мечеті, вже з’явилася в продажу «з рук».


Міжнародна організація ЮНЕСКО ухвалила рішення відкрити можливість розміщення моніторингової місії й боротьби за охорону пам’яток культури в анексованому Криму. Про це 11.04.2018 повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Twitter, передав того дня сайт «Крим.Реалії».

«Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила важливе рішення щодо Криму. Це фактично можливість для розміщення моніторингової місії і боротьби за освітні права, науку, охорону пам’ятників культури у Криму, в тому числі Ханського палацу. Не дамо окупаційній владі розграбувати та знищити українське надбання!» – написав П. Клімкін.

 Поділитися