MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останнім часом (25.04.–14.05.2018)

15.05.2018   
ХПГ-інформ

Повідомлення з окупованого Криму: ухвали підконтрольних московській владі судів, хатні труси в кримських татар, арешти, стан утримуваних під вартою, інше.


Адвокат Айдер Азаматов відвідав у СІЗО фігурантів «справи Веджіє Кашка» Асана Чапуха та Бекира Дегерменджі й розповів про їхній стан здоров’я. Про це 25.04.2018 у Facebook повідомило громадське об’єднання «Крымская солидарность». Як розповів адвокат, стан здоров’я Асана Чапуха задовільний, він скаржиться на те, що після інсульту ліва частина тіла й досі в онімілому стані, він її не відчуває. На той момент він утримувався в медсанчастині, також там утримується Бекир Дегермеджі. Він поки тримається на лікарських препаратах, які передають рідні й близькі. У нього час від часу підвищується тиск, турбує головний біль. У приміщенні – підвищена вологість, що шкідливо для Бекира Дегерменджі, в якого астма.

Тримання під вартою їм продовжено до 15 травня, а слухання за апеляційною скаргою адвоката, яку він подав ще 16 березня, тобто через два дні після продовження запобіжного заходу, досі не призначене.

Нагадаємо, 23 листопада минулого року ФСБ РФ спільно з МВС затримала кримських татар Бекира Дегерменджи, Кязима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Куртсеїта Абдуллаєва, якого пізніше відпустили. В будинку ще однієї активістки, Ельміри Газієвої-Баранової, проводився трус.

Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини. Проте, вони намагалися допомогти родині Веджіє Кашка – ветерану кримськотатарського національного руху – повернути вкрадені цим громадянином Туреччини гроші. Мова мовиться за Юсуфа Айтана, який украв у родини Кашка велику грошову суму. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу.

У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання саме Юсуфа Айтана, який напередодні пообіцяв їм повернути гроші. Під час затримань Веджіє Кашка стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.


25.04.2018 в Бахчисарайському районі російські поліціянти зупинили весільний кортеж і примусили зняти з авта кримськотатарський прапор. Про це у Facebook написав віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Ісямов.

«Хлопці кажуть, поспішали в Джамі (мечеть – ред.), зняли.

Якщо повісили, вже не знімайте!» – написав Іслямов.


Вранці, 26.04.2018, в Білогорську російські силовики провели труси в крамницях торгової мережі «Гузель». Про це того дня повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на координатора Кримської контактної групи з прав людини Абдурешита Джеппарова.

«Біля всіх крамниць торгової мережі „Гузель“ і фірми „КрымОпт“ у Білогорську машини з силовиками в балаклавах. Біля торгових центрів – автобуси. За інформацією, що мені поступила, хатній трус відбувається і в директора „КрымОпту“ Алі Барієва», – розповів правозахисник.

Торгова мережа «Гузель» і фірми «КрымОпт» належать великому бізнесменові й меценату Ресулю Веліляєву.

Фото: Крымская солидарность

Як пізніше повідомив «Крым.Реалии», після закінчення трусів силовики увезли Алі Барієва, а також Зеру Веліляєву, сестру Ресуля Веліляєва. Як кажуть самовидці, силовики приїхали на автомобілях без номерів, були озброєні та в балаклавах.

Пізніше того дня «Крым.Реалии» повідомив, що Зеру Веліляєву, яка працює бухгалтером у фірмі «КрымОпт» допитували в Управлінні МВС РФ по Криму в Сімферополі. За інформацією сестри Веліляєвої, Ребії, допит тривав принаймні годину без адвоката, який не встиг приїхати до управління поліції.

Повідомлено також, що активіста кримськотатарського національного руху Алі Барієва також відвезли до Сімферополя, у нього вилучили телефони та планшет.

Слідчі дії відбувалися також у будинках Ресуля та Екрена Веліляєвих.

«Крым.Реалии» передає, що труси проводили в рамках порушеної справи за ч. 2 ст. 238 КК РФ (виготовлення, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, які не відповідають вимогам безпеки, караються примусовими роботами терміном до п’яти років або позбавленням волі терміном до десяти років).

Після довгогодинного трусу в будинку Ресуля Веліляєва в Білогорську його увезли на допит Слідчого комітету РФ по Криму. За відомостями голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, раніше затриманих Рустама Веліляєва (сина Ресуля Веліляєва) та Зеру Веліляєву відпустили, – передав «Крым.Реалии».

Ресуль Веліляєв

Як повідомив сайт «Крым.Реалии» пізно ввечері того дня, російські силовики почали відпускати людей, яких заблокували через багатогодинний трус на території торгової бази «КрымОпт». На території складу перебували 20–30людей – адміністратори, керівники відділів, експедитори та водії. Людей відпускали по одному, переписували пашпортні дані й зобов’язали наступного дня прибути на територію бази на 11 годину. Повідомлено, що з приміщень вивозять усю документацію, робочі ваговози забирають на штрафмайданчик.

Як повідомив «РИА Крым», в управлінні Слідкому РФ по Криму заявили, що «в теперішній час підрозділ не має у провадженні справ щодо бізнесменів або фірм, під адресами яких проводилися труси». За відомостями російського видання «Коммерсантъ», труси проводили співробітники ФСБ за підтримки бійців ОМОНу.

27.04.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, посилаючись на Рефата Чубарова, що Ресуля Веліляєва та Алі Барієва вивезли з анексованого Криму.

«Зараз Ресуль Веліляєв і Алі Барієв перебувають під цілодобовим контролем карателів, хоча їхній статус ще не визначений. Вони не арештовані та офіційно не затримані, але їх вивезли з Криму. Розумію, що стосовно них саме зараз здійснюється безпрецедентний тиск. Чим усе скінчиться, узнаємо незабаром», – написав Чубаров у Facebook.

01.05.2018 сайт «Радіо Свобода» повідомив, посилаючись на журналістку Лілю Буджурову, що Ресуль Велілялєв перебуває в московській тюрмі «Лефортово». За словами журналістки, суд уже обрав запобіжний захід – два місяці тримання під вартою за ч. 2 ст. 238 КК РФ (максимальна санкція цієї частини статті – позбавлення волі до 6 років).

03.05.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, посилаючись на заступника Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, що до Ресуля Веліляєва, якого утримують у московському СІЗО Лефортово, поки не допускають адвокатів.

«Захисники на цьому етапі (справи – КР) не допускаються. Крім того, відомо, що в Лефортово (перебуває Веліляєв – КР). Це особлива тюрма ФСБ, тому не думаю, що буде так просто надаватися інформація: і з приводу допуску адвокатів, вивчення обставин справи і підстав для арешту в такій жорсткій формі», – сказав Чийгоз.

За його словами, до призначення адвокатів лише родичі можуть підтримувати зв’язок із арештованим.

07.05.2018 сайт «15 минут» передав, що захисником Ресуля Веліляєва став кримський адвокат Джеміль Темішев. Про це сам Темішев повідомив у Facebook. Також він написав, що вже зустрічався зі слідчим, який розслідує справу Ресуля Веліляєва та Алі Барієва.

«Багато чого хочеться написати, але на сьогодні я утримаюсь від різких коментарів, оцінок і прогнозів. І всіх небайдужих прошу поки робити так само. Це пов’язано, перш за все, з позицією самих Ресуль ага та Алі ага. Можна було б поміркувати над питаннями про те, чому їх закрили в Москві в СІЗО Лефортово (ФСБ)? Чому обвинувачених у скоєнні злочину, максимальне покарання за який передбачено у вигляді позбавлення волі строком до шести років, закрили в СІЗО, а не залишили під хатнім арештом? Якщо вірити версії слідства, то злочин скоєний на території Криму і більшість свідків перебувають у Криму, але чому його розслідують московські слідчі ГСУ СК РФ? Чому кримінальну справу за не таким вже й тяжким обвинуваченням розслідує слідча група другого слідчого відділу управління з розслідування злочинів, … хвилинку уваги … пов’язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни?!

Уже багато хто знає, що я заступаю інтереси Ресуль ага й цікавляться, чим йому можна допомогти (від офіційних звернень до урядових осіб і до пікетів і мітингів). Я ще раз прошу утриматися від необміркованих дій», – написав адвокат.

10.05.2018 Джеміль Темішев відвідав Ресуля Веліляєва в СІЗО «Лефортово». Про це повідомив сайт «15 минут» з посиланням на Facebook адвоката. Це була їхня перша зустріч. Адвокат написав, що Веліляєва утримують в одиночній камері, раз на день виводять на годинну прогулянку.


27.04.2018 адвокат Айдер Азаматов заявив до російської поліції анексованого Криму про зникнення харків’янина Олександра Стешенка, якого 12 квітня затримали на адмінкордоні з Кримом, присудили адмінпокарання нібито за невідповідність фото в паспорті, а 24 квітня увезли зі спецприймальника в Сімферополі в невідомому напрямку. Про це повідомив сайт «Крым.Реалии».

«Дану заяву я відправив поштою. Справа в тім, що, на жаль, під час передачі на руки на наших екземплярах жодних відміток не ставлять», – зазначив адвокат.

Згідно з рапортами співробітників російської поліції, 12 квітня Стешенка «затримали за непокору законній вимозі (ст. 19.3 КоАП РФ)». Того ж дня Залізничний суд Сімферополя арештував Стешенка на 12 діб. Адвокат Айдер Азаматов зазначає, що згідно з матеріалами справи, харків’янин тоді відмовився від послуг адвоката, визнав провину й отримав копію постанови суду про притягнення до адмінвідповідальності. 24 квітня Стешенка увезли зі спецприймальника для осіб, які відбувають адмінпокарання в невідомому напрямку. За даними правозахисників, у ФСБ РФ заперечують затримання Стешенка на адмінкордоні між Кримом і материковою Україною.

08.05.2018 Айдер Азаматов написав у Facebook: «Спрямував заяву про викрадення Стешенка Олександра. До речі, останнє місце, де його бачили і де він, власне, був викрадений, розташоване в 5 метрах від відділу поліції, куди й була подана заява. Викрадають просто перед «носом» у вартових порядку».


Підконтрольний московській владі Гагарінський районний суд Севастополя засудив українського активіста Ігоря Мовенка, обвинувачуваного в екстремізмі, до двох років ув’язнення в колонії загального режиму. Про це 07.05.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии».

Ігор Мовенко. Фото: Олександра Сурган (RFE/RL)

Перед оголошенням вироку Мовенко просив суд «ухвалити справедливе рішення».

Згідно з рішенням суду, Мовенку інкримінували ч. 2 ст. 280 Кримінального кодексу РФ («публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності») за кілька коментарів у групі «Крим – Україна» в соціальній мережі «ВКонтакте».

Адвокат Мовенка Оксана Железняк повідомила, що вирок оскаржать.


Співробітники сімферопольського СІЗО погрожують розправою засудженому в Криму українському активісту Володимирові Балуху. Про це 08.05.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на експерта Кримської правозахисної групи Володимира Чекригіна.

«Нам відомо, що охорона СІЗО періодично погрожує розправою Балуху через його дії. Вони кажуть йому, що він, рано чи пізно, буде покараний за волелюбство. Зараз до нього приходять з трусами в нічний або ранковий час. Проводити труси можна, але в певні години чи в екстрених випадках. Таким чином вони не дають йому відпочити», – сказав Володимир Чекригін.

Володимир Балух у суді. Фото: krym.org (RFE/RL)

Публічних коментарів співробітників СІЗО з цього приводу немає.

Володимир Балух 19 березня оголосив голодування на знак протесту проти вироку суду про позбавлення його волі на 3 роки й 5 місяців у колонії-поселенні.


10.05.2018 підконтрольний московській владі Судакський міський суд засудив «українського диверсанта» Геннадія Лимешка до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Про це повідомив сайт «15 минут» з посиланням на «Интерфакс».

Геннадій Лимешко

Термін відбування покарання Лимешку рахується з 10 травня 2018 року. Українець обвинувачувався за статтями КК РФ «незаконне виготовлення вибухового пристрою» та «незаконне придбання, зберігання та носіння вибухових речовин і боєприпасів, здійснені групою осіб за попередньою змовою».

Лимешка затримали в серпні 2017 року співробітники ФСБ РФ як «агента СБУ», звинувативши в підготовці диверсій у Криму.


Як повідомив 11.05.2018 сайт «15 минут», посилаючись на громадську організацію «Крымская солидарность», того дня підконтрольний московській владі Ленінський районний суд Севастополя залишив під арештом кримського татарина Енвера Сейтосманова до 9 липня 2018 року. Йому інкримінують ст. 205.5 ч. 2 КК РФ – участь у забороненій у РФ організації «Хізб ут-Тахрір».

Ернест Сейтосманов (ліворуч) та Енвер Сейтосманов (фото: «15 минут»)

Напередодні під Севастополем російські силовики провели хатні труси в Ернеста та Енвера Сейтосманових, які є двоюрідними братами Нурі Прімова, засудженого в РФ до 5 років колонії за участь у «Хізб ут-Тахрір».


Громадського журналіста Нарімана Мемедемінова вивозили з СІЗО на психіатричну експертизу. Про це 14.05.2018 повідомив сайт «15 минут» з посиланням на адвоката Едема Семедляева.

Наріман Мемедемінов

За словами адвоката, проведення експертизи не є обов’язковим у такій справі, проте «у всіх політичних справах щодо мусульман кримських татар проводять зневажливу психіатричну експертизу».

«У слідства немає підстав сумніватися в адекватності Нарімана. Я вважаю, що в усіх політично мотивованих справах такі експертизи мають проходити всі „засекречені“ свідки та деякі „потерпілі“», – резюмував адвокат.

22 березня ФСБ РФ провела хатній трус в с. Холмівці в громадського журналіста Мемедемінова. Силовики зламали двері, поводилися брутально. Як стало відомо пізніше, проти Мемедемінова порушили кримінальну справу за статтею про заклики до здійснення теракту. Як каже дружина журналіста, справу порушили за публікації в YouTube 2013–2014 років.

 Поділитися