MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Протидія торгівлі людьми як питання забезпечення людської безпеки

20.06.2018   
Георгій Кобзар

Харківська міська організація Міжнародної організації «Жіноча громада» у співпраці з Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні провели 20 червня 2018 року у м. Чугуєві Харківської області круглий стіл «Протидія торгівлі людьми як складова Концепції «Людська Безпека».

У заході взяли участь представники суб’єктів взаємодії, дотичних до виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми», що працюють у структурах Чугуївської міської ради та Чугуївської райдержадміністрації, Чугуївському міськрайонному центрі зайнятості, громадські активісти та журналісти.

Як зауважила голова Харківської міської організації міжнародної організації «Жіноча громада» Ольга Білецька, торгівля людьми є ганебним порушенням прав людини, це загроза не тільки для конкретної постраждалої людини, але й для людської безпеки взагалі.

О. Білецька представила результати дослідження з питань міграції та торгівлі людьми в Україні, підготовлене фахівцями Міжнародної організації з міграції (МОМ). Воно говорить, зокрема, про те, що потрапляють у ситуації торгівлі людьми не тільки безробітні, але й ті, що мали в Україні роботу або пенсію, однак, через низький розмір оплати праці та пенсійних виплат вимушені були займатися пошуками «кращої долі». Що, на жаль, іноді закінчувалося потраплянням у фактичне рабство.

Про стан реалізації політики протидії торгівлі людьми в Харківській області оповіла директорка Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Хватинець. Вона зауважила, що тільки протягом І півріччя 2018 року соціальними службами області проведено 424, а фахівцями служби зайнятості – близько 800 інформаційних заходів, спрямованих на те, щоб наші співгромадяни не потрапляли «на гачок» торговців людьми.

Станом на 19 червня на Харківщині зареєстровано 39 осіб, що мають статус постраждалих від торгівлі людьми. Серед них 27 чоловіків, 11 жінок та 1 неповнолітня дівчинка. Характерно, що 5 з цих 39 – вимушені переселенці.

За видами експлуатації, від яких потерпали харків’яни та мешканці області, розподіл є таким: 36 – трудова експлуатація, 1 – продаж дитини, 1 – сексуальна експлуатація та 1 – втягування у військовий конфлікт.

Країни, до яких доправляли постраждалих: 12 – Казахстан, 6 – Росія, 6 – Фінляндія, 3 – Польща, 3 – невизнана Республіка Абахазія, 2 – Україна (в тому числі 1 – непідконтрольна територія), 2 – Литва, 2 – Данія, 1 – Азербайджан, 1 – Вірменія, 1 – Ізраїль.

О. Хватинець наголосила на тому, що у переддень Дня Конституції України потрібно частіше нагадувати про те, що забезпечення соціальної та людської безпеки як складової національної безпеки покладається не тільки на органи влади, але й на місцеве самоврядування. Тому відповідні структурні підрозділи Харківської облдержадміністрації активно працюють останнім часом із 16 об’єднаними територіальними громадами області.

А заступниця начальника управління соціального захисту населення Чугуївської міської ради Зоя Броднікова і представниця управління праці та соцзахисту населення Чугуївської райдержадміністрації Тетяна Михайлечко повідали про роботу в напрямку попередження торгівлі людьми, що здійснюється на Чугуївщині.

Ольга Білецька підкреслила, що необхідно спільними зусиллями органів влади, місцевого самоврядування та громадськості задіяти всі можливі важелі, аби донести до українців інформацію про загрози торгівлі людьми.

Про планування і проведення інформаційних кампаній, про складові успішної комунікації повідав голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», експерт з адвокації Юрій Чумак. Він організував «мозковий штурм», в ході якого учасники згадали ті інструменти для поширення інформації, які є в наявності на Чугуївщині – офіційні сайти, газети, радіо та районне телебачення, соціальні мережі, клуби, бібліотеки, кінозали, дошки оголошень, сіті-лайти, білборди тощо.

Після того було обговорено питання взаємодії органів влади та місцевого самоврядування Чугуєва й Чугуївського району з ХМОМО «Жіноча громада» у питанні попередження торгівлі людьми та спільного здійснення широкої профілактичної інформаційної кампанії «Небезпеку видно не одразу», приуроченої до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми 30 липня.

Також учасники круглого столу вирішили вивчити можливість створення місцевих програм з протидії торгівлі людьми, спрямованих на виконання Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року.

Як відзначила спеціалістка з питань адвокації та розвитку потенціалу Програми протидії людьми представництва МОМ в Україні Вікторія Мазуренко, прийняття відповідних програм у громадах свідчитиме про стратегічне розуміння ними важливості вирішення проблеми сучасного рабства та обов’язково знайде підтримку з боку міжнародних організацій. І вже зараз Міжнародна організація з міграції готова надати значну допомогу у здійсненні потужної інформаційної кампанії до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми.

Зауважимо, що захід було проведено в рамках проекту «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми у Харківській області». Дана ініціатива є регіональним компонентом спільного проекту Всеукраїнської Коаліції громадських організацій, які діють у сфері протидії торгівлі людьми, та підтримується представництвом МОМ в Україні.

 Поділитися