MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Бойовики шантажують Станіслава АсєєваЖурналіст Станіслав Асєєв (Васін) оголосив голодуванняСтаніслав Асєєв скаржиться на стан здоров’яУкраїнські та російські журналісти закликають звільнити Станіслава Асєєва«Репортери без кордонів» закликають визволити журналіста Станіслава АсєєваОб автобиографической прозе Станислава Асеева (Васина)Бойовики «ДНР» змусили Станіслава Асєєва зізнатися у «шпигунстві»#FreeAseev: Заява Виконавчої Ради Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубуСправу Асєєва включили до переліку 10 найтерміновіших випадків незаконних дій щодо журналістівУ «ДНР» Станіслава Асєєва засудили до 15 років ув’язненняСтаніслав Асєєв – цьогорічний лауреат премії «Вільна преса Східної Європи»Пыточная тюрьма «Изоляция» в ДонецкеСтаніслав Асєєв став лауреатом Шевченківської преміїЛауреаткою Національної правозахисної премії стала Людмила Гусейнова

«Репортери без кордонів» закликають негайно звільнити Станіслава Асєєва

30.07.2018   
ХПГ-інформ
В організації занепокоєні тим, у «ДНР» намагаються звинуватити Асєєва у шпигунстві, за що «законодавством» бойовиків передбачене покарання у вигляді 20 років позбавлення волі або смертна кара.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» знову закликала негайно звільнити з полону донецького журналіста Станіслава Асєєва (відомого під псевдонімом Васін), якого бойовики «ДНР» тримають у полоні більше року. Про це повідомляє служба інформації Національної спілки журналістів (НСЖУ), посилаючись на заяву організації.

«Репортери без кордонів» занепокоєні тим, що бойовики так званої «Донецької народної республіки» намагаються звинуватити Асєєва у шпигунстві на користь України, за що «законодавством» бойовиків передбачене покарання у вигляді 20 років позбавлення волі або смертна кара.

«Схоже, що в Донецьку хочуть представити затримання Асєєва як законне. Хоча він ще не був офіційне звинувачений, сепаратисти почали публікувати те, що вони називають „витримками з його щоденника“, аби закріпити довіру до ідеї, що він шпигун», – цитує заяву «Репортерів без кордонів» НСЖУ.

Нагадаємо, колишній депутат ВР України Єгор Фірсов повідомив, що інтернет-видання бойовиків почали публікувати окремі розділи «щоденника», який начебто належить Асєєву. «У цих текстах Стаса намагаються виставити розвідником, який виконував різні завдання за наказом українських силовиків», – написав Фірсов у Facebook. Він наголосив, що публікації бойовиків – фальшивка, і що особисто він має справжнього щоденника журналіста, і опублікував фотокопії цього щоденника.

Повідомлялося, що наприкінці червня Станіслав Асєєв оголосив голодування, протестуючи проти поганого з ним поводження. Проте, була інформація, що журналіста почали годувати примусово.

Також Асєєв скаржився на погіршення стану здоров’я. Є. Фірсов також повідомляв, що Асєєва шантажують, погрожуючи ув’язнити його матір, як спільницю: «Усе це для того, щоби він під камеру обмовив себе та підтвердив усе, що описане в „щоденнику“».


Коротко. Станіслав Асєєв зник 2 червня 2017 року на контрольованій бойовиками території. Свої публікації Асєєв підписував псевдонімом Васін і співпрацював з низкою українських ЗМІ, зокрема, проектом «Радіо Свобода» «Радио Донбасс.Реалии». Звільнити Асєєва закликала міжнародна організація «Репортери без кордонів». У лютому заяву солідарності з Асєєвим підписали голови Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та Союзу журналістів Росії Володимир Соловйов. Про підтримку позиції колег також оголосили керівники Європейської Федерації журналістів. Також повідомлялося, що Станіслав Асєєв оголосив голодування через погане з ним поводження.

 Поділитися