MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останнім часом (03.08.–13.08.2018)

16.08.2018   
ХПГ-інформ
Тиск на кримських татар, кримінальні справи проти громадських активістів, незалежне розслідування обставин загибелі Веджіє Кашка, стан охорони здоров’я, інше.

Тиск на кримських татар, кримінальні справи проти громадських активістів, незалежне розслідування обставин загибелі Веджіє Кашка, стан охорони здоров’я, інше.


03.08.2018 в Ленінському районі російські силовики провели хатній трус у активіста кримськотатарського народу Ленура Аблязімова. Про це повідомив сайт «Крым.Реалии». Після трусу Аблязімова доставили до відділу поліції, потім відпустили.

«Ленур Аблязімов на даний момент перебуває вдома. Він відпущений під підписку про невиїзд і нерозголошення таємниці слідства», – мовиться в повідомленні громадського об’єднання «Крымская солидарность».

Публічних коментарів російських силовиків з цього приводу немає.

У березні 2016 року російські силовики вже приходили з «оглядом» до будинку Аблязімова.


Активіст «галявини протесту» Ватан Карабаш, який 3 серпня вчинив спробу самоспалення в центрі Сімферополя, отримав опіки 10 % шкіри. Про це повідомив інший активіст «галявини протесту» Рінат Шаймарданов, який відвідав Карабаша в опіковому відділенні міської лікарні № 6, – передав сайт «Крым.Реалии».

«У Ватана опіки 10 % шкіри. Зараз його намазали знезаражувальними та гоющими мазями, зробили укол знеболювального. Лікарі кажуть про те, що як мінімум чотири дні він перебуватиме в лікарні, після чого робитимуть ще один огляд. Його стан зараз стабільний», – розповів Шаймарданов.

06.08.2018 «Громадське радіо» повідомило, що Карабаша виписали з лікарні.

«Першого дня до мене прийшли співробітники поліції, опитали мене. Лікарі ставилися до мене нормально, як до всіх пацієнтів, робили уколи, мазали мазі», – розповів Карабаш.

Як розповів Карабаш, спробу самоспалення він вчинив через бездіяльність місцевої влади – проблема не вирішується вже більше десятиліття.

«Коли людина доходить до такого, то це не героїзм, нам такого „геройства“ не потрібно. Відповідальність за цей вчинок я відчуваю тільки перед своїми дітьми, а перед чиновниками – ні. Я так кажу – це не я зробив, це вони зробили. Тому що 12 років проблема є, але вона не вирішується», – розповів Карабаш.

Ватан Карабаш, 03.08.2018 (фото: «Крым.Реалии»)

Як повідомлялося, мати Ватана Карабаша є учасницею «галявини протесту» з 2006 року: на місці, де забудовці з компанії «Акура» хочуть зводити новий мікрорайон, у неї закладений капітальний фундамент, який був зруйнований будівельниками. Через це її син і намагався скоїти самоспалення, бо питання не вирішувалося попри звернення до різних інстанцій.

Нагадаємо, на «галявині протесту „Стрілецька“» розташовані близько 100 будинків, а також мечеть на 2 тисячі людей. Після анексії Криму Російською Федерацією окупаційна влада вирішила будувати на цьому місці новий мікрорайон «Кримська троянда».


Спецоперація із затримання ветерана національного руху кримських татар Веджіє Кашка, а також чотирьох кримських татар: Бекіра Дегерменджі, Кязіма Аметова, Асана Чапуха та Руслана Трубача – затверджувалася керівництвом МВС РФ по Криму. Про це повідомив адвокат Микола Полозов, який проводить незалежне адвокатське розслідування обставин гибелі Веджіє Кашка, – передав 06.08.2018 сайт «Крым.Реалии».

Полозов посилається на матеріали дослідчої перевірки за фактом гибелі жінки.

«Оперативний експеримент, у рамках якого співробітниками ФСБ була організована зустріч громадянина Туреччини Юсуфа Айтана з кримськими татарами, яким він передавав мічені купюри, в розмірі 60 тисяч рублів, затверджувався на рівні МВС Криму. На той момент це був генерал-майор поліції Сергій Абісов, якого звільнили з цієї посади два місяці тому. У матеріалах дослідчої перевірки є відповідний документ, де мовиться, що це рішення ухвалював не слідчий МВС Михайло Рудковський, а безпосередньо керівник МВС Криму», – розповів адвокат.

Веджіє Кашка (фото з сайту «15 минут», тепер – atr.ua)

Як повідомив Полозов, різке погіршення стану здоров’я Веджіє Кашка, що призвело до смерті, настало в момент вилучення в неї грошей слідчим російського МВС в Криму Рудковським.

«Згідно матеріалам перевірки, громадянин Туреччини Юсуф Айтан передав Веджіє Кашка 60 тисяч рублів. Після затримання гроші в Кашка були вилучення під протокол виїмки, в якому не стоїть її підпис. У матеріалах перевірки вказано, що вона відмовилася це робити. А також – що суттєве погіршення стану здоров’я настало в момент цієї процесуальної дії», – розповів Микола Полозов.

Також Микола Полозов заявив у програмі «PRIME:Муждабаєв» на телеканалі ATR, що всі відео, на яких міг бути зафіксований момент затримання Веджіє Кашка, були вилучені ФСБ РФ. Про це 07.08.2018 повідомлено на сайті телеканалу.

«Одного дня 23 листопада пройшло коротке відео, де вона в наручниках. Потім це все вичистили з інтернету. Коли вона загинула, вони зрозуміли, що вони накоїли, і почали підчищати сліди. Ввечері того ж дня з усіх відеокамер, які могли зафіксувати ці місця – там поруч ресторан „Мараканд“, кафе „Медобори“ – усі відео ФСБшниками були вилучені», – сказав Полозов.

Раніше повідомлялося, що фігуранти цієї справи мають серйозні проблеми зі здоров’ям: у Дегерменджі – хронічна астма, Чапух у СІЗО перебув мікроінсульт.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року в Сімферополі ФСБ РФ спільно з МВС РФ затримали кримських татар Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Бекіра Дегерменджі. Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини на ім’я Юсуф Айтан. Проте, як повідомляли ЗМІ, вони лише намагалися допомогти родині Веджіє Кашка, ветерану кримськотатарського національного руху, повернути вкрадені цим чоловіком гроші. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу. У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання саме згаданого громадянина Туреччини, який напередодні пообіцяв повернути гроші. Під час затримання Веджіє Кашка стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.


У Слідчому комітеті РФ допитали батька, мати й брата Ісмаїла Рамазанова, якого обвинувачують у екстремістських висловлюваннях за допомогою інтернет-рації Zello. Про це 06.08.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии».

«Слідчий ставив такі питання: чи мав хтось із рідних доступ до кімнати й телефону Ісмаїла і хто ще, крім нього, мешкає в домі. Також слідчий питав про набої, які Ісмаїлу підкинули під час трусу. Усі рідні відмовилися розмовляти, пославшись на 51-у статтю Конституції Росії», – розповів адвокат Едем Семедляєв.

Ісмаїл Рамазанов (фото: Facebook журналіста Антона Наумлюка)

Нагадаємо, Ісмаїла Рамазанова затримали 23 січня. Того дня в селі Новий світ у нього відбувся хатній трус. Слідком Росії висунув йому обвинувачення в пропаганді екстремізму за допомогою інтернет-рації Zello. Ісмаїл Рамазанов повідомляв про побиття під час затримання. 14 липня Рамазанов вийшов із СІЗО, оскільки за такими обвинуваченнями підозрюваного неможна тримати під арештом більше півроку. 2 серпня стало відомо, що кримінальну справу Рамазанова направили на додаткове розслідування.


10.08.2018 стало відомо, що за результатами дослідчої перевірки щодо Гульсум Алієвої, дочки політв’язня Мусліма Алієва, порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 282 КК РФ (розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності). Про це повідомив сайт телеканалу ATR з посиланням на громадське об’єднання «Крымская солидарность», яке, у свою чергу, посилається на адвоката Едема Семедляєва.

Гульсум Алієва (фото: Антон Наумлюк)

Напередодні, 9 серпня, мати й сестру Гульсум Алієвої викликали на опитування до алуштинського слідчого відділу.

Нагадаємо, 19 липня російські силовики провели трус у домі фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва. Під час трусу співробітники ФСБ склали на Гульсум протокол за ст. 282 КК РФ. Пізніше силовики затримали дівчину й увезли до Слідчого комітету в Алушті, незабаром відпустили. Свідчити вона відмовилася.

Гульсум Алієва усяким способом підтримує співвітчизників, пише про хатні труси, виїжджає разом з матір’ю Наджіє до потерпілих від окупантів родин кримських татар.


10.08.2018 сайт телеканалу ATR повідомив, що 6 серпня в Бахчисараї зник 20-річний кримський татарин Ейнар Еюпов.

Ейнар Еюпов (фото з сайту atr.ua)

13.08.2018 повідомлено, що пошуки хлопця тривають: «У селі Червоний Мак Бахчисарайського району тривають пошуки 20-річного кримського татарина Ейнара Еюпова. // Двоюрідна сестра Еюпова Зішан просить про допомогу в пошуках брата», – передав сайт телеканалу ATR.

«У понеділок, 6 серпня, він пішов на роботу, як завжди. До роботи він не доїхав, уже ввечері з роботи почали дзвонити, розпитувати, де, що і як. Дома він не з’являвся. Ейнар не провадив поганий спосіб життя, він позитивний хлопець. Єдине, що два роки тому померла його мама, і він не дуже добре це зніс…», – розповіла Зішан.

Вона додала, що в Ейнара залишились батько і молодша сестра. Батько хворий і не може виїхати на пошуки сина. Зішан впевнена, що наміру поїхати спеціально Ейнар не мав, бо всі його документи залишилися вдома.

Пошуки тривають, у них беруть участь небайдужі люди.


Жителі Старого Криму допомагають засудженій кримській татарці Заремі Куламетовій виконати покарання у вигляді обов’язкових робіт. Про це 13.08.2018 повідомив сайт телеканалу ATR з посиланням на громадське об’єднання «Крымская солидарность».

Зарема Куламетова (фото з сайту «15 минут», тепер – atr.ua)

Раніше повідомлялося, що 23 квітня 2018 року підконтрольний московській владі Кіровський районний суд визнав Зарему Куламетову винною в «образі співробітника поліції» і призначив їй 250 годин обов’язкових робіт, а також зобов’язав виплатити 20 тис. рублів компенсації за «моральну шкоду».

Тепер щодня кримські татари приходять на місце відробітку й намагаються полегшити її працю. Активісти прибирають сміття, підметають, підтримують жінку морально, приносять солодощі й частують кавою. Власники сусідніх крамниць приносять воду й запрошують перепочити.

«Ця громадська ініціатива подібна до „Кримського марафону“, коли люди збирали монети, щоби зібрати загальну суму всіх адміністративних штрафів. Тепер люди жертвують свій час, щоби поділити інший вид адміністративного покарання – обов’язкові роботи», – зазначають активісти.

Нагадаємо, 22 січня до матері засудженого за публікацію в 2012 році в соцмережі «ВКонтакте» відео Гірая Куламетова Зареми Куламетової прийшли співробітники поліції, з їхніх слів, – через скаргу на образу на адресу начальника МВС РФ у Кіровському районі. Самої скарги у поліціянтів не було. Після того, як Зарема Куламетова відмовилася з ними розмовляти, вони поїхали. Ухвали про дозвіл на хатній трус вони також не мали. Пізніше проти жінки порушили кримінальну справу через «образу співробітника поліції».

Як повідомлялося раніше, 18 січня в Старому Криму відбувся трус у будинку Гірая Куламетова. Після трусу Куламетова відвезли до відділу поліції Кіровського району. Того ж дня Куламетова засудили до 10 діб арешту в СІЗО «за публікацію відеоролика в 2012 році в соцмережі „ВКонтакте“». Чоловік був одним з учасників масових пікетів у Криму 14 жовтня 2017 року проти переслідування кримських татар. 18 грудня йому призначили штраф у розмірі 10 тис. рублів.


13.08.2018 на адміністративному кордоні з окупованим Кримом російські прикордонники нібито вилучили зброю у громадянки України, яка прямувала до півострову. Про це повідомив сайт телеканалу ATR із посиланням на російське агентство ТАСС, яке у свою чергу цитує прес-службу прикордонного управління ФСБ РФ.

За версією російських силовиків, громадянка України перетинала адміністративний кордон на пункті «Армянськ».

«Після перевірки документів на право перетину державного кордону РФ власниця іномарки Ford надала свій транспорт до огляду, під час якого під водійським сидінням прикордонники виявили пістолет невідомої моделі, магазин і вісім набоїв до нього калібром 9 мм», – мовиться у повідомленні.

Наявність у автомобілі зброї громадянка України пояснила тим, що вона належить її батькові, яку він возив із собою з метою самооборони. У ФСБ додали, що російські прикордонники вилучили зброю та боєприпаси для проведення експертизи.


РІЗНЕ

У Керчі міська влада обговорила з козачими організаціями реєстрацію «Донского хуторского общества» («Донського козачого товариства»), діяльність якого розповсюджуватиметься на територію Керчі та Ленінського району Криму. Про це 05.08.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии» з посиланням на Facebook представника міської адміністрації Сергія Ворончихіна.

За його словами, збори козаків відбулися в актовій залі храму Олександра Невського. На зборах затвердили статут козачої організації, членів правління, а також символіку товариства, шеврони та посвідки. Якими видами діяльності займатимуться представники «Донского хуторского общества», урядовець не повідомив.

Російські силовики й козаки на площі Леніна в Керчі
(фото: «Крым.Реалии»)

Після анексії Криму в Керчі територію, де відбуваються масові міські заходи, традиційно патрулюють козаки з нагайками, представники російської поліції та Росгвардії.


Запровадження на території окупованого Криму російської системи охорони здоров’я призвело до серйозних негативних наслідків для населення півострова. Про це мовиться у звіті громадської організації «Крим-SOS», – передав 06.08.2018 сайт телеканалу ATR.

У цей час на півострові функціонує достатня кількість медичних закладів. Проте, кількість і якість лікарських препаратів, які доставляють до Криму, недостатня для забезпечення системи охорони здоров’я й попиту населення. Експерти також зазначають, що доступність медичних послуг для населення серйозно ускладнена.

«Існує дискримінація на підставі наявності страхових полісів, які важко отримати не-громадянам РФ. Особливо гостро ця проблема стоїть для осіб, які зберегли громадянство України і відмовилися від громадянства РФ, постійно проживаючи в Криму. Зафіксовані випадки відмови в наданні медичної допомоги без страхових полісів із подальшими смертями. // Через постійні довгі черги за наданням безкоштовної медичної допомоги, відсутній своєчасний фізичний доступ до медичної допомоги. Зафіксовані випадки смертей через відсутність своєчасної медичної допомоги. Єдиною альтернативою безкоштовним державним установам охорони здоров’я є комерційні установи, вартість послуг яких є дуже високою і недоступною для багатьох жителів Криму. (…) Це свідчить про те, що відсутня економічна доступність до своєчасних і якісних медичних послуг», – зокрема мовиться у звіті.

Правозахисники називають дві основні причини серйозного погіршення якості медичної допомоги:

– жорсткі стандарти лікування, відповідно до яких лікарі змушені діяти, і через які повністю нівелюється індивідуальний підхід;

– неякісні ліки, медичні препарати й медичні засоби. Зафіксовано використання прострочених, неякісних препаратів, якими забезпечуються заклади охорони здоров’я.

Звіт, з яким можна ознайомитися на сайті організації, охоплює період з початку окупації Криму аж до сьогодні.

 Поділитися