MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бойовики «ДНР» змусили Станіслава Асєєва зізнатися у «шпигунстві»

20.08.2018   
ХПГ-інформ
«Зізнання» Асєєва транслював пропагандистський телеканал «Росія 24». Не має жодних сумнівів, що «зізнання» Асєєва «вибивалися під тортурами», – вважає І. Геращенко.

Бойовики «ДНР» примусили українського журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), якого незаконно утримують в окупованому Донецьку, зізнатися у «шпигунстві». Про це в п’ятницю, 17 серпня, повідомив колишній народний депутат Єгор Фірсов, – передає видання «Тиждень.ua».

«Сталося те, про що я неодноразово попереджав. Бойовики вибили у Стата зізнання в шпигунстві і співпраці з розвідкою. Йому присвятили цілу передачу на каналі „Росія 24“. Там є весь набір фейків і штампів та щоденники, і шпигунство, і участь в батальйоні, і київські куратори. Таке враження, що Стаса змусили визнаватися в усьому, що тільки можна собі уявити», – повідомив Фірсов.

Кадр з телепередачі каналу «Росія 24»

Він вважає, що на цьому окупанти не зупиняться.

«Будуть і прес-конференції та інші заходи, через які нас будуть переконувати, що Стас шпигун. Сподіваюся, що ніхто не сприйматиме цей фейк всерйоз, оскільки це очевидна, і як я писав раніше, спланована постановка», – наголосив Фірсов.

Віце-спікер Верховної Ради, представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко заявила на своїй сторінці у Facebook, що українська сторона на переговорах у Мінську щодо врегулювання конфлікту на Донбасі згадає про нібито «зізнання в шпигунстві» Станіслава Асєєва, – передає сайт «Радіо Свобода».

«Звичайно, у Мінську ми звернемо увагу росіян на дії їх підопічних з ОРДЛО, які катують журналіста. І вимагатимемо негайного допуску до Стаса координатора ОБСЄ Тоні Фріша. Стас є в усіх наших списках. Інше питання, що поки звільнення заручників заблоковане, і враження, що Кремль не збирається поки що нікого відпускати», – написала Геращенко.

За її словами, вона не має жодних сумнівів, що «зізнання» Асєєва «вибивалися під тортурами».

Нагадаємо, колишній депутат ВР України Єгор Фірсов повідомив, що інтернет-видання бойовиків почали публікувати окремі розділи «щоденника», який начебто належить Асєєву. «У цих текстах Стаса намагаються виставити розвідником, який виконував різні завдання за наказом українських силовиків», – написав Фірсов у Facebook. Він наголосив, що публікації бойовиків – фальшивка, і що особисто він має справжнього щоденника журналіста, і опублікував фотокопії цього щоденника.

Повідомлялося, що наприкінці червня Станіслав Асєєв оголосив голодування, протестуючи проти поганого з ним поводження. Проте, була інформація, що журналіста почали годувати примусово.

Також Асєєв скаржився на погіршення стану здоров’я. Є. Фірсов також повідомляв, що Асєєва шантажують, погрожуючи ув’язнити його матір, як спільницю: «Усе це для того, щоби він під камеру обмовив себе та підтвердив усе, що описане в „щоденнику“».


Коротко. Станіслав Асєєв зник 2 червня 2017 року на контрольованій бойовиками території. Свої публікації Асєєв підписував псевдонімом Васін і співпрацював з низкою українських ЗМІ, зокрема, проектом «Радіо Свобода» «Радио Донбасс.Реалии». Звільнити Асєєва закликала міжнародна організація «Репортери без кордонів». У лютому заяву солідарності з Асєєвим підписали голови Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та Союзу журналістів Росії Володимир Соловйов. Про підтримку позиції колег також оголосили керівники Європейської Федерації журналістів.

 Поділитися