MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Красногорівка: хочеш чи ні – плати за зруйновану квартиру, непридатну для життя

04.09.2018   
Володимир Глущенко
Про соціальні проблеми жителів Красногорівки (Донецька область) – звіт за результатами моніторингового візиту.

30–31 серпня 2018 року в рамках спільного проекту УГСПЛ і Норвезької ради у справах біженців юрист УГСПЛ В. Б. Глущенко здійснив моніторинговий візит до м. Красногорівки Донецької області. Візит мав на меті дослідження дотримання прав людини на місцевому рівні та визначення рівня забезпечення базових людських потреб у Красногорівці за напрямками «Дотримання права на достатній життєвий рівень» і «Соціальний захист вразливих категорій громадян», надання юридичних консультацій місцевим мешканцям та ВПО, роз’яснення змін до законодавства.

Напередодні візиту до військово-цивільної адміністрації м. Красногорівки (надалі – ВЦА) був направлений інформаційний запит, у якому ставилися питання щодо надання інформації про наявні у Красногорівці програми з подолання бідності, зайнятості населення, програми боротьби з безробіттям, соціальних програм. На жаль, на запит була отримана відповідь, що таких програм ВЦА м. Красногорівки не задокументовано. Отже, виходячи з цієї відповіді, можливо дійти до висновку, що зазначені вище програми відсутні взагалі.

Перше враження при в’їзді до міста – майже повна відсутність людей на вулицях попри робочий день та обідній час.

За даними красногорівської ВЦА, на сьогодні в місті живе близько 10 тисяч місцевих мешканців і до 500 переселенців. На 1 вересня 2018 року до школи пішло до 500 школярів і 92 дитини – до дитсадка. У місті працює лише одне підприємство, і те не на повну потужність, через що знайти роботу дуже складно. На сьогодні місто Красногорівка ділиться на три режими доступу: «Зелений», «Жовтий» і «Червоний». У «Червоному» режимі роботи з відновлення пошкоджених внаслідок обстрілів будинків не ведуться.

Моніторинговий візит розпочався з надання правових консультацій місцевим мешканцям та переселенцям. Консультування та роз’яснення питань чинного законодавства відбувалося у приміщенні «Церкви Христа Спасителя». Всього по правову допомогу звернулося 14 місцевих мешканців і одна переселенка. В основному це були питання спадкування, пропущення строку для прийняття спадщини, можливості поновлення такого строку. Чимало питань було й по трудовому праву, праву на відпустки та соціальне забезпечення. Деяких цікавила відповідь на питання щодо роз’яснення змін до пенсійного законодавства. Проте кожен другий цікавився кредитами, а саме через обставини, що виникли у зв’язку зі збройним конфліктом – люди не мали можливості своєчасно сплатити за кредити, у тому числі й кредити за кредитними картками, навіть фізично, адже на той час місто перебувало під постійними обстрілами, не працювало жодне з відділень банків. Через несплату банки нарахували велику заборгованість, і їхні представники зараз весь час телефонують цим людям і нагадують про необхідність сплатити кредит, погрожують зверненням до суду, описанням майна, забороною виїзду за кордон, не враховуючи того, що більшість із їхніх клієнтів не в змозі оплатити кредит через відсутність роботи та коштів. На жаль, уряд відсунувся від подолання цієї проблеми, залишивши людей сам на сам із банками. Юрист роз’яснив, як діяти у таких ситуаціях, на що слід звернути увагу під час спілкуванні з представниками банків і при отриманні кореспонденції з вимогами сплатити кредит.

Також дуже актуальним питанням для місцевих мешканців є отримання акту, в якому було би зазначено, що житло зруйноване та не придатне для проживання. Цей акт має складатися представниками ВЦА, і це б надало право на отримання компенсації на оренду житла, так звані переселенські виплати. Проте, з тих людей, що зверталися по правову допомогу, двоє надали інформацію, що їм відмовляють у складанні саме такого акту, навіть усупереч тому, що вони не проживають у своєму житлі через ушкодження внаслідок обстрілів, і змушені винаймати інше житло для проживання. Так, місцевий житель Віталій розповів, що у квартирі, в якій він мешкав із дружиною та чотирма дітьми, у багатоповерхівці ушкоджений дах – після влучання снаряду має наскрізну дірку. Жити у цій квартирі неможливо, дах ніхто не ремонтує, у складані акту з формулюванням, що житло не придатне для проживання, їм відмовляють.

Ще одна проблема, на яку скаржилися місцеві жителі – нарахування оплати за квартиру та накопичення боргів у зруйнованих багатоповерхових будинках, в яких ніхто не живе.

На другий день моніторингового візиту була відвідана ВЦА та відбулася робоча зустріч із першим заступником керівника ВЦА Красногорівки Робочим Ігорем Васильовичем, який спочатку прийняв моніторингову групу насторожено, навіть з деякою агресією. На питання про проведення ремонтних робіт із відновлення пошкодженого житла у «Червоній» частині міста виконувач обов’язків керівника ВЦА відповів, що доки не будуть виведені російські війська з території Донецька, території, віднесеної до «Червоної», жодних ремонтних робіт проводитися не буде. Також, із його слів, буде нараховуватися оплата за квартиру в пошкоджених будинках навіть власникам тих квартир, де ніхто через це не проживає. На зауваження щодо законності такого нарахування, виконувач обов’язків керівника ВЦА зазначив, що йому необхідно оплачувати роботу двірникам та проводити роботи з прибирання міста.

#NorwegianRefugeeCouncil #NRC #ПрямуємоРазом

 Поділитися