MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’я

23.10.2018   
ХПГ-інформ
У фігуранта «справи Веджіє Кашки» «…все гірше … з очима, тиск, проблеми з серцем і шлунком», – повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

У фігуранта «справи Веджіє Кашки» Кязіма Аметова погіршився стан здоров’я. Про це адвокат Еміль Курбедінов повідомив громадському об’єднанню «Крымская солидарность», – передає сайт «Крым.Реалии».

«Я відвідав у слідчому ізоляторі Кязіма Аметова. Здоров’я його погіршується, і все гірше в нього з очима, тиск, проблеми з серцем і шлунком, як він каже», – сказав адвокат.

Фото: Ілля Тарасов (krym.org)

Як повідомлялося раніше, 10 жовтня іншого фігуранта цієї справи Асана Чапуха відпустили під домашній арешт. «У зв’язку зі станом здоров’я Асана Чапуха та в зв’язку з тим, що необхідне тривале лікування, ухвалене рішення змінити йому запобіжний захід на домашній арешт», – сказав тоді адвокат Айдер Азаматов.

Нагадаємо коротко про обставини «справи Веджіє Кашки».

23 листопада 2017 року в Сімферополі ФСБ РФ спільно з МВС РФ затримали кримських татар Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Бекіра Дегерменджі. Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини на ім’я Юсуф Айтан. Проте, як повідомляли ЗМІ, вони лише намагалися допомогти родині Веджіє Кашки, ветерана кримськотатарського національного руху, повернути вкрадені цим чоловіком гроші.

Веджіє Кашка (фото з сайту «15 минут», тепер – atr.ua)

На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу. У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання саме згаданого громадянина Туреччини, який напередодні пообіцяв повернути гроші. Під час затримання Веджіє Кашці стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.

Російський адвокат Микола Полозов у лютому цього року розпочав незалежне розслідування обставин смерті Веджіє Кашки.

«На прохання рідних Веджіє Кашка я починаю незалежне адвокатське розслідування всіх обставин загибелі Веджіє Кашка й буду домагатися притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, які причетні до її смерті. (…)Я впевнений, що її смерть зовсім не трагічна випадковість, а наслідок надмірного й непропорційного застосування до неї сили з боку російських силовиків, які здійснювали її незаконне затримання. // Однак за її загибель ніхто відповідальності так і не поніс, ще й більше, не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування», – написав тоді Полозов у Facebook.

11 вересня підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці термін тримання під вартою фігурантів «справи Веджіє Кашки».

Раніше повідомлялося, що фігуранти справи мають серйозні проблеми зі здоров’ям: у Дегерменджі – хронічна астма, Чапух у СІЗО перебув мікроінсульт.

 Поділитися