MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Як позбутися радянщини в українських в’язницях» (ПРЕС-АНОНС)

24.10.2018   
Прес-конференція 26 жовтня, о 12:00, ІА «Главком» (м. Київ, вул. Шовковична, 8/20).

В п’ятницю, 26 жовтня 2018 року, о 12:00 в приміщенні інформаційного агентства «Главком» за адресою: вул. Шовковична, 8/20 відбудеться прес-конференція на тему: «Як позбутися радянщини в українських в’язницях».

Учасники:

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи;

Єгор Соболєв, народний депутат України, співавтор законопроекту № 9228;

Михайло Серебряков, експерт «Реанімаційного пакету реформ».

19 жовтня 2018 року за ініціативи експертів Реанімаційного пакету реформ і Харківської правозахисної групи в парламенті зареєстрований Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вилучення статті 391 Кримінального кодексу України) № 9228.

Вилучення цієї ганебної радянської норми з покаранням до 3 років позбавлення волі за непоголене обличчя, нетактовну поведінку, зміну без дозволу спального ліжка, а фактично переслідування засуджених за скарги на дії (бездіяльність) персоналу повинно стати одним з перших кроків у реформуванні пенітенціарної системи з метою позбутися рудиментів радянщини.

Європейський комітет з питань запобігання катуванням двічі в своїх доповідях після візитів в Україну (параграф 46 доповіді за 2017 рік і параграф 103 доповіді за 2018 рік) наголошував на необхідності скасування статті 391 КК України.

Нагадаємо, що це вже друга спроба ухвалити подібний законопроект – три роки тому був зареєстрований законопроект № 2708, за який парламент так і не проголосував.

За ці три роки десятки й сотні людей були засуджені до трьох років позбавлення волі за статтею 391.

За додатковою інформацією просимо звертатися до Андрія Діденка (ХПГ): [email protected].

 Поділитися