MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Б’є – значить кохає…або як нещасна жінка, захищаючи себе від ката-чоловіка, отримала 8 років позбавлення волі. Адвокатові ж вдалося здійснити неймовірне!

13.11.2018   
ХПГ-інформ
Ця історія про жінку, яка просто хотіла знайти своє «жіноче щастя». Трапилося так, що саме її «щастя» сильно пиячило, а потім жорстоко било її. Сусіди часто бачили, як ця тендітна жіночка, молода матір, ходить покрита синцями та саднами.

Як часто ви чуєте про так зване «домашнє насильство», коли чоловік майже щоденно жорстоко б’є жінку та дітей? А скільки разів ви чули про те, що такі чоловіки просто вбивають своїх дружин?


Ця історія про жінку, яка просто хотіла знайти своє «жіноче щастя». Трапилося так, що саме її «щастя» сильно пиячило, а потім жорстоко било її. Сусіди часто бачили, як ця тендітна жіночка, молода матір, ходить покрита синцями та саднами.


Та одного разу вона просто не витримала жорстокості ката. 13 березня 2015 року, з самого ранку сп’янілий співмешканець вирішив в черговий раз «виховати» дружину. Він жорстоко її бив, лаявся, а потім – просто почав душити… В той момент, жінка зрозуміла, він зараз її вб’є. І що ж залишилося зробити нещасній жінці? Вона схопила ножа і пірнула чоловіка не дивлячись, все що вона бажала у той момент, щоб він відпустив руки з її шиї і вона змогла продихнути…


Хто ж знав, що доля, як солідарна жінка, вирішить інакше - від втрати крові чоловік помер...


Так, жінка скоїла злочин, вона ніколи від цього не відрікалася та визнала – захищаючи себе, вдарила чоловіка. Але чомусь місцевий суд вирішив, що відповідати за скоєне вона має за статтею 115 КК, тобто за умисне вбивство та засудив її до 8 років позбавлення волі (http://reyestr.court.gov.ua/Review/57523194), а не за іншими складами злочину, наприклад за умисне вбивство при перевищені меж необхідної оборони (ст. 118 КК України), де санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до двох років, або м’якіше покарання.


Так би і знаходилася матір двох діточок у в’язниці, якби не адвокат ХПГ, який вступив у справу вже на стадії її касаційного оскарження. Адвокату вдалося переконати суд, що кваліфікація злочину за статтею 115 КК є невірною: свідки в суді вказали, що чоловік регулярно її бив, експертиза підтвердила наявність в жінки синців. Крім того, адвокат впевнив суд, що в будь-якому випадку покарання у виді 8 років позбавлення волі занадто жорстоке для матері двох дітей, яка просто захищалась від насильства в родині. Верховний суд відмінив вирок та направив справу до апеляційного суду на новий розгляд. (http://reyestr.court.gov.ua/Review/74809360).


Далі – більше: адвокатові ХПГ Олегу Несінову вдалося домогтися майже безпрецедентного рішення: він переконав апеляційний суд в невірності першочергової кваліфікації діяння, вказав, що більшість доказів отримана незаконно, та надав низку аргументів, з приводу здійснення жінкою саме самооборони та відсутності умислу вбивати чоловіка.


Нарешті, 9 листопада 2018 року, судова палата з кримінальних справ Дніпровського Апеляційного суду дослухавши доводи адвоката, вирішила повернути справу на розгляд до суду першої інстанції, а саму «винуватицю» звільнити з під варти, а в якості запобіжного заходу обрати їй особисте зобов’язання.


Більше ніж через три роки жертва домашнього насильства опинилася на свободі, і, нарешті, знову возз’єднатися зі своїми дітками.


Вітаємо адвоката Олега Несінова з перемогою та бажаємо успіху та наснаги в подальшому.

 Поділитися