MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українське посольство проти української правозахисниці

12.12.2018   
Адвокат Олексій Скорбач
Відомій українській правозахисниці Олені Глушко посольством у Росії було скасовано громадянство України. Про таке рішення, сама Олена дізналася у липні місяці цього року від прикордонників, хоча прийнято воно було ще у квітні минулого.

До флешмобу державних органів на переслідування громадських активістів жваво підключилося Міністерство закордонних справ. Відомій українській правозахисниці Олені Глушко посольством у Росії було скасовано громадянство України. Про таке рішення, сама Олена дізналася у липні місяці цього року від прикордонників, хоча прийнято воно було ще у квітні минулого.
В Україні Олена стала відомою завдяки організації та участі у мітингах під установами Російської Федерації, де протестувала проти військової агресії, виказувала підтримку українським політв’язням та виступала за припинення політичних репресій у самій Росії. На протязі декількох років вона працює у громадській організації «Донбас СОС», яка займається допомогою внутрішньо переміщеним особам та жертвам збройної агресії. Роботу поєднує із навчанням на юридичному факультеті університету ім. Тараса Шевченка, оскільки мріє продовжувати захищати права людей. Крім того, Олена стала співорганізатором у висвітленні у ЗМІ акцій на підтримку свого друга Дениса Бахолдіна та інших росіян, яких засуджують у РФ за підтримку України.


В день (точніше ночі), коли Олена була знята прикордонниками, вона їхала до Москви підтримати саме Дениса Бахолдіна, визнаного політв’язня якого тримають в ув’язнені більше року через «улюблене» звинувачення росіян – перебування у лавах «Правого сектору». У справі Дениса Бахолдіна усе звинувачення тримається на показах «засекреченого свідка».
Олена народилася та проживала у Москві, де на протязі останніх років перед переїздом, була активісткою «Солідарності». Її життя у Москві майже не відрізнялося від київського, за виключенням того, що вона виходила на мітинги та акції протесту в підтримку українських політв’язнів у центрі російської столиці. Стояла із одиночними пікетами проти агресії, а у соціальних мережах вела активну роз’яснювальну роботу щодо подій на Майдані. До неї зверталися українські правозахисники та журналісти прояснити проблеми або затримання тих чи інших росіян та українців. Іноді про ситуацію у російській столиці, Олена розповідала одразу після власного звільнення із поліцейського відділку. Про неї писали українські та опозиційні російські видання. Маючи право на українське громадянство за походженням, Олена, отримавши його від посольства, у 2015 році залишила Російську Федерацію.


Проте вже 21 липня 2017 року у Глушко О., був відібраний паспорт через скасування громадянства України. Швидкість із якою було прийнято рішення вражає – її позбавили громадянства через два роки, день в день, після отримання права на громадянство. Посольство у Москві не зупинили ні активна діяльність Глушко на підтримку України у самому центрі Мордору, ні допомога переселенцям в Україні, ні той факт, що Олена, у порушення міжнародного права, стає особою без громадянства, адже відмовилася від російського майже одразу, як тільки отримала реєстрацію як громадянка України.


Після численних звернень, українське посольство повідомило, що вони не отримали інформацію про відмову від російського громадянства і тому скасували громадянство Глушко О.В.. Ними не були взяті до уваги електронні листи, які надсилала Олена з повідомленням про відмову від російського громадянства. Паспорти своєї колишньої країни Олена відправила рекомендованим листом.
Проте ознайомлення із ситуацією та наявними документами, показало грубе та умисне порушення прав Олени Глушко з боку дипломатів, адже вони скасували громадянство особі, яка постійно проживає в Україні. У даному випадку приймати рішення могла виключно міграційна служба. Посольство так швидко прийняло рішення відносно Глушко, що направило їй повідомлення по неіснуючій адресі – м. Москва Новосеменівський проспект (нехай у квест кімнаті працівники МЗС та Посольства пошукають цей проспект). Викликають, м’яко кажучи питання щодо повної відсутності доказів та перевірки, на якій ґрунтувалося прийняте рішення. Співробітник посольства, позбавляючи людину громадянства, навіть не імітував перевірку відмови від російського громадянства, не перевірив чи були підроблені, фальшиві або недійсні документи, як вказано у Законі. Подання чиновника на скасування громадянства, не містило елементарного – дати складання документу, а само рішення – номеру та нормативного акту, на підставі якого воно було прийнято. З юридичної сторони, це нікчемний документ. У рішенні Європейського суду з прав людини від 01.07.2003 р. по справі «Суомінен проти Фінляндії», вказано, що орган влади зобов'язаний виправдати свої дії, навівши обґрунтування своїх рішень. Але, як ми бачимо, це не для наших чиновників. Посольство прийняло рішення про фактичне позбавлення громадянства України Глушко Олену вийшовши за межі власних повноважень, не обґрунтувавши прийняте рішення та не повідомивши належним чином.
В даний час Олена Глушко очікує остаточних документів від Посольства України у Російській Федерації для подачі адміністративного позову. Рішення яке було прийнято чиновниками на протязі одного дня, буде розглядатися декілька місяців.
Після боротьби із російською правоохоронною системою, у Олени Глушко починається новий етап у житті – боротьба із Міністерством закордонних справ України. Але проміжний висновок для мене однозначний – ваше минуле на захисті прав українців у Росії, репутація та авторитет, громадські ініціативи та суспільна активність не вартують одного підпису маленького чиновника. Перевірено правозахисницею.

 

 

 Поділитися