MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Керманичі України «не зацікавлені» у розвитку культурного життя громади

10.01.2019   
Влад Боднар
Нам цікаво дізнатись, скільки в Україні є культурних закладів, яка динаміка їх зменшення / збільшення та відвідуваність.

Про духовні культурні права громадянина України у Конституції сказано у 54 статті: громадянам гарантується свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, захист інтелектуальної власності, їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що виникають у зв’язку з різними видами інтелектуальної діяльності. Кожний громадянин має право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності; ніхто не може використовувати або поширювати їх без його згоди, за винятками, встановленими законом. Держава сприяє розвиткові науки, встановленню наукових зв’язків України зі світовим співтовариством. Культурна спадщина охороняється законом. Держава забезпечує збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність, вживає заходів для повернення в Україну культурних цінностей народу, які знаходяться за її межами.

Конституція України про духовий розвиток громадян каже поверхнево, без конкретики. Нам цікаво дізнатись, скільки в Україні є культурних закладів, яка динаміка їх зменшення/збільшення та відвідуваність. Необхідні дані нам надала Державна служба статистики України.

У 1990 році в Україні було 125 театрів. За роки незалежності максимальна їхня кількість була у 2010 році – 140. Сьогодні театрів у державі 113. Цікава динаміка відвідуваності театрів. Порівняно з 1990 роком, українці ходять у театри втричі менше – з 17,6 до 6, 2 мільйонів на рік. З музеями справа дещо краща. 214 їх було у 1990 році, а зараз – 574, але відвідуваність за ці роки впала вдвічі.

(таблиця в кращій якості)

 

За даними Міністерства культури країни, з 25 600 бібліотек у 1990 році, на сьогодні ми маємо 16 800.

(таблиця в кращій якості)

 

(таблиця в кращій якості)


З цих даних можна зробити висновок, що керманичі України «не зацікавлені» у належному забезпеченні культурного життя громади. Театри нові не будуються, бібліотеки багато де закрились. Музеї нові з’являються, але переважно приватні. Загалом, духовна сфера життя в Україні розвивається здебільше завдяки приватним структурам.

 Поділитися