MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мешканці Київщини вживають неякісну воду

20.01.2019   
Влад Боднар
У резолюції ООН «Право людини на воду і санітарію» від 28 липня 2010 року вказується, що близько 884 мільйонів людей у світі не мають доступу до безпечної питної води, а близько 2,6 мільярда людей позбавлені доступу до базових санітарних послуг. Щорічно 1,5 мільйона дітей у віці до п’яти років помирають від хвороб, пов’язаних з вживанням нечистої води або відсутністю адекватних санітарних умов. А як у Києві та Київській області?

Генеральна асамблея ООН 28 липня 2010 року ухвалила резолюцію «Право людини на воду і санітарію», яка закріплює право людини на чисту питну воду і санітарію. У резолюції вказується, що близько 884 мільйонів людей у світі не мають доступу до безпечної питної води. Крім того, в документі вказується, що близько 2,6 мільярда людей позбавлені доступу до базових санітарних послуг. Щорічно 1,5 мільйона дітей у віці до п’яти років помирають від хвороб, пов’язаних з вживанням нечистої води або відсутністю адекватних санітарних умов. «Генеральна асамблея проголошує право на безпечну і чисту питну воду і санітарію як право людини, що має суттєво важливе значення для повноцінного життя і повного здійснення всіх прав людини», - вказується в резолюції. У доповіді, підготовленій Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) і Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) «Прогрес в області санітарії та забезпечення питною водою» повідомляється, що 87% жителів планети або приблизно 5,9 мільярда осіб користуються безпечними джерелами питної води. Однак 39% населення світу або понад 2,6 мільярда людей живуть у будинках без туалетів та інших санітарно-технічних споруд. З 1990 року число людей, що використовують практику відкритої дефекації, скоротилося на 168 мільйонів чоловік. Однак це явище, як і раніше, широко поширене в країнах Південної Азії. У цьому регіоні 44% населення живуть без туалетів. При цьому сім з десяти осіб, які не забезпечені елементарними санітарними зручностями, є сільськими жителями.

Яка  ситуація з водою в Україні? Загальна статистична інформація нам нічого не дасть, тому розглядати будемо кожний регіон  окремо. Почнемо з Київської області. На наш журналістський запит ДУ «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» надав лабораторні дослідження води  по об’єктам, що розташовані на території Київської області.

ДУ «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» за зверненнями Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області у 2018 році проведено дослідження якості питної води за санітарно-хімічними, бактеріологічними, вірусологічними та паразитологічними показниками, що подається КП «Таращаводоканал» за адресою: м. Тараща вул. Івана Мазепи,106.

Вода за санітарно-хімічними показниками не відповідала вимогам ДСанПіНУ  2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за вмістом заліза, за бактеріологічними показниками відповідала нормативам.

Проби питної води, що подаються Українським водопровідно-каналізаційним підприємством за адресою: вул. Шевченка,1, м. Українка Обухівського району, Київської області, не відповідали вимогам за показниками каламутності та вмістом амонію.

Проводились дослідження проб води, що подаються населенню КП «Святопетрівське» Києво-Святошинського району, проби води не відповідали вимогам за показником жорсткості. Перевищення вмісту заліза, амонію, показників забарвленості і каламутності, невідповідність за бактеріологічними показниками встановлено у пробах води КП «Згурівський ККП». Вміст амонію, заліза, показників забарвленості, каламутності, жорсткості перевищував нормативи в пробах води, що подається КП «КУП «Олександрівкажитлобудсервіс» в с. Чубинське та Мала Олександрівка Бориспільського району.

 

 Поділитися