MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Запоріжжя: чи відбудеться екологічний референдум?Як впливають на довкілля заводи Донеччини та ЛуганщиниДва роки повномасштабної російсько-української війни: Харківська область‘Отступать некуда, надо бороться за жизнь’ ‘Мой трехлетний сын говорит: Путина нужно закопать в его бункере — тогда войны не будет’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Закарпатська установа виконання покарань (№9)’Рік повномасштабної російсько-української війни: Харківська областьПів року повномасштабної війни: Харківська область150 днів повномасштабної війни: Харківська область«Мій трирічний син каже: путіна треба закопати в його бункері – тоді війни не буде» Зникнення людей: Запорізька область (24.02.2022 – 18.06.2022)Виїжджайте через Крим! – Верещук закликала херсонців у будь-який спосіб залишити область«Давайте не вступати в неправильний бій! Ми повинні підтримувати українців без роздумів та пересторог» Харківська область: Окупанти застосовували фосфорні та термобаричні бомбиКиївському патрульному оголосили підозру через напад на журналістаВільна жінка, перекинутий борщ та «люблячий» патріархатРішення ЄСПЛ у справі Лопата та інші проти УкраїниЗвільнення за хворобою (Харківська область)Про український патріотизм, російську нечисть і адвокатів комунізмуСелективна емпатія. Що відбувається у Судані та як це пов’язано із хвилею блакитних аватарок у соцмережах?

Забруднення довкілля, відсутність документів на право власності, порушення у поводженні з відходами – металургійні підприємства Запорізької області

20.01.2019   
Влад Боднар
Одні з найбільших забруднювачів довкілля – великі металургійні підприємства.

«Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави» – стаття 16 Конституції України.

Теорія

Дана стаття Конституції є однією з найбільш важливих як така, що безпосередньо стосується самого існування українського народу, здоров’я кожної людини, що проживає на території України, майбутніх поколінь. Поняття екологічної безпеки, ключове для даної норми, має чітко визначені правові рамки. Вони детерміновані встановленими законодавством критеріями якості навколишнього природного середовища, його окремих елементів, якості продуктів харчування, одягу, житла тощо, дотримання яких дозволяє забезпечувати екологічну безпеку. Відповідні критерії закріплені системою екологічних нормативів, серед яких центральне місце займають нормативи екологічної безпеки щодо гранично допустимих: концентрації забруднювальних речовин у воді, повітрі, ґрунті; рівня акустичного, електромагнітного, радіаційного та іншого шкідливого фізичного впливу на навколишнє природне середовище; вмісту шкідливих речовин у продуктах харчування та тваринних кормах. Крім нормативів екологічної безпеки підтримання належної якості навколишнього природного середовища і екологічної рівноваги повинно забезпечуватися дотриманням нормативів гранично допустимих викидів та скидів у навколишнє природне середовище забруднювальних хімічних речовин, рівнів шкідливого впливу фізичних та біологічних факторів, що виходять з кожного конкретного стаціонарного джерела забруднення.

Екологічні нормативи розробляються і вводяться в дію Міністерством охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки України, Міністерством охорони здоров’я України та іншими уповноваженими на те державними органами відповідно до законодавства України. Дотримання нормативів і правил екологічної безпеки забезпечується державою за допомогою трьох важелів: створенням системи сучасного законодавства, ефективного адміністративного контролю, провадженням економічного механізму природокористування, формуванням та розвитком правової культури громадян. Розвиток системи економічного законодавства в Україні певною мірою відбувався відповідно до концепції, основними в якій стали закони про охорону навколишнього середовища, охорону атмосферного повітря, охорону і використання тваринного світу, Земельний, Лісовий, Водний кодекси, Кодекс про надра та інші акти, які забезпечували регулювання природокористування і гласність використання природних ресурсів.

Одним з найбільших забруднювачів довкілля України є великі металургійні підприємства. Сьогодні розглянемо три таких підприємства у Запорізькій області: ПрАТ «Запорізький  залізорудний комбінат», ПрАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Запоріжсталь».

ПрАТ «Запорізький  залізорудний комбінат»

Одне з найбільших підприємств у гірничо-металургійній галузі України. Розташований в Запорізькій області, за 25 кілометрів від міста Дніпрорудного. Створений на базі Південно-Білозерського родовища багатих залізних руд, яке разом з Переверзевським родовищем входить до складу Білозерського залізорудного району. На комбінаті видобувається агломераційна, мартенівська, доменна руда. У загальному обсязі продукції 85 % складає агломераційна руда, яка містить 62 % заліза і значно перевершує за якістю руду Криворізького басейну та інших родовищ європейської частини держав колишнього СРСР. Руду підприємство постачає на внутрішній ринок і експортує. Близько 60 % продукції комбінат поставляє в Чехію, Словаччину, Польщу та Австрію, близько 40 % – на «Запоріжсталь».

Щоб дізнатися наскільки сильно забруднює навколишнє середовище цей комбінат та інші підприємства області, журналісти надіслали інформаційний запит до Державної екологічної інспекції у Запорізькій області. З отриманої відповіді дізналися, що у вересні 2018 року інспекцією проведено плановий захід нагляду (контролю) підприємства. Під час перевірки складено 22 протоколи про адміністративне правопорушення. За виявлені правопорушення притягнуті до відповідальності 16 посадових осіб на загальну сумму 1989 гривень.

За результатами проведеного заходу встановлені порушення:

  1. Здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади транспортабельною котельнею у період з 27 лютого 2017 року по 11 липня 2017 року;

  2. Здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади від системи фільтрації;

  3. Порушення правил технічної експлуатації ГОУ;

  4. Перевищення нормативів якості води;

  5. Не дотримання ліміту використання води з підземних джерел;  

  6. Порушення правил експлуатації водогосподарських споруд;

  7. Порушення правил водокористування;

  8. Відсутні документи, що посвідчують державну реєстрацію права власності чи права користування земельними ділянками, що знаходяться у користуванні;

  9. Порушення у сфері поводження з відходами;

  10. Невиконання вимог раніше наданого припису.

За результатами складено Акт перевірки та надано обов’язковий до виконання припис. Задано збитків на 52 439 гривень, які було сплачено.

ПрАТ «Дніпроспецсталь»

Єдине підприємство в Україні, яке спеціалізується на випуску спецсталей: сортового прокату, сталі, що калібрується, а також підшипникової, безнікелевої, хромонікелевої. З продукції заводу виготовляють деталі машин і механізмів, безшовні труби і підшипники, інструмент для подальшої обробки металів і сплавів.  Продукція підприємства йде на експорт більш ніж у 60 країн. Зберігаючи позиції лідера на внутрішньому ринку, «Дніпроспецсталь» розширює свою присутність у Росії, Європі, Америці та Азії, співпрацюючи з партнерами і дистриб’юторами в 15 країнах світу.

У січні 2018 року екологічна інспекція проводила тут позапланову перевірку з питань виконання раніше наданого припису.

Були виявлені:

  1.  Порушення у сфері поводження з відходами;
  2. Порушення правил експлуатації водогосподарських споруд;

За виявлені порушення складено 7 протоколів про адміністративне правопорушення та притягнуто до адміністративної відповідальності 7 посадових осіб на загальну суму 2431 гривню.

ПАТ «Запоріжсталь»

Одне з провідних підприємств металургійної галузі. Третій за масштабами виробник металопродукції в Україні.16 листопада 1933 року відзначається як день народження комбінату «Запоріжсталь». Цього дня на доменній печі № 1 була видана перша плавка чавуну. У 1935 році стала до ладу перша мартенівська піч, у 1937 році – слябінг. Комбінат входить до рейтингу 80 найкращих підприємств світу, виробляє майже 11 % чавуну і сталі, а також 29,4 % листового прокату в Україні, постачає продукцію на зовнішній ринок. Характерною особливістю чавуну виробництва ВАТ «Запоріжсталь» є низький вміст у ньому сірки й фосфору, завдяки чому він має широкий попит на світовому ринку, а також на ринку України. Основною експортною продукцією цього підприємства на початку XXI ст. є холоднокатаний сталевий лист у рулонах. Частка експорту в загальному обсязі реалізації становить близько 76 %. Комбінат постачає продукцію більш ніж в 50 країн світу. Серед країн-імпортерів – Китай, Туреччина, Філіппіни, Ізраїль, Малайзія, Італія, США, Росія, Польща, Йорданія.

Екологічна інспекція провела позапланову перевірку в ПАТ «Запоріжсталь» у серпні 2018 року на підставі звернення громадян та погодження Державної регуляторної служби України з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони атмосферного повітря.

Під час перевірки встановлено:

  1. Порушення правил технічної експлуатації ГОУ та недодержання умов та вимог, які встановлені у дозволі на викиди забруднюючих речовин.

За виявлені порушення складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення. Було притягнуто до адміністративної відповідальності 2 посадові особи на загальну суму 272 гривні.

По цих підприємствах бачимо, що всі вони забруднюють довкілля: хто більше, хто менше. І це не дивно – такі «халявні» штрафи великим підприємствам набагато простіше сплачувати хоч щодня, ніж змінювати свій технологічний процес, щоб зменшити забруднення навколишніх територій.

 Поділитися