MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Маю право обирати

21.01.2019   
Володимир Глущенко
Проголосувати на виборах Президента зможуть внутрішньо переміщені особи, які офіційно зареєстровані як переселенці та проживають на підконтрольній Україні території, так і громадяни України, що проживають на непідконтрольній території.

В Україні 31 березня цього року відбудуться вибори Президента, а 27 жовтня – вибори депутатів Верховної Ради України.

Проголосувати на виборах Президента зможуть внутрішньо переміщені особи, які офіційно зареєстровані як переселенці та проживають на підконтрольній Україні території, так і громадяни України, що проживають на непідконтрольній території.

Таке рішення ухвалено Центральною виборчою комісією на черговому засіданні, яке відбулося 5 вересня.

Нові правила встановлені для жителів тих населених пунктів, межі й перелік яких визначаються Президентом України в порядку, передбаченому Законом «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях».

Згідно зі змінами, виборці, виборча адреса яких міститься на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій і Луганській областях, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їхнього голосування.

Для цього потрібно звернутися у відділення органів Державного реєстру виборців та заповнити форму заяви із зазначенням адреси виборчої дільниці, де ви маєте намір проголосувати. Перелік адрес таких відділень з розбивкою на області та райони розміщено на сайті Центральної виборчої комісії. За більш детальними роз’ясненнями можна звернутися до міської або районної адміністрації.

Подавати заяву про тимчасову зміну місця голосування необхідно не пізніше ніж за п’ять днів до дати проведення виборів. Зробити це можна в органах Держреєстру лише особисто – надсилати її поштою або заповнити онлайн не можна. Приймання заяв для участі у президентських виборах стартувало 31 грудня і закінчиться 25 березня.

Коли президентські вибори проходитимуть у два тури, то після першого заяву про зміну місця голосування необхідно подавати знову. Цю ж процедуру необхідно буде повторити і для участі в парламентських виборах у жовтні.

Для жителів окупованих територій

Ті, хто зараз мешкає на непідконтрольній території Донецької та Луганської областей або в анексованому Криму, можуть тимчасово змінити місце голосування за вище перерахованим алгоритмом. Для цього їм потрібно виїхати на підконтрольну Україні територію. Для голосування на президентських виборах знадобиться двічі перетинати лінію зіткнення – для подачі заяви та безпосередньо для голосування в день виборів. Якщо ж буде другий тур, виїжджати доведеться чотири рази.

Для подачі заяви про зміну місця голосування достатньо мати із собою паспорт громадянина України з регістрацією в Криму або на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Додаткові документи для подачі заяви непотрібні.

Постановою ЦВК від 5 вересня 2018 року для мешканців Донецької та Луганської областей необхідність надавати довідку переселенця для участі у виборах було скасовано. Для мешканців Криму це питання було вирішено ще в 2014 році.

У разі, коли 18 років людині виповнилося після окупації, інформація про таких виборців не потрапить до реєстру автоматично, бо адресу їхньої реєстрації зазначено на непідконтрольній території. У цьому випадку необхідно звернутися із заявою про внесення до Державного реєстру виборців. Слід звернути увагу, що тут може стати на заваді довідка переселенця.

Переселенці з Криму, Донецької та Луганської областей позбавлені права голосу на місцевих виборах – виборах міського голови чи депутатів міськради. На парламентських виборах вони зможуть проголосувати лише за депутатів, які обираються за партійними списками, а не в одномандатних округах.

Статтю створено в рамках спільного проекту УГСПЛ і Норвезької ради у справах біженців.
#NorwegianRefugeeCouncil #NRC #ПрямуємоРазом

 Поділитися