MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

З несправедливістю або співпрацюють, або борються.

19.04.2018   
Олена Річко
На початку серпня 2012 року пана Ш. незаконно затримали та утримували у приміщенні райвідділу, прикутого кайданками. Крім того, правоохоронці катували пана Ш. так, що він вчинив спробу самогубства, аби уникнути болісних страждань

Ще 27 червня 2017 року Орджонікідзевський районний суд м. Харкова виніс обвинувальний вирок щодо правоохоронця, який незаконно утримував пана Ш. в приміщенні райвідділу міліції. Дивіться всю історію за посиланням.

Орджонікідзевський районний суд звільнив винного правоохоронця від реального відбування покарання з випробуванням, а потерпілому - клієнту адвоката Максименко, було призначено компенсацію моральної шкоди за незаконне затримання в розмірі 150 тисяч гривень.

Нагадаємо, на початку серпня 2012 року пана Ш. незаконно затримали та утримували у приміщенні райвідділу, прикутого кайданками. Крім того, правоохоронці катували пана Ш. так, що він вчинив спробу самогубства, аби уникнути болісних страждань.

Звичайно ж, ні адвокат О. Максименко, ні його клієнт категорично не погодилися з таким рішенням суду, тому група адвокатів та юрист Федір Данильченко Харківської правозахисної групи підготували апеляційну скаргу на вищезазначений вирок суду.

Апеляційний суд Харківської області, прийнявши до уваги доводи апеляції, вирішив скасувати раніше призначене щодо правоохоронця покарання.

Таким чином, ухвалою апеляційного суду Харківської області від 13 квітня 2018 року правоохоронця, який незаконно затримав та катував пана Ш., визнано винним у вчинені злочину, передбаченого ч. 2. ст. 365 Кримінального Кодексу України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством) та призначено йому реальне покарання у виді чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки. Крім того колишнього правоохоронця було позбавлено спеціального звання майора міліції.

Як бачимо, наполеглива боротьба Команди юристів Харківської правозахисної групи, їх віра в справедливість та нескорене бажання її домогтися, а також неймовірна наполегливість, адже на шляху до притягнення винних до відповідальності виникали чисельні перепони,
призвели до винесення справедливого правосудного рішення, яке може бути орієнтиром для усіх суддів, що мають в своєму проваджені подібні справи.

Вітаємо колег з гарним результатом правової допомоги потерпілому від свавілля правоохоронців!

 Поділитися