MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у квітні 2018 року

27.04.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у квітні 2018 року

4 квітня

У Донецьку команда Місії підтвердила інформацію про цивільну особу, яка зазнала поранень внаслідок вибуху невеличкого металевого предмета. Постраждалий знайшов і підібрав цей предмет на вулиці на території ринку.

Місія продовжила спостерігати за ситуацією з цивільними особами на контрольних пунктах в’їзду виїзду. О 13:00 на КПВВ з підконтрольного урядові боку на північ від мосту у Станиці Луганській спостерігачі бачили близько 150 осіб, які стоїли у черзі на вихід (близько десяти кабінок для перевірки документів), та орієнтовно 1 000 осіб, які чекали на вхід (близько десяти кабінок для перевірки документів) до підконтрольних урядові районів. За твердженнями деяких мирних жителів, у черзі для проходу до підконтрольних урядові районів вони вже стояли 3 години. На автостоянці, розташованій на південь від блокпоста збройних формувань на мосту, команда СММ бачила приблизно 500 осіб, які чекали на автобусній зупинці.

9 квітня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:
7 квітня в лікарні в н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) спостерігачі розмовляли з жінкою (віком приблизно 55 років) з перев’язаною верхньою частиною лівої руки. За її словами, 7 квітня, приблизно о 08:00, вона очікувала на автобус на блокпості в н. п. Оленівка (непідконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька), коли вона почула стрілянину і отримала вогнепальне поранення у руку. Співрозмовниця повідомила, що вона звернулася до пункту швидкої допомоги на блокпості, звідки її було доправлено до лікарні Докучаєвська. Медичний персонал лікарні поінформував спостерігачів, що вони надали їй допомогу через отримане наскрізне поранення верхньої частини лівої руки.

Спричинені обстрілом пошкодження трьох житлових об’єктів (два з яких на той момент були заселеними) на вулиці Миру у н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя). Зафіксовано свіжу вирву за 2 метри на схід від східної стіни одноквартирного будинку на вул. Миру, 35. Стіна, як відзначили члени патруля Місії, була понівечена безліччю пробоїн шириною 1–2 см. Виявлено другу свіжу вирву, що утворилася у полі за 5 метрів на північ від літньої кухні на вул. Миру, 37. Північна стіна літньої кухні також була понівечена пробоїнами шириною 1–2 см. У полях неподалік від одноквартирного будинку на вул. Миру, 38, зафіксовано 5 свіжих вирв за 5 ,10 та 30 метрів на південь та 50 і 60 метрів на південний схід від будинку. Члени патруля Місії бачили, що 2 вікна будинку, що виходили на південь, були прикриті дошками, а південна стіна будинку та два баки для води і трактор, що стояв на південь від будинку, мали аналогічні пошкодження, як і стіни у двох попередніх місцях. За оцінкою СММ, усі вирви утворилися в результаті розривів 82-мм мінометних мін, випущених з південно-західного напрямку. Четверо місцевих мешканців (у тому числі троє, що, за їхніми словами, знаходилися у будинках №27 та №38 на вулиці Миру в момент вибухів) порізно повідомили, що вибухи сталися десь о 21:20 5 квітня. Один з мешканців додав, що більше ніж за годину до вибухів він чув обмін вогнем зі стрілецької зброї неподалік, що згодом переріс в обстріл.

11 квітня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення внаслідок обстрілу в житловому районі:
У лікарні №4 у Донецьку спостерігачі розмовляли з жінкою (37 років), в якої були свіжі неперебинтовані рани грудної клітки (понад 100 невеликих порізів), а також бинтові пов’язки на нижній частині правої руки. За її словами, 11 квітня, між 05:00 і 05:10, вона почула 3 вибухи, коли перебувала в своїй квартирі на цокольному поверсі будинку №48 на вулиці Леніна в н. п. Старомихайлівка (15 км на захід від центру Донецька). Вона розповіла, що була разом зі своїм чоловіком (30 років) і їхніми чотирма дітьми (хлопчики віком 2, 7 та 13 років і дівчинка віком 4 роки). Вона сказала, що всі вони разом були в спальні квартири; дружина почула свист та удар у безпосередній близькості від квартири, коли пролунав останній вибух, після якого все потемніло, а квартиру заповнив дим. Вона додала, що станом на момент удару її чоловік стояв біля вікна. За словами чоловіка, він чув гучний звук. Ця жінка також повідомила, що їх привезли на приватному автомобілі до розташованого поблизу блокпосту, де чоловіка та дружину перемістили до карети швидкої допомоги та доправили до лікарні №24 у Донецьку, де їх госпіталізували. Медпрацівники лікарні повідомили, що жінка зазнала поранень грудної клітки, черевної порожнини, рук (особливо правої) і ніг від уламків скла й осколків. Медпрацівники також розповіли, що її чоловіка одразу ж перевели до Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні через ступінь тяжкості зазнаних ним поранень. Спостерігачі бачили бинтову пов’язку на його горлі, набряк очей та численні невеликі рани на тілі. За словами жінки, її діти поранень не зазнали.

Медперсонал Центральної міської клінічної лікарні №1 у Донецьку повідомив СММ про те, що чоловіка постраждалої на вул. Леніна, 48, перевели до них 11 квітня, о 19:45, із Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні з осколковими пораненнями спини, грудної клітки, рук, шиї, обличчя та носа, а також травмами обох очей. За їхніми словами, о 06:50 того ж ранку з вулиці Ленкоранської, що в Куйбишевському районі Донецька, до них доправили іншого чоловіка (44 років) з проникаючою раною шиї і щелепи, проте його виписали о 10:30 після надання допомоги. Під час відвідування лікарень команду СММ постійно супроводжував член збройних формувань.

У н. п. Піщане (підконтрольний урядові, 22 км на північ від Луганська) Місія сприяла вилученню тіл чотирьох жертв інциденту, що, ймовірно, стався 7 квітня в Піщаному внаслідок спрацювання протитанкової міни. У поліції повідомили, що тіла чотирьох осіб, які, як повідомлялося, були членам однієї родини, вилучили й упізнали, як тіла раніше зниклих безвісти.

12 квітня

Повідомлення про цивільну особу, яка постраждала внаслідок вибуху предмета:
12 квітня в лікарні №4 у н. п. Маріуполь (підконтрольний урядові, 102 км на південь від Донецька) спостерігачі розмовляли з чоловіком (55 років), у якого була ампутована кисть правої руки, перев’язана кисть лівої руки, а на обличчі були подряпини. Чоловік розповів, що напередодні він був на звалищі металобрухту поблизу н. п. Мирне (підконтрольний урядові, 40 км на північний схід від Маріуполя), де він знайшов і підібрав невелику залізну трубку, трохи більшу за кулькову ручку, яка потім вибухнула в його руці. Машиною швидкої допомоги його відвезли з Мирного до Маріуполя, де, за його словами, йому ампутували руку.

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження численних будинків в н. п. Старомихайлівка (непідконтрольний урядові, 15 км на захід від Донецька) і в Донецьку. Зафіксовано вирву біля північної стіни одноповерхового будинку №48 на вулиці Леніна (де були поранені дві цивільні особи). Північна стіна будинку і частина даху були покриті брезентом, а вирва була заповнена уламками. На одноповерховому будинку №46 на вулиці Леніна виявлено невелику пробоїну в даху з північно-північного сходу. На одноповерховому будинку №50 на вулиці Леніна виявлено 3 розбиті вікна з північно-північного сходу. За оцінкою СММ, пошкодження будинку №48 на вулиці Леніна були спричинені влученням артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із північного напрямку, а пошкодження будинків №46 і 50 на тій самій вулиці виникли внаслідок влучення осколків від вибуху, який стався біля будинку №48. Власники всіх трьох будинків розповіли спостерігачам, що пошкодження утворилися 11 квітня приблизно о 05:00.

На покритій травою ділянці між будинками №50 і 56 на вулиці Леніна в Старомихайлівці, за 30 метрів на південний захід від будинків виявлено свіжу вирву діаметром приблизно 4 метри. За оцінкою СММ, вона виникла внаслідок вертикального удару снаряда невизначеного походження.

На вул. Леніна, 61, спостерігачі бачили гараж, дах на якому нещодавно обвалився, а стіна з південного боку розтріскалася до самого низу. У гаражі стояла «Лада Самара», яку частково роздавило дахом, що обвалився. У стіні з південного боку одноповерхового будинку за 3 метри на північ від гаража зафіксовано пробоїну діаметром 50 см на висоті приблизно 50 см від землі. На холодильнику, який стояв між гаражем і будинком, були свіжі відмітини від влучення осколків. На протилежному боці вулиці виявлено три отвори в даховому профнастилі з рифленого азбесту на одноповерховому будинку №60а на вулиці Леніна, а також було розбите одне з вікон на північному боці цього будинку.

На одноповерховому будинку №62 на вулиці Леніна спостерігачі помітили, що два вікна з північного будинку були нещодавно відремонтовані, а одне вікно з північного боку було закрито плівкою. За оцінкою СММ, усі пошкодження виникли внаслідок удару по будинку №61 на вулиці Леніна, але спостерігачі не змогли встановити причини удару. Мешканець будинку №60а на вулиці Леніна (50–59 років) розповів, що 11 квітня, близько 05:00, він був вдома, коли сталися вибухи.

На обшитій азбестом панелі даху з південного боку одноповерхового будинку №39 на вулиці Леніна виявлено пробоїну розміром 1х3 метри. Також виявлено дірку і велику тріщину у вікні з південно-західного боку будинку, а також два розбиті вікна з північно-східного боку. Дверна рама зі східного боку будинку тріснула, і на ній було видно свіжі тріски. За оцінкою спостерігачів, пошкодження виникли від вибуху біля будинку №48 на вулиці Леніна, який стоїть навпроти через дорогу.

На вул. Леніна, 29, зафіксовано свіжу вирву за 5 метрів на північ від одноповерхового будинку. За 5 метрів на північний схід від вирви обвалилися бетонні плити зовнішнього входу до підвалу. Стіна зі східного боку будинку була подряпана осколками, а кілька вікон на цій стіні були розбиті. Спостерігачі визначили, що пошкодження були спричинені потраплянням артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із північно-північного заходу. За словами власника (30–39 років) будинку, він разом з дружиною і трьома маленькими дітьми перебував вдома, коли 11 квітня, приблизно о 05:00, стався удар.

На подвір’ї одноповерхового будинку на вул. Марченка, 15, у Старомихайлівці члени патруля Місії бачили засипану вирву і знайшли поряд осколки, які відповідали залишкам артилерійського снаряда калібру 122 мм.

На вул. Марченка, 4, виявлено свіжу вирву за 4 метри на північ від будинку, поряд із розколотим навпіл деревом. На відстані 4 метри на південь від вирви виявлено дерев’яне дахове покриття із північно-східного боку господарської споруди було відламане в кількох місцях, а також були пробоїни в металевій стіні із північно-східного боку споруди. За оцінкою, пошкодження було спричинено вибухом артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із північного напрямку.

Між будинками №10 і 12 на вулиці Фрунзе в Старомихайлівці виявлено свіжу вирву, яка, за оцінкою СММ, утворилася від вибуху артилерійського снаряда калібру 152 мм, випущеного із північно-північного заходу. Власник будинку №12 на вулиці Фрунзе (віком 60–70 років) розповів, що пошкодження утворилося 11 квітня приблизно о 06:00.

На присадибній ділянці одноповерхового будинку №9а на вулиці Фрунзе виявлено свіжу вирву за 10 метрів на південний схід від будинку. На будинку із південного боку були розбиті шість вікон, а за 5 метрів на південний схід від будинку були збито кілька рифлених азбестових панелей паркану навколо будинку. Члени патруля Місії знайшли осколки в деревах на території подвір’я. Спостерігачі визначили, що всі пошкодження були спричинені потраплянням артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із північно-північного заходу.

На вул. Молодіжній, 8, у Старомихайлівці зафіксовано вирву, заповнену уламками, а також 3 опори паркана з пробоїнами за 4 метри на північ від одноповерхового будинку. Одразу на захід від вирви спостерігачі бачили лаву, на якій було відірвано кілька дерев’яних планок, а ще через 4 метри на захід члени патруля Місії побачили автомобіль з розбитими вікнами і пробоїнами. Чотири вікна з північного боку і три вікна з західного боку будинку були закриті фанерними листами. Спостерігачі бачили подряпини на стіні з північного боку. За оцінкою, всі пошкодження були спричинені влученням снаряда невстановленого типу, випущеного з північно-північного заходу. Спостерігачі розмовляли з власницею (43 роки) та її 8-річною дочкою, в якої був свіжий синець навколо лівого ока. Жінка розповіла, що 11 квітня вони спали вдома, коли приблизно о 05:10 вони почули свист від снарядів, а після удару вона побачила, що на обличчі її дочки утворилися синці.

На вул. Леонтовича, 26, у Кіровському районі непідконтрольного урядові Донецька, за 10 метрів на північно-північний захід від одноповерхового будинку виявлено свіжу вирву, заповнену прутками і гілками. Три вікна з північного боку будинку і одне вікно з західного боку були розбиті і закриті фанерними дошками, а північна частина даху була закрита пластиковою плівкою. За оцінкою, пошкодження було спричинено вибухом артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із північного напрямку.

13 квітня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення внаслідок обстрілу:
У Донецьку на вул. Ленкоранській, 13а, чоловік (віком 75 років) показав членам патруля СММ рану на правому боці його голови, яку, за його словами, він отримав внаслідок потрапляння осколків від вибуху, що стався 11 квітня, орієнтовно о 05:00. Його дружина (віком близько 70 років) показала спостерігачам кілька подряпин на лівому боці носа, які, за її словами, вона отримала тоді ж. Інший чоловік (віком 45 років) окремо розповів, що на момент вибуху він був на вулиці приблизно за 60 метрів від будівлі, та показав членам патруля Місії отримані ним невеликі поранення на правому боці шиї.

Пошкодження внаслідок обстрілу в Донецьку. На вул. Ленкоранській, 11, зафіксовано свіжу вирву за 10 метрів на північ від північної стіни п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку. Спостерігачі бачили, що вибито щонайменше дев’ять вікон, а на північній стіні цього будинку було видно пошкодження внаслідок потрапляння осколків.

На вул. Ленкоранській, 12, виявлено свіжу вирву приблизно за 20 метрів на південь від багатоквартирного житлового будинку і відзначили, що розбито щонайменше 15 вікон, а скло лежало на землі. Також зафіксовано пробоїни у водогоні та газопроводі з західного боку цього будинку.

На вул. Ленкоранській, 13а, зафіксовано свіжі сліди від осколків навколо вирви приблизно за 30 метрів на північний захід від багатоквартирного житлового будинку; сама вирва була засипана землею.

На вулиці Ленкоранській команда Місії бачила, що було вибито понад 20 вікон у багатоквартирному житловому будинку №15 (на північно-східній стіні), будинку №14 (на південно-західній стіні) та будинку №17 (на південно-східній стіні). На вул. Ленкоранській, 17, виявлено дві вирви: за 20 метрів на північ від багатоквартирного житлового будинку та за 30 метрів на захід в асфальтовому дорожньому покритті відповідно. Мешканка (віком 40–49 років) будинку №17 на вулиці Ленкоранській розповіла, що вона була вдома в момент вибуху, який, за її словами, спричинив пошкодження. За оцінкою спостерігачів, ймовірною причиною виникнення вирв і пошкоджень були розриви щонайменше трьох 120-мм мінометних мін, випущених із північно-північного заходу.

У Куйбишевському районі Донецька зафіксовано свіжу пробоїну на даху двоповерхового будинку №62 на вулиці Васильченка. За оцінкою СММ, 120-мм мінометну міну було випущено з північно-західного напрямку, та вона розірвалася всередині будинку. Спостерігачі також бачили свіжі фрагменти осколків всередині одноповерхового будинку №63 на вулиці Васильченка, які, за їхньою оцінкою, пробили дах із північно-західного напрямку; вони також бачили вибиті вікна в одноповерховому будинку №65 на тій же вулиці. Троє мешканців будинків (чоловіки віком 55, 63 і 65 років) порізно розповіли, що всі вони були вдома, коли 11 квітня, близько 05:00, стався обстріл.

На вул. Вахрушева, 61, зафіксовано свіжу вирву на подвір’ї одноповерхового будинку, менш ніж за 1 метр на схід від нього. Спостерігачі бачили уламки, зокрема зламані дерев’яні дошки, розбиті цеглини й осколки скла, вибитого з вікон гаража на подвір’ї. Члени патруля Місії бачили свіжі осколкові пошкодження та розбиті вікна в одноповерхових будинках №59 (два вікна) і №63 (чотири вікна) на вулиці Вахрушева. Спостерігачі бачили свіжу вирву приблизно за 5 метрів на схід від будинку №78, а також відзначили, що розбито вікна в будинках №75, 77 і 78 (два, три і чотири вікна відповідно) на тій же вулиці. Члени патруля СММ помітили свіжі осколкові пошкодження металевого паркану та воріт на вул. Вахрушева, 76. За їхньою оцінкою, ймовірною причиною пошкоджень були розриви 120-мм мінометних мін, випущених із північно-західного або північно-північно-західного напрямку.

На вул. Лузіна, 6, виявлено свіжу вирву приблизно за 15 метрів на захід від входу до п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку та вікна вибиті на всіх 5 поверхах будівлі. Також зафіксовано осколкові пошкодження на фасаді будівлі з західного боку. За оцінкою СММ, ймовірною причиною пошкоджень були розриви 120-мм мінометних мін, випущених із північно-західного або північно-північно-західного напрямку. Троє мешканок (віком близько 30, 50 і 60 років) будинку розповіли, що всі вони чули вибухи 11 квітня, близько 05:20.

На вул. Лузіна, 7, виявлено дві свіжі вирви за 1 метр на захід від двох гаражів: від одного залишилися зламані дерев’яні дошки, розбита цегла та каміння, а в іншого вціліли лише частина даху і металевого каркаса. У чотириповерховому багатоквартирному житловому будинку №7 на тій же вулиці вибито 12 вікон (по кілька вікон на кожному поверсі). Чоловік та його дружина (віком 30–40 років), які проживають у будинку, розповіли, що вони обоє чули 2 вибухи після 05:00 11 квітня. За оцінкою СММ, ймовірною причиною пошкоджень були розриви 120-мм мінометних мін, випущених із північно-західного або північно-північно-західного напрямку.

У багатоквартирному житловому будинку на просп. Кремлівському, 33, зафіксовано розбиті вікна на другому, третьому і четвертому поверхах із північного боку будинку. Виявлено вирву біля західного входу до багатоквартирного житлового будинку на просп. Кремлівському, 39, а також свіжі осколкові пошкодження та розбиті вікна на всіх п’ятьох поверхах. В одній із квартир на цокольному поверсі зафіксовано вибите вікно з західного боку та свіжі пробоїни (1–3 см) на протилежній стіні та стелі кімнати. За оцінкою спостерігачів, ймовірною причиною пошкоджень були розриви 120-мм мінометних мін, випущених із північно-західного або північно-північно-західного напрямку.

На вул. Корабельній, 69, зафіксовано свіжі осколкові пошкодження на металевих воротах перед одноповерховим будинком і розбите вікно.

На вул. Корабельній, 73, зафіксовано свіжі пошкодження на верхній частині північної стіни та на стелі, а також вибиті вікна (два з північно-західного боку й одне з північно-східного боку). На вул. Корабельній, 71, виявлено пошкоджений металевий паркан навколо будинку, а також осколки пробили двері гаража на подвір’ї, а також дах автомобіля, що стояв всередині гаража. Перед будинком спостерігачі бачили підривник, за оцінкою, ймовірно від 122-мм артилерійського снаряда. За їхньою оцінкою, усі пошкодження були свіжими і виникли внаслідок вибуху в повітрі поблизу будинку №71 на вулиці Корабельній.

15 квітня

Пошкодження в житловому районі н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька). На південно-західній стороні даху сараю на вул. Пушкіна, 1, в Ясинуватій виявлено свіжу пробоїну (діаметром близько 25 см), яка, за оцінкою СММ, утворилася внаслідок прямого влучення невстановленого снаряда. Також зафіксовано свіжі подряпини на одній зі сторін двоповерхового будинку, розташованого за 4 метри від господарської будівлі та на воротах прилеглого до будинку гаража; за оцінкою СММ, вони утворилися в результаті влучення осколків. Чоловік (20–29 років) повідомив, що доглядає за будинком у період відсутності господарів і що він саме працював на присадибній ділянці за будинком, коли 14 квітня, близько 09:00, неподалік розпочався обстріл. Через обстріл чоловік укрився в будинку, а тоді почув вибух і відчув ударну хвилю.

Команда СММ бачила три пошкоджені вікна та свіжу вм’ятину (1–2 см) у вхідних дверях зі східного боку одноповерхового багатоквартирного житлового будинку на вул. Ватутіна, 1, в Ясинуватій. Жінка (60–69 років), яка представилася мешканкою будинку, розповіла, що 14 квітня, близько 09:20, була вдома, коли почула звук, за її описом, вибуху в повітрі біля будинку. Вона додала, що у період із 09:00 до 09:10 того ранку в зазначеному районі стався інтенсивний обстріл. Четверо сусідів окремо один від одного розповіли, що пошкодження виникли 14 квітня, одразу після 09:00; один із них розказав, що бачив вибухи в повітрі.

17 квітня

Повідомлення про те, що працівники КП «Компанія «Вода Донбасу» отримали поранення внаслідок вогню з легкого озброєння поблизу Донецької фільтрувальної станції (ДФС). Надвечір 17 квітня представник КП «Компанія «Вода Донбасу» повідомив СММ телефоном про те, що працівники компанії потрапили під вогонь приблизно о 15:40 того дня, коли прямували з ДФС у напрямку н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька). Він також додав, що на момент інциденту в автобусі було близько 30 працівників, автобус їхав у колоні разом з іншим транспортним засобом. Пізніше того ж дня медичний персонал дорожньої лікарні станції Ясинувата повідомив, що 17 квітня до них доправили 5 осіб з осколковими пораненнями. У тій самій лікарні член збройних формувань розповів, що у другій половині дня 17 квітня 5 працівників КП «Компанія «Вода Донбасу» (четверо чоловіків і одна жінка від 30 до 60 років) зазнали осколкових поранень, коли їхали автобусом поблизу перехрестя доріг Н20 і М04. Перед лікарнею команда СММ бачила чоловіка (40–49 років) з білою пов’язкою на голові, який стояв поруч із групою з близько 30 працівників КП «Компанія «Вода Донбасу» біля автобуса. Спостерігачі бачили пробоїну в задній частині автобуса. В салоні автобуса вони бачили пробоїну в задній частині, у місці, яке відповідає зовнішнім пошкодженням, а також пробоїну в металевому поручні та плями крові на сидінні та підлозі в задній правій частині автобуса та біля східців на задньому вході. За оцінкою, куля калібру 5,45 мм пробила задню частину корпусу автобуса і зрикошетила від металевого поручня в салоні. Водій автобуса розповів, що на момент інциденту автобус рухався у складі колони разом з іншим транспортним засобом від ДФС дорогою Н20 у напрямку перехрестя з автошляхом М04. Автобус, що перевозив працівників ДФС 17 квітня, вже потрапляв під вогонь, рухаючись дорогою Н20 у напрямку ДФС 12 березня 2018 року

18 квітня

Повідомлення про юнака, який дістав поранення внаслідок вибуху боєприпаса в н. п. Костянтинівка (підконтрольний урядові, 60 км на північ від Донецька). Медперсонал лікарні № 5 у Костянтинівці розповів, що 17 квітня до них було доправлено юнака (16 років) з відкритим переломом великого пальця, осколковими пораненнями середнього пальця та опіками другого і третього ступеню на долоні правої руки. У лікарні його мати (віком від 30 до 40 років) повідомила, що її син був зі своїм другом (18 років), коли вони знайшли сім невибухлих боєприпасів. У поліції Костянтинівки розповіли, що двоє юнаків (16 і 18 років) знайшли пристрій циліндричної форми темно-жовтого кольору в лісосмузі на захід від лікарні № 1 у Костянтинівці. Співробітники поліції також додали, що 16-річний юнак отримав поранення, після того як він запалив гніт пристрою, і він вибухнув у той момент, коли хлопець намагався його викинути.

Пошкодження, спричинені обстрілом у житлових районах н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). На автозаправній станції, розташованій на вулиці Ватутіна, зафіксовано нещодавні подряпини від осколків на західній стіні головної будівлі, а також фрагменти боєприпасів, які застрягли в металевому паркані, що пролягає на захід від стіни, і були розкидані на землі біля паркану. За оцінкою, це були фрагменти снаряда калібру 73 мм. Точно визначити напрямок вогню або тип застосованого озброєння не вдалося. За твердженнями трьох співробітників АЗС (двоє чоловіків і жінка, від 30 до 40 років), пошкодження утворилися 16 квітня, приблизно о 14:00, але при цьому ніхто не постраждав.

У супермаркеті на вул. Леніна, 96, у Докучаєвську зафіксовано осколкові ушкодження вентилятора холодильної установки на західній стіні будівлі, в якій розташований супермаркет. Завідувач супермаркету (чоловік 25–30 років) повідомив, що пошкодження утворилися два тижні тому, в результаті чого магазин довелося закрити на кілька днів для проведення ремонту.

19 квітня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення внаслідок вогню зі стрілецької зброї неподалік від блокпоста на автошляху H15 східніше н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька) 19 квітня. Приблизно об 11:00 біля пункту надання першої медичної допомоги спостерігачі бачили жінку (близько 70 років) з пов’язкою на лівій нозі (вище коліна), ще одну жінку (близько 65 років) з перев’язаною литкою правої ноги і чоловіка (близько 70 років) з пов’язками на литці правої ноги. Присутні на місці медпрацівники підтвердили, що це були вогнепальні поранення. Член збройних формувань на блокпості повідомив спостерігачам про те, що інцидент стався у проміжок часу між 10:45 та 10:50 того ж дня. За словами трьох постраждалих, у момент, коли в них влучили кулі зі стрілецької зброї, вони стояли на автобусній зупинці за 300 метрів на захід від блокпоста, очікуючи на автобус. Військовослужбовець Збройних сил України на блокпості неподалік від н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) повідомив членам патруля Місії про те, що вони чули вогонь зі стрілецької зброї 19 квітня, приблизно о 10:45.

Пошкодження будинку внаслідок обстрілу в н. п. Старомихайлівка (непідконтрольний урядові, 15 км на захід від Донецька). В одноповерховому будинку на вул. Молодіжній, 6, виявлено свіжі пошкодження у двох розбитих вікнах, що виходять на захід, та пробоїну (орієнтовно 30 см завдовжки та 5 см завширшки) у вхідних дверях будинку. Власниця будинку розповіла, що будинок було пошкоджено під час обстрілу вранці 11 квітня.

20 квітня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:
У лікарні в н. п. Торецьк (кол. Дзержинськ, підконтрольний урядові, 43 км на північ від Донецька) медпрацівники повідомили, що до них доправлено 78-річного жителя н. п. Новгородське (підконтрольний урядові, 26 км на північ від Донецька) із осколковими пораненнями лівого передпліччя. У поліція в Торецьку повідомили СММ, що 18 квітня, орієнтовно о 15:30, чоловік лагодив дах свого будинку на вулиці Слов’янській в Новгородському, коли в районі стався обстріл, і він дістав поранення, коли спускався з даху, щоб сховатися.

22 квітня

Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу:

В н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя). 21 квітня спостерігачі виявили свіжу вирву в асфальтовому покритті, за 3 метри на північ від залишеної офісної будівлі на вулиці Ахматової в Пікузах. На північній стіні будівлі команда СММ також бачила свіжі осколкові пошкодження. За твердженнями чотирьох місцевих жителів, вони чули стрілянину і обстріли тієї ночі, а також вранці. 22 квітня спостерігачі бачили свіжу вирву на присадибній ділянці між двома будинками на вулиці Перемоги, при цьому ніяких пошкоджень будинків зафіксовано не було.

22 квітня в Саханці виявлено пробоїну (діаметром 70 см) і свіжі пошкодження від осколків в західній стіні будинку №18 на вулиці Жовтневій, а також свіже пряме влучання (пробоїну 50 x 20 см) в раму вікна, що виходить на захід. У результаті попадання вікно було повністю розбите. Ще одне вікно, що виходить на захід, було також розбите. За оцінкою СММ, пошкодження утворилися в результаті влучання снаряду безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), випущеного з південно-західного напрямку. За словами власника, снаряд влучив в його будинок ближче до вечора 20 квітня, при цьому він та його син отримали поранення. Спостерігачі помітили подряпини на обличчі чоловіка.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. 21 квітня на блокпості в н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) група з приблизно 20 осіб (чоловіки та жінки, різного віку), що очікувала на автобус для проїзду в напрямку непідконтрольних урядові районів, заблокувала проїзд для патруля Місії. Люди висловлювали своє невдоволення тим, що автобус все ще не приїхав за ними з непідконтрольних урядові районів. Деякі пішоходи повідомили спостерігачам, що вони очікують на прибуття автобуса вже дві години, додавши, що це трапляється не вперше. Члени команди СММ бачили приватні таксі, які пропонували людям послуги з перевезень за 200 рублів (за повідомленнями, проїзд у громадському транспорті коштує 70 рублів).

21 квітня, о 09:45, на блокпості, розташованому на автошляху Н15 на схід від н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька), група людей (чоловіки та жінки, віком від 40 до 70 років) скаржилася членам команди СММ на тривале очікування на блокпості. Співрозмовники також додали, що кожну годину проїзд дозволяється лише 5–10 автомобілям. За словами деяких з них, вони очікують на блокпості з 05:30 ранку. На блокпості озброєний чоловік повідомив команді Місії, що затримки пов’язані з недостатньою кількістю осіб, які чергують на блокпості. На той момент спостерігачі бачили 220 автомобілів, 2 мікроавтобуси, 9 автобусів та 100 пішоходів, що очікували в черзі на проїзд/вихід у напрямку підконтрольних урядові районів, а також 80 автомобілів, 6 мікроавтобусів та 3 автобуси, що стояли в черзі у протилежному напрямку.

На блокпості поблизу н. п. Оленівка (непідконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) 5 осіб (чоловіки та жінки, віком 51–69 років) заблокували проїзд для команди СММ та повідомили, що вони очікують проїзду в напрямку підконтрольних урядові районів вже три доби. Декілька інших осіб, що стояли в автомобільній черзі, також повідомили, що вони провели тривалий час в очікуванні проїзду.

23 квітня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення, а також про свіжі пошкодження внаслідок обстрілу:

22 квітня в лікарні в н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили 62-річного чоловіка з закривавленими пов’язками на горлі та лівій щоці. За його словами, уранці того дня він знаходився на подвір’ї свого будинку (вул. Блюхера, 1–2) у Докучаєвську, коли почув вибух і в нього влучив осколок. 23 квітня, перебуваючи на вул. Блюхера, 1–2, команда СММ поспілкувалася із родичом потерпілого, який повідомив, що чоловік дістав поранення під час обстрілу вранці 22 квітня.

Спостерігачі змогли розгледіти вхідний та вихідний отвори (кожен діаметром приблизно 3 см) у зовнішньому шарі ізоляції на північно-західній стіні одноповерхового будинку № 1–2 на вулиці Блюхера, а також бачили вирву (діаметром орієнтовно 8 см) внизу стіни. За оцінкою СММ, пошкодження утворилися внаслідок влучення 30-мм снаряду, ймовірно випущеного з гармати бойової машини піхоти (БМП-2) з північно-північного заходу. За даними повітряного спостереження станом на 1 лютого виявлено, що передній край позицій Збройних сил України і збройних формувань на західній околиці міста були приблизно на 800 метрів ближче, якщо порівнювати з їхніми позиціями на знімках за 10 грудня 2017 року. Згідно з останніми даними повітряного спостереження, в одному місці відстань між ними становить приблизно 180 метрів.

24 квітня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення, яка загинула внаслідок вибуху. У лікарні в н. п. Лутугине (непідконтрольний урядові, 20 км на південний захід від Луганська) фельдшер повідомила СММ, що ввечері 21 квітня вона отримала дзвінок про вибух у н. п. Врубівський (непідконтрольний урядові, 22 км на південний захід від Луганська). Вона також повідомила, що на подвір’ї за будинком на вул. Фрунзе, 38, у Врубівському вона знайшла тіло чоловіка (55–59 років), який лежав горілиць, а навколо його стегон розтіклася калюжа крові. Фельдшер повідомила спостерігачам, що, за її оцінкою, смерть була спричинена вибухом гранатної розтяжки. Через можливий ризик того, що в тілі могла бути міна-пастка, фельдшер не намагалася провести детальніший огляд. Двоє чоловіків, які проживають на вулиці Фрунзе, порізно повідомили спостерігачам, що 21 квітня між 15:00 і 16:00 вони чули неподалік вибух і бачили, як з-поза будинку № 38 на вулиці Фрунзе піднімався дим. За їхніми словами, коли вони наблизилися до джерела диму, вони побачили тіло чоловіка з пораненнями спини і стегон. Із міркувань безпеки спостерігачі не змогли оглянути місце інциденту.

25 квітня

Пошкодження цивільних об’єктів у житлових района:

В Ясинуватій зафіксовано пробоїну (на відстані приблизно 30 см від землі) у західній стіні одноповерхового будинку на вул. Гоголя, 45. За оцінкою СММ, пошкодження було спричинене вогнем зі стрілецької зброї, що вівся із західного напрямку. Чоловік (45–50 років), який представився мешканцем цього будинку, повідомив, що в період з січня до квітня його будинок декілька разів потрапляв під обстріли, а останнього разу це сталося тиждень тому. Він додав, що боїться за безпеку свого десятирічного сина, який мешкає в цьому будинку з ним та іншими членами його сім’ї.

 Поділитися