MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чоловіки – ЗА сім’ю без насильства!

15.05.2018   
Юрій Чумак
15 травня 2018 року у сквері на майдані Свободи в Харкові відбувся вуличний театр «Про що думають чоловіки», приурочений до Міжнародного дня сім’ї.

15 травня 2018 року у сквері на майдані Свободи в Харкові відбувся вуличний театр «Про що думають чоловіки», приурочений до Міжнародного дня сім’ї.

Чоловіки, ставши на «перехресті» між Держпромом та двома будівлями Харківського національного університету ім. Каразіна, у формі своєрідного флешмобу продемонстрували ставлення відповідальних мужчин до своїх родин, жінок і дітей.

Нерухомі фігури символізували собою людей, які опинилися в обстановці насильства або стали його свідками. Коли до застиглих учасників вуличного театру підходили перехожі та зверталися до них із запитаннями, «скульптури» немовби «оживали» й своїм рухом демонстрували «вихід» із ситуації насильства.

Одночасно вони діставали міні-плакати з гаслами та слоганами, що народилися під час інформаційної кампанії «Чоловіки НЕ лупцюють!»: «Якщо любить – НЕ б’є!», «Я – мужчина, и потому против домашнего насилия!», «В сім’ї насильству немає місця», «Хай в сім’ях панує порозуміння!», «Я родных своих люблю, обожаю и ценю», «Сила мужчины – в заботе о близких!», «Сильні чоловіки – проти насильства в сім’ї!», «Мужчина – союзник женщины», «Сім’я = любов. Насильство = війна» тощо.

Також під час акції роздавалися буклети інформаційної кампанії «Чоловіки НЕ лупцюють!», в яких чоловіків, що хочуть жити в світі без насильства та прагнуть, щоб в їх сім’ях не було насильства, закликають долучитися до активних дій щодо запобігання домашньому насильству.

Вуличний театр «Про що думають чоловіки» зібрав у центрі Харкова представників Громадської ради при Харківській облдержадміністрації, Головного територіального управління юстиції, реабілітаційного центру «Шанс» (Харків), Харківської правозахисної групи, Чугуївської правозахисної групи, Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», учасників АТО, переселенців, інших активістів.

«На мою думку, правозахист – це комплекс заходів, які спрямовані на гармонійний розвиток громадянського суспільства, формування громадсьої свідомості на основі цінностей права і рівноправності (демократії). Правозахисники – свого роду охоронці прав і свобод. А домашнє насильство є однією з гострих проблем в Україні, яку необхідно вирішувати, та є серйозним порушенням прав людини. Тому я як правозахисник приєднався до цієї акції», – зауважив юрист громадської приймальні ХПГ Ігор Сосонський.

Мета акції – привернення уваги широкої громадськості до того, що щаслива сім’я можлива тільки в умовах відсутності домашнього насильства.

Довідково:
Вуличний театр відбувався в рамках інформаційної кампанії «Чоловіки НЕ лупцюють» громадської ініціативи «Чоловіки проти домашнього насильства» https://facebook.com/UkrainianMenAgainstDomesticViolence/.
Ініціативу підтримали Громадська рада при Харківській облдержадміністрації, Харківський обласний Центр допомоги учасникам АТО, управління патрульної поліції в Харківській області.
Міжнародний день сім’ї (International Day of Families) заснований Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році та відзначається щорічно 15 травня, Встановлення цього дня покликане звернути увагу жителів різних країн на численні проблеми сім’ї. Адже, коли зневажаються основні права людини в одній сім’ї – єдність всієї людської сім’ї перебуває під загрозою.

Фото Андрія Чумака

 Поділитися