MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Створено першу поліцейську станцію на Харківщині

26.06.2018   
Георгій Кобзар

Поліцейська станція, яка обслуговуватиме 11 населених пунктів, що розташовані неподалік від обласного центру, відкрилася 12 червня 2018 року в селищі Безлюдівка Харківського району.

Як повідомила прес-служба поліції Харківщини, поліцейська станція в Безлюдівці стала першою в Харківській області.

На ній працюють 3 дільничних офіцери поліції. Вони обслуговують чималу територію Харківського району – 11 населених пунктів, які входять до складу Безлюдівської, Васищевської та Хорошевської селищних рад, а також до Лізогубівської сільської ради. На даній території проживає майже 24 тисячі громадян та розташований Безлюдівський кар’єр – улюблене місце відпочинку мешканців Харкова та області, до якого в літній період приїжджає чимало людей.

Як зазначив начальник Управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області Сергій Бірбасов, завдяки взаємодії з органами місцевого самоврядування, з громадою, запрацювала поліцейська станція, де громадяни можуть отримати кваліфіковану допомогу та відповіді на питання, які їх турбують. Станція завжди відкрита для спілкування, консультацій та правової допомоги, що сприятиме налагодженню взаємовідносин між суспільством і поліцейськими та формуванню довірливих відносин. Тому найближчим часом планується відкриття поліцейських станцій і в інших районах Харківської області.

А голова Безлюдівської селищної ради Микола Кузьмінов додав, що з представниками місцевої поліції громада активно співпрацює. Коли відкрилася нова будівля селищної ради, відразу було прийнято рішення виділити поліції приміщення для розташування поліцейської станції.

«У нас дуже хороші та відповідальні дільничні офіцери. І в подальшому ми будемо працювати в тісному зв’язку, тому що нам необхідно наводити правопорядок та забезпечити безпеку громадян», – наголосив Микола Кузьмінов.

Після урочистого відкриття поліцейської станції присутні оглянули нове службове приміщення, де зроблений сучасний ремонт, підведені всі необхідні комунікації, розміщено правову літературу та обладнано дитячий куточок для дітлахів відвідувачів.

Однак слід зауважити, що наразі кадровий склад поліцейської станції не відповідає нормативам, затвердженим Міністерством внутрішніх справ, оскільки на 24 тис. населення повинні працювати щонайменше 4 дільничні офіцери поліції (ДОП).

Довідково:
Відповідно до Наказу МВС №650 від 28.07.2017 року «Про затвердження Інструкції з організації діяльності дільничних офіцерів поліції», поліцейська станція – це службове приміщення, що надається дільничним офіцерам поліції для виконання покладених на нього завдань із забезпечення правопорядку в межах поліцейської дільниці.
Поліцейська дільниця – територія, що обслуговується ДОП, із чисельністю населення, що не перевищує 6 тис. осіб у сільській місцевості та 7 тис. осіб – у містах.
При розгляді питання про виділення службового приміщення під поліцейську станцію враховується можливість розміщення в ньому для спільної роботи ДОП, його помічника, працівників групи реагування патрульної поліції (ГРПП) та представників громадськості, забезпечення належними умовами для виконання покладених на них завдань.

PS: Нагадаємо, що в Харківській, Полтавській та Херсонській областях громадські дослідники вивчають позитивний досвід місцевих активістів, залучених до питання забезпечення правопорядку («шерифів»), керівництва органів місцевого самоврядування та поліції у вирішенні безпекових проблем громад. Узагальнення такого досвіду та підготовка рекомендацій щодо поширення в інших регіонах України – одне з головних завдань проекту «Шерифи для нових громад», що реалізується за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта (див.: На Харківщині збиратимуть досвід «шерифів»).

 Поділитися