MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у серпні 2018 року

01.09.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у серпні 2018 року

3 серпня
Команда Місії спостерігала за зібранням за участі приблизно 50 осіб (переважно жінки старшого віку) у Станиці Луганській. Кілька з них розповіли, що вони засмучені через тривалий час очікування на перехід через розташований поблизу КПВВ. За словами командира Державної прикордонної служби України, КПВВ щодня перетинають 11 000 осіб, що суттєво перевищує його пропускну спроможність — 3 000 осіб.

 

8 серпня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У лікарні в н. п. Бойківське (кол. Тельманове, непідконтрольний урядові, 67 км на південний схід від Донецька), де спостерігачі намагалися уточнити повідомлення про жертву серед цивільного населення, лікар в агресивній формі заявив, що команді СММ не дозволено заходити на територію лікарні без попереднього отримання дозволу від місцевих членів збройних формувань, а також відмовився надати спостерігачам будь-яку інформацію щодо жертви, про яку повідомлялося.


9 серпня
Свіжі пошкодження від вогню з легкого озброєння в житловому районі н. п. Ясинувата
(непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька). На вул. Гоголя, 33, виявлено пробоїну від кулі у верхньому лівому куті воріт на західно-південно-західній стороні цегляного гаража, розташованого біля житлового будинку. Також зафіксовано, що дві цеглини зліва від воріт гаража були надщерблені. Жінка (віком 51–59 років), яка відрекомендувалася мешканкою будинку, повідомила, що ворота були пошкоджені приблизно о 20:30 8 серпня під час обстрілу, що відбувся неподалік.

 

10 серпня
Повідомлення про свіжі пошкодження житлового будинку.

У н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька) 72-річний чоловік показав пошкоджений дах та ворота свого будинку на вул. Тімірязєва, 7. Зафіксовано пробоїну на даху, яка, за оцінкою СММ, утворилася від влучення 12,7-мм кулі, випущеної з півночі. Також зафіксовано кулю, що застрягла у стійці воріт перед будинком, оцінену як 12,7-мм запалювальна куля, випущена з півночі. Також виявлено сліди сажі, які, за оцінкою СММ, залишилися після вогню навколо місця, де застрягла куля. Чоловік повідомив, що стрілянина сталася ввечері 9 серпня.


12 серпня
На двох різних блокпостах поблизу лінії зіткнення спостерігачі бачили тіла двох чоловіків, які лежали на землі; один з них виявився мертвим:

11 серпня на контрольному пункті в’їзду-виїзду (КПВВ) у н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії бачили, як виявилось, померлого чоловіка (60–69 років), тіло якого лежало на асфальті, тоді як на відстані менше 5 м від нього, перетинаючи блокпост, проходили пішоходи і проїжджали автомобілі. За словами офіцера Державної прикордонної служби України, чоловік їхав автобусом до непідконтрольних урядові районів і помер, вийшовши з автобуса на блокпості, приблизно за годину до прибуття патруля СММ.
Того ж дня за приблизно 200 м на захід від блокпоста збройних формувань, розташованого на південь від н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька), спостерігачі бачили жінку у формі з написом «МЧС» кирилицею на спині. Вона робила закритий масаж серця чоловікові (60–69 років), який лежав на дорозі між автомобілями, що стояли у черзі на проїзд через блокпост.


14 серпня
Повідомлення про поранену дівчину.
10 серпня в Луганській обласній дитячій клінічній лікарні, розташованій в н. п. Лисичанськ (підконтрольний урядові, 75 км на захід від Луганська), команда Місії говорила з дівчиною (16–17 років) з опіками, порізами та подряпинами на обличчі з лівої сторони, а також бинтовими пов’язками на лівій руці та лівій нозі. Вона розповіла, що 8 серпня перебувала в автомобілі біля н. п. Катеринівка (підконтрольний урядові, 64 км на північний захід від Луганська) у момент, коли в нього влучив снаряд. Лікарі повідомили, що в дівчини, яку доправили до лікарні ввечері 8 серпня, були травми, спричинені вибуховою хвилею, та осколкові поранення.

 

17 серпня
Повідомлення про свіжі пошкодження в житлових районах н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) та н. п. Гольмівський (непідконтрольний урядові, 49 км на північний схід від Донецька):

У Докучаєвську на вул. Октябрській, 6, виявлено свіжу пробоїну у обох шарах подвійного склопакету південно-західного скляного вікна на другому поверсі двоповерхового багатоквартирного будинку. За оцінкою СММ, пробоїна утворилася внаслідок влучання кулі, випущеної з південно-західного напрямку (встановити калібр не вдалося). Вздовж вулиці Октябрської члени патруля Місії бачили свіжі сліди, оцінені як сліди бойових броньованих машин.
У Докучаєвську на вул. Піонерській, 35, виявлено пробоїну у східному вікні одноповерхового житлового будинку. За оцінкою СММ, пробоїна утворилася внаслідок влучання кулі (встановити калібр і напрямок вогню не вдалося).
У Гольмівському на вул. Микитівській, 11, зафіксовано свіже місце вогневого ураження на другому поверсі на фасаді двоповерхового багатоквартирного будинку з північної сторони. СММ не вдалося визначити тип озброєння або напрямок вогню.


19 серпня
Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу та вогню з легкого озброєння в житловому районі н. п. Ясинувата
(непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька). За 7 метрів від будинка на вул. Гоголя, 14/2, спостерігачі бачили купу обгорілої деревини та звернули увагу на свіжий запах горілого. Мешканка будинку повідомила, що 17 серпня, приблизно о 21:00, вона та її чоловік були вдома, коли вони почули вибухи та постріли з легкого озброєння, а потім побачили, як загорівся їхній дерев’яний сарай. Їхні сусіди, які проживають у суміжному будинку №16 на вулиці Гоголя повідомили, що 17 серпня, приблизно о 21:00, вони бачили трасуючі снаряди, а також як палав вищезазначений сарай. Команді Місії не вдалося визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню.


20 серпня
Повідомлення про жінку, яка загинула внаслідок вибуху неподалік від н. п. Піонерське
(непідконтрольний урядові, 19 км на схід від Луганська). 20 серпня матір (70 років) цієї жінки (39 років) розповіла, що її донька пішла з їхнього будинку 28 липня, близько 12:00, і пізніше того ж дня загинула від вибуху, який, за повідомленнями, був спричинений спрацюванням міни приблизно за 300–400 метрів від населеного пункту, поблизу берега р. Сіверський Донець. За словами матері, її брат та члени збройних формувань вилучили частини тіла жінки і вона вже поховала рештки її тіла. Місцевий житель (50 років) розповів, що він знав загиблу жінку протягом багатьох років і що близько 13:15 він чув вибух, від якого задрижали вікна в його крамниці. Два інші місцеві жителі (жінка і чоловік) порізно розповіли про те, що вони знали загиблу жінку і чули вибух 28 липня, приблизно опівдні. Із міркувань безпеки спостерігачі не змогли дістатися місця, де стався вибух.

 

21 серпня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення у н. п. Харцизьк
(непідконтрольний урядові, 26 км на схід від Донецька). 9 серпня медперсонал дитячої лікарні у Донецьку повідомив, що 7 серпня до них доправили хлопчика (13 років) з серйозними осколковими пораненнями рук, правого ока, правого стегна і черевної порожнини, які він отримав раніше того ж дня в результаті спрацювання в його руках знайденого ним вибухового пристрою. Медики додали, що хлопчик у критичному стані та що внаслідок вибуху він втратив пальці правої руки, а ліву руку ампутовано. Матір хлопчика розповіла, що її син зазнав поранень у них вдома 7 серпня, коли намагався розібрати знайдений 12-сантиметровий металевий предмет, який, за її словами, за формою був схожий на кулю.

 

24 серпня
Повідомлення про пошкодження адміністративної будівлі на КПВВ у н. п. Майорськ
(підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька). Спостерігачі бачили кульовий отвір у вікні з південного боку адміністративної будівлі, в результаті, за оцінкою, ведення вогню зі стрілецької зброї з південного напрямку. Співробітник Державної прикордонної служби України повідомив СММ про те, що пошкодження виникло 23 серпня, о 15:45. Спостерігачі звернули увагу на те, що вранці 24 серпня блокпост не працював і вдень не бачили, щоб цивільні особи стояли там в чергах.

СММ продовжувала стежити за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. На КПВВ у Мар’їнці група з приблизно 150 осіб (переважно жінок віком 50–70 років) стала перед автомобілем СММ і не дозволила йому проїхати. За їхніми словами, вони вже понад 2 години стоять на спеці, оскільки автобус, який мав приїхати з блокпоста на автошляху Н15 на схід від н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька), не приїхав. Приблизно через 10 хвилин патруль Місії зміг проїхати далі. На блокпості на схід від Кремінця команда СММ помітила велику кількість транспортних засобів, що стояли в черзі в напрямку підконтрольних урядові районів. Два члени збройних формувань повідомили спостерігачам про те, що незвично велика кількість транспортних засобів спричинена закриттям контрольного пункту в’їзду-виїзду в Майорську

 

26 серпня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення.
25 серпня медпрацівники морга у н. п. Лисичанськ (підконтрольний урядові, 75 км на північний захід від Луганська) повідомили, що вранці 24 серпня до них доправили тіло 35-річного чоловіка, жителя н. п. Врубівка (підконтрольний урядові, 72 км на захід від Луганська). Медпрацівники повідомили, що цей чоловік помер уранці 24 серпня через поранення нижньої частини черевної порожнини та серйозних пошкоджень внутрішніх органів в результаті вибуху. За словами медперсоналу, родичі померлого розповіли про те, що чоловік зазнав ці поранення під час обстрілу, перебуваючи у себе вдома на вул. Шкільній, 2/1, у Врубівці та помер у кареті швидкої допомоги, коли його везли до лікарні.

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах Врубівки та н. п. Старомихайлівка (непідконтрольний урядові, 15 км на захід від Донецька):

24 серпня на вул. Шкільній, 2/1, у Врубівці зафіксовано свіжі пошкодження на даху одноповерхового будинку (дах обвалився); також були вибиті 4 вікна, що виходять на південний захід. Члени патруля Місії не змогли визначити калібр застосованого озброєння та напрямок вогню. Мешканець будинку на вул. Шкільній ,14/1, повідомив, що обстріл у районі стався 24 серпня, приблизно о 05:00.
У полі, приблизно за 10 метрів на північний схід від будинку на вул. Шкільній, 2/1, виявлено свіжу вирву, яка, за оцінкою СММ, утворилася від розриву артилерійського снаряда (122 мм), випущеного з південно-східного напрямку. На вул. Шкільній, 5, приблизно за 15 метрів на західно-південний захід від зазначеної вирви, зафіксовано два вибиті північні вікна та свіжі осколкові пошкодження на зовнішньому боці західної стіни двоповерхового житлового будинку. Визначити калібр застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося.
На вул. Шкільній, 7, приблизно за 15 метрів на північний схід від двоповерхового житлового будинку, у дорожньому покритті виявлено свіжу вирву, яка, за оцінкою СММ, утворилася від розриву артилерійського снаряда (122 мм), випущеного з південно-східного напрямку. На вищезгаданому будинку також зафіксовано свіжі осколкові пошкодження на зовнішній південно-західній стіні та 12 вибитих вікон, що виходять на південь.
Спостерігачі бачили військовий об’єкт на відстані приблизно 1 км на південь від значених місць вогневого ураження у Врубівці.

26 серпня у Старомихайлівці виявлено свіжу вирву в дворі, приблизно за 20 метрів на захід від церкви на вул. Калініна, 7, і за 4 метри від прилеглого до церкви одноповерхового будинку. Зафіксовано свіжі пробоїни у зовнішній західній стіні церкви. Також спостерігачі бачили, що в одноповерховому будинку вибито 3 південні вікна, а на дверях (виходять на південь) цього ж будинку були свіжі осколкові пошкодження. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снаряда бойової машини піхоти, випущеного з південно-західного напрямку.
На вул. Леніна, 29, у Старомихайлівці зафіксовано, що в одноповерховому будинку вибито 3 південні вікна, а також були осколкові пошкодження меблів усередині будинку. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снаряда бойової машини піхоти (БМП-2), випущеного з південно-західного напрямку.

Місія продовжила здійснювати моніторинг ситуації зі свободою пересування цивільних осіб. Спостерігачі уточнювали повідомлення про закриття КПВВ у Майорську з 23 серпня. 25 і 26 серпня команда СММ не зафіксувала пасажиро-транспортного потоку в жодному з напрямків. Офіцер Збройних сил України зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив Місії про те, що КПВВ тимчасово закрито через нещодавній обстріл.


27 серпня
Місія продовжила уточнювати інформацію стосовно закриття контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) у н. п. Майорськ
(підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька) з 23 серпня. Команда СММ не зафіксувала пасажиро-транспортного потоку в жодному з напрямків. На блокпості в Горлівці, на протилежній від КПВВ у Майорську стороні лінії зіткнення, спостерігачі бачили 6 осіб (чотирьох жінок і двох чоловіків віком 51–69 років), які чекали на відновлення роботи КПВВ у Майорську. Жінка розповіла членам патруля Місії, що прибуває на блокпост четвертий день поспіль, щоб спробувати перетнути лінію зіткнення, а чоловік сказав, що йому необхідно потрапити в підконтрольні урядові райони, інакше він втратить свою пенсію.


28 серпня
Повідомлення про спричинені обстрілом пошкодження цивільного об’єкта в н. п. Кряківка
(підконтрольний урядові, 38 км на північний захід від Луганська). На вул. Гагаріна, 25, зафіксовано велику пробоїну, що нещодавно утворилася в західній стороні даху одноповерхового будинку, та фрагменти азбестових покрівельних плит на землі. Члени патруля Місії також бачили великі пробоїни на південній стіні розташованого неподалік курятника та на південній стороні даху розташованої поблизу господарської будівлі. За оцінкою СММ, усі пошкодження виникли внаслідок вогню з озброєння невстановленого типу з південного напрямку. 52–річний мешканець будинку повідомив, що він працював біля свого будинку, коли 26 серпня, орієнтовно в 18:45, почув звуки обстрілу та снаряди, що пролетіли над його головою, влучивши північніше будинку. За його словами, він побіг до підвалу, а потім почув, що снаряд влучив у його будинок.

Місія уточнювала ситуацію на КПВВ у н. п. Майорськ (підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька), який закрито з 23 серпня. Протягом години спостереження команда СММ бачила, що КПВВ був відкритий, а також та зафіксувала орієнтовно 40 автомобілів і приблизно 350 пішоходів, які рухалися в обох напрямках


30 серпня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення.
Співробітник компанії «Витязь» повідомив, що 28 серпня, близько 10:00, він почув вогонь зі стрілецької зброї, а затим вибух на території компанії на вул. Центральній, 42, на західній околиці н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). Через кілька хвилин йому повідомили, що один з його колег, який працював у кар’єрі неподалік, дістав поранення внаслідок вибуху. За його словами, коли він підійшов до колеги, той був мертвим, а його тіло сильно обгоріло. Медперсонал моргу в Докучаєвську повідомив, що 28 серпня у морг доставили частини обгорілого тіла співробітника компанії «Витязь».


СММ продовжила слідкувати за ситуацією, в якій опинилися цивільні особи на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) вздовж лінії зіткнення. Збройні сили України повідомили Місії про те, що КПВВ на мосту у Станиці Луганській закриють на період з 2 до 7 вересня для завершення будівельних робіт. На непідконтрольній урядові стороні КПВВ спостерігачі бачили оголошення, в якому йшлося про те, що з 2 вересня Збройні сили України закривають КПВВ.

 Поділитися