MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рішення ЄСПЛ: Україна має виплатити ромам 5 млн. гривень

07.11.2018   
ХПГ-інформ
Конфлікт на Одещині стався у вересні 2002 року. Кілька сотень сельчан громили ромські будинки, які перед цим були відрізали від електрики та газопостачання за рішенням сільради.

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити 5 мільйонів гривень компенсації постраждалим внаслідок погрому ромського табору на Одещині, – повідомляє сайт «Радіо Свобода» з посиланням на Facebook Богдана Крикливенка, співзасновника організації «Український інститут з прав людини».

Рішення у справі «Бурля та інші проти України» ЄСПЛ опублікував 6 листопада.

Конфлікт у селі Петрівка на Одещині стався у вересні 2002 року. За даними суду, після смерті у бійці 17-річного хлопця з цього села група із кількох сотень його односельців за рішенням сільради почала громити будинки, де жили роми, з одним із яких у загиблого начебто був конфлікт. Перед цим ці будинки відрізали від електрики та газопостачання за рішенням сільради. Поліція при погромі була присутня, але не втручалася, зазначається у тексті судового рішення.

Суд вирішив, що таким чином було порушено право на повагу до приватного життя (стаття 8 Європейської конвенції з прав людини) та заборону дискримінації (стаття 14), а також заборону катувань та поводження, що принижує людську гідність (стаття 3).

Як нагадує «Радіо Свобода», цього року до поліції надійшло шість повідомлень про напади на ромські поселення: три – у Києві, одне – у Тернопільській області, ще два – на Львівщині. Останній з таких нападів стався 23 червня, коли група молодиків напала на ромський табір на околиці Львова. Смертельні ножові поранення отримав 24-річний ром, а 10-річному хлопчикові, 30-річній жінці і 19-річному юнакові завдали поранень ножем. Пізніше поліція затримала вісьмох осіб, підозрюваних у нападі: семеро з них – неповнолітні.

 Поділитися