MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Замість подяки - тюремний срок

21.06.2015   
Яніна Смелянська
Чайковський Олександр Володимирович - рядовий робітник одного з найкрупніших підприємств України "Наша Ряба". За час роботи йому довелося не раз зітикнутися зі свавіллям керівництва та грубим порушенням Законів про працю на підприємстві.

Чайковський Олександр Володимирович - рядовий робітник одного з найкрупніших підприємств України "Наша Ряба". В один із філіалів підприємства в місті Ладижин чоловік влаштувався в червні 2013 року, коли приїхав з села Соболівка Теплицького району Вінницької області.

За словами Олександра - за час роботи йому довелося не раз стикнутися зі свавіллям керівництва та грубим порушенням Законів про працю на підприємстві. З цим свавіллям чоловік бореться вже майже другий рік поспіль, адже за свою турботливість про народ замість подяки отримав реальний тюремний срок.

- Нас вважають там за рабів. Засуджені, які працюють на підприємстві мають кращі умови, чим звичайні робітники - розповідав Олександр ще у 2013 році. - Наприклад. Засуджені мають право на свої 10-хвилинні перерви, вони не переробляють години і ніхто не може їх до цього примусити. А ось з іншими працівниками, яких звозять на роботу з усієї області, зовсім інші справи, попри те, що вони старанно відносяться до роботи.

Логічною послідовною реакцією активіста на діяльність керівництва організації стало створення профспілкового комітету. В цьому його підтримала група товаришів. Вже 7 березня 2013 року було створено профспілку. Далі організація приєдналася до Всеукраїнської спілки трудящих і пройшла державну реєстрацію. Проблеми почалися коли про створення профспілки дізналася адміністрація підприємства.

- Коли адміністрація дізналася, що профспілка створена і служба безпеки прозівала цей факт, мене 7 квітня 2013 року було звільнено за те, що я організував профспілку. Спочатку був тиск, щоб написав заяву на звільнення, але я відмовився. Профспілка існувала і буде існувати нас не залякати, - стверджує Олександр Чайковський.

За словами засновника профспілки, 9 квітня 2013 року до нього додому приїхала комісія у складі трьох осіб, яка відібрала пояснення чому він не на роботі. Це не зважаючи на те, що 8-9 числа чоловік мав законний вихідний. Нонсенс полягає у тому, що працівника звільнили 7-мим числом за прогули 8-го та 9 – го квітня.

Це був лише початок боротьби Чайковського із місцевими олігархами, яка триває і нині.

14 квітня 2013 року він приїхав на підприємство, як організатор профспілки, але оскільки не мав перепустки, то на прохідній його не пропустили. Тому на п’ятачку, де розвертаються автобуси, Олександр приймав заяви працівників, які бажали вступити до профспілки. Реакція керівництва не змусила себе чекати. Вже коли активіст їхав додому «рябівським» автобусом, служба безпеки підприємства зупинила автобус і доставила чоловіка в ладижинський відділок міліції. За твердженням пана Олександра, по дорозі до міліції йому висунули звинувачення в закликах підірвати "Нашу Рябу" та у підготовці диверсії.

В райвідділку все з’ясували та чоловіка відпустили. Але натомість стало зрозуміло, що на «рябівських» підприємствах створення профспілок не схвалюють.

Далі - гірше. Олександр Чайковський звернувся до суду зі скаргами на неправомірність дій директора "Нашої Ряби" Ігора Лещенко та з проханням поновити його на роботі, стягнути середній заробіток за час вимушеної відпустки та відшкодувати моральну шкоду. Результат - починаючи з червня 2013 року до сьогоднішнього дня тягнеться майже низка судових розглядів. Здаватися активіст не збирався. Керівництво підприємства, на якому працював Олександр, в свою чергу, вирішило застосувати більш витончену форму боротьби із недбайливим робітником.

16 липня 2014 року робітниками міліції було здійснено санкціонований обшук в помешканні, де проживав Олександр Чайковський. В результаті обшуку буділі чоловіка увезли нібито у відділок міліції. Пізніше Олександра Чайковського звинуватили у незаконному збуті наркотиків.

Вже 17 липня 2014 року, Ладижинський міський суд розглядав клопотання прокурора про обрання міри запобіжного заходу для Олександра Чайковського.
Таким чином, лідер профспілкового руху, який нещодавно намагався довести в суді своє незаконне звільнення з ТОВ «Вінницька птахофабрика», незабаром сам опинився на лаві підсудних.

За словами правоохоронців, Олександра Чайковського було затримано під час контрольної закупки у нього наркотичної речовини. Сам Олександр Чайковський провину свою не визнав та стверджує, що справа проти нього повністю сфабрикована, а заказником стало керівництво «Нашої ряби». Зокрема він розповів, що відбитки пальців на мічених грошах були зроблені примусово, в той час, коли його руки перебували в кайданах.

Пан Олександр під час судового засідання повідомив що працівники міліції щодо нього застосовували фізичну силу і нанесли побої, які він продемонстрував всім присутнім в залі судових засіднь. Слід зазначити, що тоді суд не розглянув його клопотання про призначення експертизи щодо побоїв.

Вже 21 липня 2014 року Ладижинський міський суд оголосив ухвалу за якою вирішив арештувати профспілкового активіста "Нашої Ряби" Олександра Чайковського на два місяці. Розгляд клопотання прокурора на підставі якого суд застосував найбільш жорстку форму запобіжного заходу тривав кілька днів за посиленої уваги громадськості міста.

Суд не знайшов підстав для застосування заходу у вигляді взяття на поруки, оскільки порахував, що особи, які подали такі заяви, не заслуговують на особливу довіру, хоча вони характеризували Олександра Чайковського позитивно та взяли на себе зобов’язання доставити його на першу вимогу до слідчого або в суд. Заяви про взяття на поруки Олександра Чайковського подали Андрій Скакодуб (ГО «Ладижинська громадська рада»). Андрій Бондаренко та Ігор Попенко ( Вінницька обласна незалежна профспілка «Трудящі»), Дарія Михайлівська (власник будинку в якому проживає пан Чайковський) та Тетятна Миколюк.

Під час судових засідань з’ясувалось, що ладижинськими міліціянтами Олександру Чайковському було завдано тілесних ушкоджень серед яких перелом ребра, збиті коліна та садна.

З пояснень пана Чайковського стало відомо, що 16 липня 2014 року співробітники Ладижинського МВ УМВС України у Вінницькій області приблизно о 17 годині скоїли напад на нього неподалік будинку де він мешкає, побили його, намазали руки люмінесцентною фарбою та силою доставили до помешкання, де він проживає за адресою: м. Ладижин Вінницької області, вул. Наконечного, буд. 132. В помешканні працівники Ладижинського МВ УМВС України у Вінницькій області за участю залежних від них понятих сфабрикували протокол обшуку, згідно якого виявили у Олександра Чайковського 1500 гривень з надписом «Закупка» в кармані його шортів, а в помешканні «знайшли» пакет з речовиною рослинного походження.

Після цього інциденту Вінницька незалежна профспілка «Трудящі» звернулась до Президента України Петра Порошенка, Генерального прокурора України Віталія Яреми, Міністра МВС України Арсена Авакова та Омбудсмена України Валерії Лутковської з повідомленням про кричущі порушення прав і свобод Олександра Чайковського співробітниками ладижинської міліції. Вінницька правозахисна група звернулась до міжнародних правозахисних організацій з повідомленням про переслідування громадського активіста владою України.

Більше двох років активісти, правозахисники та адвокати б’ються на підтримку відновлення прав Олександра Чайковського.

Слід також зазначити, що кожне судове засідання відносно справи Чайковського супроводжувалось немалою активністю з боку підприємства «Наша Ряба».

Так, під час засідання в суді 12 червня 2014 року відбулось кілька подій, які свідчать про те, що «справа Чайковського» стала найбільш скандальнішою в Ладижині за останні кілька десятиріч.

Перед початком судового засідання працівники Вінницької птахофабрики влаштували несанкціонований масовий захід під стінами Ладижинського міського суду.

Поки тривало судове засідання, невідомі особи прокололи шини автомобіля, який належить голові профспілки «Трудящі» Ігорю Попенко. Зловмисники зіпсували всі чотири колеса автівки. Після виклику міліції, всіх працівників за командою посадили в автобус і відвезли з суду.

Але на цьому події того дня не завершились. Поки Ігор Попенко та Андрій Бондаренко після судового засідання вирішували питання ремонту автомобіля на одному із СТО на Олександра Чайковського біля Ладижинського міського суду серед білого дня напали невідомі особи в камуфляжі та балаклавах, бризнули в очі із двох балончиків, повалили на землю та облили зеленкою після чого погрожували йому фізичною розправою у випадку, якщо він буде продовжувати судитись.

Адже нарешті 22 травня 2015 року Ладижинський міський суд виніс черговий вирок у скандальній судовій справі по обвинуваченню Олександра Чайковського за ч. 3 ст. 187 Кримінального кодексу України.

Обвинувачення підтримувало дві контрольних закупки наркотичних речовин у Олександра Чайковського, перша від 8 липня 2014 року, друга від 16 липня 2014 року і просило сім років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ладижинський міський суд з’ясувавши всі обставини справи повністю зняв обвинувачення по першій закупці встановивши, що докази були зібрані з порушенням Закону. При цьому суд встановив, що слідством було вчинено цілий ряд процесуальних порушень, і встановив, що ніякої першої закупки не було, тому твердження Олександра Чайковського про сфабриковану справу проти нього тут підтвердилось.

А от по другій закупці суд визнав докази достатніми і саме друга закупка стала підставою для визнання Олександра Чайковського винним за ч. 2 ст. 307 КК України. Цікаво, що свідками по другій закупці стали міліціянти і особа зі зміненими анкетними даними Мельник Наталія Сергіївна, особу якої під час судового слідства не було розкрито і яку було допитано за допомогою технічних засобів, - під час допиту вона знаходилась в міліції, а не в суді. Свідчення цієї ж жінки по першій закупці суд не взяв до уваги, так як ніякої закупки не було.

Вироком було також зараховано термін перебування під вартою Олександра Чайковського в строк відбування покарання. До вступу в законну силу вироку Олександр Чайковський буде знаходитись під домашнім арештом.

Долею профспілкового активіста Олександра Чайковського, якого вироком Ладижинського міського суду нещодавно було засуджено до позбавлення волі строком на шість років, зацікавилась європейська делегація екологів та журналістів, яка на початку червня поточного року відвідала місто Ладижин.
Делегація екологів та журналістів після спілкування із Чайковським зацікавилась використанням праці засуджених на Вінницькій птахофабриці та порушенням трудових прав працівників цього підприємства.

На жаль, керівництво Вінницької птахофабрики не мало бажання спілкуватись з делегатами і навіть застосувало охорону, щоб вигнати небажаних гостей з території автостоянки, тому побачити умови праці працівників та задати питання керівництву про умови праці міжнародні екологи та журналісти не змогли.
Своїми враженням від поїздки на «Нашу Рябу» в місто Ладижин поділився директор Національного екологічного центру України Юрій Урбанський (він також входив до складу делеагції).

«Вранці ми поїхали з представниками НЕЦУ і колегами з іноземних екологічних організацій подивитися як працює "Наша ряба" (МХП) під Ладижином. Спочатку нас прогнали з парковки біля очисних споруд, перервавши спроби головного інженера розповісти нам про їхню крутизну. Це зробив начальник служби охорони, Олег Гавриляк, сказавши треба надіслати лист на керівництво. ок, сказали ми, ми слали листа, а я його підписував, і поїхали в адміністрацію. Там нас попросили присісти в вестибюлі і почекати, поки з’ясують долю нашого листа, однак, знову з’явився Гавриляк з тітушками і почав проганяти нас звідти, бо він "так хоче". Дійшло до штурханини, вихоплювання камер і погроз, а закінчилось приїздом міліції, моєю заявою і оформленням свідчень/пояснень», - написав Юрій на своїй сторінці у Фейсбуці.

Отже, чим закінчиться ця сумна історія активіста із Ладижина Олександра Чайковського доки що невідомо…….

P.S. 16 травня, в приміщенні Ладижинського міського суду пройшло ще одно засідання за участю Олександра Чайковського. Але, натомість, цього разу не пов’язане із профспілковою діяльністю Олександра. Інцидент по цій справі стався 3 травня, в час коли по всій Україні було оголошено дводенну жалобу за загиблими в ході антитерористичної операції на Донеччині та внаслідок заворушень, спровокованих проросійськими сепаратистами в Одесі. Олександр Чайковський помітивши, що державний прапор на території «Нашої Ряби» не був приспущенний та на ньому була відсутня траурна стрічка, керуючись патріотичними почуттями вирішив приспустити прапор сам. Але, в ситуацію втрутилися охоронці підприємства, які звинуватили пана Олександра в хуліганстві, грубо при цьому поводилися і навіть розбили йому телефон. Олександр Чайковський був затриманий та доставлений до Ладижинського відділку міліції. Правоохоронці кваліфікували дії пана Олександра за ст.. 173 КУпАП¸ як дрібне хуліганство. Розглядав скандальну справу суддя Ладижинського міського суду – Іван Олександрович Патраманський. Іван Патраманський уважно вислухавши заперечення Олександра Чайковського та враховуючи патріотизм відповідача вирішив закрити справу без розгляду.


- Оскільки ви патріот України і я вам вірю, що ви поганих намірів не мали, застосовую до вас 22 статтю адмінкодексу, закриваю провадження відносно вас не розбираючись і також застосовую відносно вас усне зауваження, - зазначив суддя.

 Поділитися