MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нехудожнє кіно у Художній галереї

13.12.2015   
Анастасія Шапошнікова

12 грудня у Художній галереї Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна в Чугуєві пройшло 2 кінопокази фільмів 12-го Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Чугуївці подивилися не лише вітчизняні, а й зарубіжні роботи, які є досить актуальними для нас – українців. Приємно, що після кожного фільму у виставковій (по сумісництву глядацькій) залі починалося жваве обговорення побаченого, точилися дружні дискусії. В цілому, наші кінопокази охопили 4 документальні стрічки, подивилися б і більше, але треба було зважати на нестримний рух годинникової стрілки.

Здавалося, тематично ці документальні твори були різноманітними: «Володар» про маленьке село у Грузії, яке зіштовхнулося з декомунізацією у країні (і декомунізацією свідомості, котра в декого, на жаль, так і не здійснилася); «Пост Майдан» і «76-49», що висвітлюють найдраматичніші події з історії України, яка пишеться сьогодні; «Ефект доміно», де мова йде і про самоідентифікацію як нації, і про спорт, і навіть про кохання.

Однак все ж таки усі ці роботи мали дещо спільне – це висвітлення взаємодії окремої людини з суспільством, при цьому людини не гіперболізовано ідеальної, а реальної, яка помиляється, піддається сумнівам, вагається.

Дякуємо нашим відвідувачам-глядачам і окрема подяка «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» та «Чугуївській правозахисній групі», за підтримки яких здійснювався захід.

Анастасія Шапошнікова, науковий співробітник музею

 Поділитися