MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Довідка про несудимість відтепер не потрібна при оформленні закордонного паспорту

10.01.2016   
Юрій Нужний
Будь-яка пропозиція отримати довідку про несудимість для оформлення закордонного паспорта тепер є не тільки незаконною, але й позбавленою всякого сенсу.
Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» змінено статтю 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України». Як повідомляє офіційний сайт Державної міграційної служби України, відтепер обмеження на виїзд за межі території України не стосуються оформлення паспорта для виїзду за кордон. При оформленні закордонного паспорта міграційна служба у подальшому не перевірятиме, чи немає у громадянина обмежень на виїзд з України. Це не лише прискорить внутрішні процеси оформлення документів, але й зменшить навантаження на працівників ДМС України. Таким чином, будь-яка пропозиція отримати довідку про несудимість для оформлення закордонного паспорта є не тільки незаконною, але й позбавленою всякого сенсу. Але за рубіж і далі пускатимуть не всіх. Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, передбачених ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», тобто, якщо: 1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, – до закінчення терміну обмеження; 2) стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, – до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень; 3) він засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання; 4) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням, – до виконання зобов’язань; 5) він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції – до припинення нагляду. У разі виникнення обмежень, передбачених цією статтею, орган, що їх запровадив, мусить повідомити про них у 10-денний строк з моменту їх запровадження: 1) громадянина України, щодо якого запроваджено відповідні обмеження; 2) органи Державної прикордонної служби України, які здійснюють контроль за дотриманням таких обмежень.
 Поділитися