MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чугуївські правозахисники допомагають міськраді стати більш відкритою

14.03.2016   
Юрій Шершень

Минулими вихідними, незважаючи на негоду, волонтери Чугуївської правозахисної групи продовжили поширювати у м. Чугуєві новий випуск бюлетеня «ПОЗИЦИЯ».

Одним з місць інформування городян був обраний центральний сквер, в центрі якого розміщуються стенди з претензійним гаслом «Відкрита влада – зрозуміла влада».

Залишимо за дужками той незаперечний факт, що, згідно з Конституцією України, управління містами здійснюють не місцеві органи влади, що призначаються згори, а органи місцевого самоврядування, які обираються і контролюються самими жителями. Втім, хочеться деяким мерським чиновникам самоназиватися владою – нехай тішаться.

А ось з приводу «відкритості» є чимало запитань. Так, на цьому стенді, наприклад, є тільки однобока інформація, що вихваляє досягнення справжні та уявні, і багата фотографіями міської голови Галини Мінаєвої. У народі цей витвір агітпропа вже встигли прозвати «стенд для Галочки».

Інформації ж критичної та неупередженої – на стенді рівно нуль. Тому й вирішили правозахисники свій бюлетень роздавати саме тут, щоб допомогти «міській владі» стати більш відкритою.

До речі, разом з бюлетенем городянам безкоштовно пропонувалися й пам’ятки «Телефони диспетчерських та служб екстреного виклику і швидкого реагування у м. Чугуєві».

Які, згідно з п. 3.4.5 «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій» повинні бути розміщені на кожному житловому будинку в доступному для жителів місці.

Під час перебування депутатом міськради заступник голови ЧПГ Юрій Чумак звертався до мерії з ініціативою помістити відповідні таблички з телефонами на всіх під’їздах багатоквартирних будинків. Після чого ЖРЕП їх дійсно повісив... на 4-х домах в центрі міста (в одному з яких зареєстрована адреса проживання пані Г. Мінаєвої). І все.

Тоді правозахисники самі надрукували дані телефони, потрібні, без перебільшення, кожному жителю, і, за допомогою Харківської правозахисної групи та Міжнародного фонду «Відродження», видали їх окремою пам’яткою.

І випустили бюлетень «ПОЗИЦИЯ» накладом в 3000 примірників. Щоб всі небайдужі чугуївці дізналися правдиві новини з життя міста, отримали правові поради та ознайомилися з інструментами боротьби з корупцією.

Не дивно, що газета розійшлася, «як гарячі пиріжки». Деякі городяни навіть просили по кілька примірників, щоб дати почитати родичам, сусідам і знайомим.

Так що випуск бюлетеню обов’язково буде продовжений!

 Поділитися