MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Суд постановив лікувати. Що далі?Лікування не потребує‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ ‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев UN records 32 summary executions by Russia of Ukrainian prisoners of war since December Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Real terrorists free to act while Russian FSB tortures political prisoners for 'good statistics' ‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’Росія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ Russia sentences poet Aleksandr Byvshev to 7 years for writing of its war crimes in Ukraine Renowned Crimean Solidarity journalist convicted of 'abusing' freedom of mass information in Russian-occupied Crimea Вже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постановуЗвільнення від відбування покарання за станом здоров’яЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестів‘Здесь невозможно было спастись’, — жительница Бородянки

Адвокат рятує життя

30.10.2019   
Ганна Овдієнко
Як Харківський слідчий ізолятор не виконує ухвали суду

Деякий час назад до Харківської правозахисної групи звернувся чоловік, назвемо його Володимир. На момент звернення до приймальні нашої громадської організації, Володимир утримувався в Харківському слідчому ізоляторі, де очікував на вирішення своєї кримінальної справи у Жовтневому районному суді. Однак чоловіка більше непокоїв власний стан здоров’я аніж доля кримінальної справи. Протягом довгих років Володимир страждав на складне захворювання хребта, яке викликало нестерпні болі та обмежувало в рухах. До затримання він отримував медичне лікування, однак з початком кримінального провадження опинився в слідчому ізоляторі, де необхідних спеціалістів просто не було. Відсутність лікування для Володимира може стати фатальною та призвести або до інвалідизації, або навіть до смерті.
Володимир двічі звертався до Жовтневого районного суду м. Харкова із клопотаннями про забезпечення його якісною медичною допомогою. У свою чергу, суд зобов’язував Харківський слідчий ізолятор вивезти Володимира до лікарні для надання йому медичної допомоги, оскільки медична частина установи не має обладнання та спеціалістів для надання медичної допомоги. Втім, адміністрація Харківського слідчого ізолятору ухвали суду ігнорувала, навіть незважаючи на те, що в Україні існує кримінальна відповідальність за умисне невиконання судових рішень.

Тоді Володимир написав скаргу до того самого Жовтневого районного суду про невиконання попередніх ухвал щодо надання йому медичної допомоги. Однак тепер суд вже відмовив, пояснивши, що це начебто не його компетенція – а бездіяльність посадових осіб має оскаржуватися в адміністративному порядку. Втім, перспектива звернення до адміністративного суду не була райдужна – розгляд справи у адміністративному суді міг затягнутися на довгі роки. А медична допомога була потрібна невідкладно. Опинившись у безнадійному становищі, Володимир звернувся до Харківської правозахисної групи.

Наша адвокат, Таміла Беспала, взялася за справу у жовтні 2019 року. Спершу вона подала запит до медичної частини Харківського слідчого ізолятору аби отримати медичну документацію Володимира, а після цього звернулася до Жовтневого районного суду із клопотанням в порядку ст.. 206 КПК України. Згадана стаття представляє собою механізм екстреного реагування на кричущі порушення прав людини. Адвокат підкреслювала, що таке питання має розглядатися саме у порядку кримінального судочинства, а не в адміністративному процесі, як суддя вказував раніше. І вчора, 29 жовтня 2019 року, Жовтневий районний суд м. Харкова зобов’язав Харківський слідчий ізолятор забезпечити надання медичної допомоги Володимиру. Вітаємо нашого адвоката з перемогою! Та маємо великі сподівання, що Володимиру нарешті нададуть медичну допомогу.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися