MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Григоренка на Жукова змінювати не будуть – суд

08.11.2019   
ХПГ-інформ
Проспект у Харкові і надалі носитиме ім’я дисидента.Таке рішення ухвалив Другий апеляційний адміністративний суд.

Другий апеляційний адміністративний суд Харкова скасував рішення суду першої інстанції, проте виніс нове, згідно з яким міська рада не мала право повертати проспекту ім’я маршала Жукова. Таким чином апеляційну скаргу міськради задоволено частково, лише у формальній частині.

Нагадаємо, у травні міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула петицію «Поверніть харків’янам історію!» з проханням повернути пр. Маршала Жукова.

19 червня депутати міськради ухвалили рішення про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова на підставі того, що «життя і діяльність Жукова Г.К. пов’язані з опором і  вигнанням нацистських окупантів з України, а також із звільненням Харкова».

Це рішення мерії оскаржили в суді харківські депутати Дмитро Булах та Ігор Черняк, представники партій «Європейська солідарність», «Свобода» і «Демократична сокира», а також депутат восьмого скликання Верховної Ради Андрій Білецький. 5 вересня Харківський окружний адміністративний суд визнав рішення Харківської міськради про переіменування проспекту Григоренка на Жукова незаконним. 

Сьогоднішня постанова апеляційного суду набирає сили з дня прийняття. У міськради є тридцять днів на касаційну скаргу. 


Проспект Жукова змінив назву на проспект імені українського дисидента, правозахисника генерал-майора Петра Григоренка у 2016 році на виконання вимог закону про декомунізацію. Григоренко виступав проти партократії, захищав права кримських татар та інших депортованих народів, боровся з явищем каральної психіатрії в СРСР. 

 Поділитися