MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Три напади за два дні

02.12.2019   
Ірина Скачко

Серед постраждалих – громадський активіст у Бахмуті, журналіст з Миколаєва, одеський студент. 

Побитий Артем Мирошниченко перебуває в комі

29 листопада о десятій вечора у Бахмуті Донецької області невідомі побили громадського активіста Артема Мирошниченка. Стан постраждалого тяжкий, йому зроблено операцію, чоловік перебуває у комі.

У коментарі газеті «Факти» брат Артема Сергій Мирошниченко розповів, що вони з братом з 2014 року активно допомогали українській армії: «Коли місто було окуповане, ми допомогали військовим інформацією про противника, вночі зривали з будівель прапори «ДНР», розфарбовували дерева в синьо-жовті кольори, щоб усі бачили, що у Бахмуті не вбили Україну, і людям було легше чекати на звільнення». Коли місто звільнили, Артем був волонтером у шпиталі, плів сітки для військових.

У поліції Бахмута відкрито кримінальне провадження, триває слідство.

Увечері 30 листопада у Миколаєві в обличчя журналісту сайту «Новости-N» Олександру Влащенку бризнули газом з балончика, а після цього кілька разів ударили. Напад стався біля будинку, де мешкає журналіст. Скільки було злочинців, Олександр, не пам’ятає. Ані цінних речей, ані грошей вони не забрали. Як повідомляє видання «Новости-N», Олександр зміг піднятися в квартиру і викликати швидку та поліцію. Лікарі діагностували пошкодження слизової оболонки очей, ротової порожнини та трахеї.

Олександр Влащенко

На Олександра Влащенка нападають вже не вперше: сім років тому він дістав поранення в голову з пневматичного пістолету, а в 2014 році його викрадали. 

Того ж дня в Одесі невідомі побили активіста організації «Українські студенти за свободу» Сергія Гнєздилова.

Сергій Гнєзділов

У коментарі виданню «Інформер» Сергій розповів, що вже три роки час від часу отримує погрози через правозахисну діяльність у Вилковому та проукраїнську позицію. 

Студент бореться за створення у рідному місті молодіжного центру, а також наглядової ради при місцевому виконкомі. Така активність зустрічає спротив місцевих чиновників.


Згідно з інформацією Центру громадянських свобод, у 2019 році сталося більше 70 випадків переслідування активістів. Серед них  – напади, погрози, незаконні стеження, відкриття сфабрикованих проваджень.

У травні в одеському Літньому театрі облили нечистотами Світлану Підпалу, активістку екологічної організації  «Зелений лист», журналістку групи «2 мая».

4 травня стався напад на черкаського журналіста Вадима Комарова. За 46 днів він помер, не виходячи з коми. 

7 червня оператора 24-го каналу та «Вістей» Вадима Макарюка побили, коли він знімав сутичку на ринку Барабашова. За ним погналися 10-15 молодиків. В обличчя журналісту бризнули газом, забрали камеру, повалили і били ногами. 

 Поділитися