MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Крюковська виправна колонія (№ 29)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Темнівська виправна колонія № 100»Звіт про візит до Кам’янської виправної колонії № 34Звіт про моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Моніторинговий візит до двох виправних колоній ЧернігівщиниМоніторинговий візит до Старобабанівської виправної колонії № 92Моніторинговий візит до Личаківської виправної колонії № 30Моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії № 40Моніторинговий візит до Миколаївської виправної колонії № 50Моніторинговий візит до міжобласної лікарні при Темнівській виправній колонії № 100Звіт за результатами моніторингового візиту до Криворізької виправної колонії № 80Моніторинговий візит до Веселівського виправного центру № 8І скільки смертей вже на вашій совісті? (+ВІДЕО)«Солопова проти України»: перемога в Європейському судіВідкритий лист щодо лікування тяжко хворої дівчини, яка перебуває в ув’язненніСкажите, доктор, сколько стоит моя жизнь?Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»

Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)»

22.09.2020   
Ігор Сосонський, Володимир Глущенко, Тамара Горбачевська
Члени моніторингової групи ознайомилися з умовами тримання засуджених, провели із ними конфіденційні бесіди, оглянули житлові, виробничі та інші приміщення установи, а також вивчили стан надання медичної допомоги.

15 вересня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі Володимира Глущенка, Ігоря Сосонського й Тамари Горбачевської здійснила моніторинговий візит до Державної установи «Божковська виправна колонія (№ 16)».

Державна установа «Божковська виправна колонія (№ 16)» розташована в селі Божкове, Полтавської області. Ця державна установа є колонією мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання для чоловіків. Станом на 15.09.2020 року в колонії відбували покарання 206 засуджених. У виправній колонії є 4 відділення, одне з яких законсервовано та не використовується для утримання засуджених.

Виправна колонія має свердловину для видобування питної води для власних потреб. Колонія має власні виробництва де виготовляється різного роду продукція з деревини та металу, також є свій швейний цех.

Територія колонії має великі розміри. За словами начальника установи, колись вона була розрахована на утримання 2 500 засуджених. На теперішній час більша частина будівель покинуті та розташовані за межами установи.

На території установи є Дільниця тимчасового слідчого ізолятору, яка перебуває у стані ремонту, а саме йде утеплення фасаду та ремонт прогулянкових дворів. У середині приміщення монітори побачили свіжий та сучасний ремонт. Камери для засуджених оформленні із відповідним розрахунком квадратних метрів на одну особу. Приміщення світлі та теплі, є наповнення свіжого повітря. Також, кожна камера обладнана примусовою вентиляцією.

Встановлені метало-пластикові вікна. Є кімнати для прийняття душу. Але вказана дільниця на теперішній час не використовуються.

Житлові зони

Відділення № 3

Будівля та приміщення відділення № 3 відремонтовані у 2019 році. Засуджені у цьому відділенні проживають у приміщеннях «кубрикового типу» приблизно по 20 осіб у кожному. Приміщення світлі, чисті, зі свіжим повітрям. Ліжка розташовані в один ярус. Спальні блоки мають окремі туалети та душові. У душових є всі необхідні санітарно-гігієнічні засоби. На поверсі є молитовна кімната. Також є повністю відремонтовані кімнати для зберігання особистих речей засуджених.

Відділення № 1 та № 4

Приміщення відділень № 1 та № 4 не мають такого ремонту, як відділення № 3.

У відділенні № 1 на момент проведення візиту робився ремонт опалення. У приміщенні є сліди проведення часткових внутрішніх робіт. Стеля має сліди протікання. Начальник установи зазначив, що цю проблему вирішують та планують проведення капітального ремонту даху.

У відділені № 4 дах відремонтовано у 2020 році. На другому поверсі відділення № 4 проводяться ремонтні роботи, а саме здійснюється заміна системи опалення у приміщенні та ремонт приміщень.

За словами начальника установи, ремонтні роботи здійснюються за власний рахунок установи. Після проведення повного відновлення відділень № 1 та № 4 в них буде введено «кубрикову систему» розміщення засуджених.

Медична частина

Під час моніторингового візиту було встановлено, що на лікуванні у медичній частині перебуває 4 особи. Під час особистої розмові із засудженими скарг або заяв до моніторингової групи не надходило.

Медична частина устаткована новими та необхідними медичним обладнанням, серед якого нові апарати рентгену, ЕКГ, стоматологічне обладнання. Ліки поставляються в повному обсязі, наявні маски та антисептики. Медична частина в повному обсязі укомплектована спеціалістами. Палати для хворих у задовільному стані, достатньо освітлені та є доступ до свіжого повітря. Санітарний вузол є спільним для користування усіх хворих засуджених.

Є окрема палата для інфікованих хворих, яка наразі є актуальною у світлі боротьби з коронавірусною інфекцією. Але вказана палата не має окремого санітарного вузла і не дає можливості повністю ізолювати хвору людину.

Їдальня та варний цех

Приміщення їдальні просторе, чисте, є меню з актуальною датою. У всіх працюючих на кухні засуджених були медичні книжки державного зразка. Медогляди проведено вчасно. Працівники кухні були одягнені у білі халати. У приміщенні їдальні та варному цеху був приємний запах їжі. Варний цех повністю відремонтовано у 2020        році. Придбано нове кухонне обладнання та засоби вентиляції повітря.

ДІЗО-ПКТ

На час візиту у ДІЗО-ПКТ відбував дисциплінарне покарання один засуджений. Документи на поміщення до ДІЗО оформлені належним чином, із висновком лікаря про можливість відбувати покарання.

Прогулянкові дворики, обладнані належним чином і перебувають у задовільному стані. Встановлені металопластикові вікна. Камери ДІЗО перебувають у задовільному стані, санвузли облаштовані з дотриманням норм для справляння фізіологічних потреб. Також є деякі недоліки, але, нажаль, через конструктивні фактори виправити їх фактично не можливо. По-перше, через те, що вікна камер ДІЗО-ПКТ виходять у двір, а самі камери розташовані у напівпідвальному приміщенні, до камер не поступає достатньої кількості природнього світла. По-друге, у камерах, на думку моніторів, температура повітря занизька.

Промислова зона

Засуджені в колонії залучаються до робіт з виготовлення виробів з деревини та металу, а також пошиття текстильних виробів. За словами начальника установи, на виробництвах виготовлялися різні види продукції від дерев’яних піддонів, сміттєвих контейнерів до одноразових капців для готелів. Робочий час встановлено до 16-ї години. На момент візиту робочий день було завершено.

Члени моніторингової групи ознайомилися з умовами тримання засуджених, провели із ними конфіденційні бесіди, оглянули житлові, виробничі та інші приміщення установи, а також вивчили стан надання медичної допомоги. Скарг від засуджених на умови тримання чи погане поводження не поступало.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися