MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Софіївська виправна колонія № 45»

08.10.2020   
Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб
Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк. Особливістю установи є розміщення осіб з інвалідністю І та ІІ групи, які потребують постійного медичного нагляду та реабілітації.

І. Загальна інформація

1 жовтня 2020 року моніторингова група у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала ДУ «Софіївська виправна колонія № 45». Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк. Особливістю установи є розміщення осіб з інвалідністю І та ІІ групи, які потребують постійного медичного нагляду та реабілітації. Установа розташована у селі Макорти Дніпропетровської області, яке було спеціально побудоване для обслуговування колонії в 50-х роках ХХ сторіччя. Планова наповненість установи 1202 особи. На час візиту в установі перебувало 312 осіб, близько 100 з них є особами з інвалідністю.

На вході в установу моніторам провели температурний скринінг та видали захисні костюми з рукавичками, а також запропонували маски. За словами представників колонії, засоби індивідуального захисту були придбані за власні кошти адміністрації.

ІІ. Медична частина

Медична частина міститься у двоповерховій будівлі. Вхід у медичну частину не обладнаний пандусом. Перед входом – високий ґанок з шести сходів. А зокрема, боковий вихід обладнаний пандусом, який повністю не пристосований для користування особами з інвалідністю. На першому поверсі розташовані кабінети лікарів та маніпуляційні. На другому поверсі розміщені палати стаціонару. Ліфту і спеціальних підйомників немає.

Перед оглядом приміщень монітори здійснили спробу поспілкуватися з начальницею медичної частини, яка спочатку відмовилася виконувати вимоги ст. 24 КВК України та послалася на вказівку керівника ЦОЗ ДКВС України не спілкуватися із журналістами та помічниками народних депутатів України. У грубій формі вона почала вимагати непередбачені публічними нормативними актами дозволи на спілкування з нею. Після спроби моніторів зафільмувати розмову, керівниця медичної частини негайно змінила поведінку та почала відповідати на запитання. Після розмови монітори подякували керівниці та повідомили їй, що мають поспілкуватися із засудженими та сфотографувати умови тримання засуджених у медичній частині, на що керівниця відповіла, що ніяких фотографій робити не дозволить. Однак під час подальшого огляду та фіксування умов тримання в медичній частині, керівниця перешкод не чинила.

На час візиту на стаціонарному лікуванні перебували 44 особи. Засуджені розміщуються в чотирьох- та восьмимісних палатах. Палати заповнені не повністю – у палаті було 2–4 людини. Хочемо відмітити, що ліжка є сучасними та зручними. Ремонт у палатах косметичний. Є телевізори та тумбочки.

Монітори відмічають, що, незважаючи на велику кількість хворих засуджених в установі, протягом останніх трьох років жодна особа не було визнана такою, що підлягає звільненню за станом здоров’я.

ІІІ. Житлова зона

Житлова зона складається з 12 відділень, п’ять з яких законсервовані. Серед заповнених відділень два – з блочною системою і п’ять – з казарменою.

Житлові приміщення на 80 відсотків оснащені металопластиковими вікнами. У спальних відділеннях казарменої системи досить просторо. Ліжка стоять по периметру кімнат, а в центрі залишається багато вільного місця – на відміну від інших установ, де це місце також займають ліжка. У кімнати потрапляє достатньо сонячного світла.

В одному з відділень блочної системи нещодавно завершився ремонт. Між кімнатами у відділенні взагалі відсутні міжкімнатні двері. Інтер’єр блоків виконаний у різній кольоровій гамі. Між собою засуджені та адміністрація називають їх «зелена кімната» та «золота кімната».

Моніторів приємно здивувало, що у кожному відділенні є своя міні-лазня з гарячою водою, де засуджені мають змогу митися більш ніж один раз на тиждень. Засуджені також можуть прати білизну за потребою, а не за графіком. Гаряча вода також є і в рукомийниках. Туалети у відділеннях відремонтовані, мають високі дверцята. У туалетах відсутній неприємний специфічний запах.

Останнім із житлових приміщень монітори відвідали дільницю, де відбувають покарання особи із значними фізичними вадами та які потребують сторонньої допомоги. Дільниця розташована на першому поверсі. Частина приміщення перебуває у стані ремонту. У туалетах ремонт застарілий, але у перегородки між туалетами вмонтовані спеціальні поручні для засуджених, які не можуть самостійно пересуватися. Також в установі є спеціально обладнані тумби для справляння природних потреб особами, які користуються інвалідними візками.

Адміністрація запевнила моніторів, що до кінця року ремонт у цьому відділенні буде повністю завершений.

У кожному відділенні є бачок з питною водою.

IV. Їдальня

Їдальня розташована в окремій одноповерховій будівлі. Ґанок обладнаний спеціальним пандусом для осіб, які користуються інвалідним візком. Рукомийники справні, є мило та рушнички. Рукомийники розташовані так, що ними можуть користуватися особи з інвалідністю. Зала їдальні простора, велика та світла. У залі нещодавно був виконаний ремонт. Столики – на чотирьох осіб. Є інформаційна дошка меню на кожний день.

Кухня чиста та світла. У приміщеннях кухні – приємний запах свіжоприготовленої їжі. На час візиту моніторів була приготована їжа на обід: каша перлова з підливою та тушонкою, салат із квашеної капусти і суп. Монітори скуштували обід. Він виявився їстівним на смак.

В підвальному приміщенні їдальні розташоване овочеве сховище, де зберігається картопля, цибуля та консервація, а саме: помідори, кабачки і квашена капуста. Квашена капуста зберігається у спеціальних ємностях.

V. Лазне-пральний комплекс

Лазня добре відремонтована, інклюзивно обладнана. На момент візиту шторки та килимки з душових кабінок перебували на дезінфекції. У комплексі є перукарня, послугами якої засуджені можуть користуватися безкоштовно. У лазні є один сучасний потужний пральний апарат та дві нові пральні машинки.

VI. ДІЗО

Сектор ДІЗО відремонтований. Монітори були вражені тим, що у ДІЗО, із дотриманням усіх правил приватності, розташовані камери відеонагляду, а відеозображення виводиться на монітори прямо у коридор ДІЗО. На дільниці встановлена душова із гарячою водою. Камери ДІЗО охайні, але віконце у камері не відчиняється.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися