MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Шифрування на службі в терористів

04.12.2002   
Jack Kelley
ВАШИНГТОН. – За фривольними картинками на деяких порнографічних веб-сайтах і за спортивними коментарями можуть приховуватися шифровані плани наступної терористичної атаки на Сполучені Штати або їх союзників. Мабуть, це звучить надумано, але офіційні особи США й експерти вважають, що Усама бін Ладен і його спільники користуються цією можливістю, щоб «одурити» правоохоронні органи. Бін Ладен, якого обвинувачують в організації вибухів 1998 року в двох американських посольствах в Африці, та інші терористи ховають карти і фотографії своїх цілей, а також інструкції з терористичної діяльності на спортивних, порнографічних та інших веб-сайтах. Так стверджують державні чиновники.

«Стійка криптографія дозволяє терористам з «Хамас», «Хезболла», «Аль-Кайєда» підтримувати зв’язок один з одним без побоювання, що хтось їм завадить, – заявив у березні минулого року директор ФБР Луі Фрі (Louis Freeh) на закритому від преси виступі перед Сенатом США. – Це зводить нанівець спроби правоохоронних органів запобігати і розслідувати незаконну діяльність терористів».

Зброя сучасного терориста

Колись використання криптографії було справою Агентства національної безпеки – особливо секретної американської служби, відповідальної за створення і розкриття шифрів. Сьогодні крипто активно застосовується ісламськими екстремістами в Афганістані, Албанії, Британії, Кашмірі, Косові, на Філіппінах, у Сирії, США, на Західному березі річки Йордан і секторі Газа, Ємені. Так говорять офіційні особи США.

За їх словами, криптографія стала настільки важливим компонентом терористичних операцій, що бін Ладен та інші ісламські екстремісти навчають цій науці своїх бійців у таборах в Афганістані і Судані.

«За традиційним уявленням, ісламський бойовик – це людина з автоматом Калашникова, що живе десь в афганських пустелях, – говорить Бен Венцке (Ben Venzke), директор спеціального відділу компанії iDEFENSE (Фэйрфакс, Вірджинія), який займається кібер-розслідуваннями. – Але в «Хамас», «Хезболла» і групах бін Ладена є дуже підготовлені й освічені люди. Вони добре технічно оснащені, і в них достатньо інтелекту, щоб використовувати сучасні технології».

За твердженнями державних служб США, організація бін Ладена «Аль-Кайєда» одержує кошти від своїх ісламських прибічників і купує на них комп’ютери, у магазинах або поштою. Прибічники бін Ладена скачують з Інтернету прості у використанні криптографічні програми. Американські представники кажуть, що останнім часом шифрування використовувалося при підготовці трьох терористичних актів:


•  Вадіх ель Хаге (Wadih El Hage), один з підозрюваних у справі 1998 року про вибухи в двох посольствах США у східній Африці, відправляв зашифровані повідомлення по e-mail під різними вигаданими іменами (зокрема, «Норман» і «Абдус Саббур») спільникам з «Аль-Кайєди». Про це прямо говориться в офіційному обвинуваченні проти підозрюваного від 25 жовтня 1998 року. У понеділок Хаге постане перед федеральним судом у Нью-Йорку.


•  Халіл Дік (Khalil Deek), якого заарештували у Пакистані за підозрою у терористичній діяльності в 1999 році, використовував шифрування комп’ютерних файлів при підготовці вибухів у Йорданії. Представники влади знайшли комп’ютер Діка в Пешаварі (Пакистан), і передали його Агентству національної безпеки. Криптоаналітики, використовуючи суперкомп’ютери, розшифрували повідомлення, що дало можливість ФБР запобігти вибухам.


•  Рамзі Юсеф (Ramzi Yousef), що керував вибухом у Всесвітньому торговому центрі у 1993 році, використовував шифровані файли для збереження плану атаки на 11 американських авіалайнерів. Представники Філіппінської влади знайшли комп’ютер Юсефа в його будинку в Манілі у 1995 році. Спецслужби США розкрили шифр. Щоб розшифрувати тільки два з усіх файлів, як повідомили агенти ФБР, потрібно було більше року.

«Ісламські фундаменталісти і терористичні групи використовують Інтернет для поширення своїх ідей», – говорить Рейвен Паз (Reuven Paz), науковий директор Інституту протидії тероризму (Institute for Counter-Terrorism), аналітичної організації з Ізраїлю.

У кожнім рядку тільки крапки

За деякими повідомленнями, терористи почали активно використовувати стеганографию (метод, за яким дані «ховаються» усередині безневинної картинки) приблизно п’ять років тому.

Інтерес до цього виду тайнопису зріс після того, як правоохоронні органи США повідомили, що їм удалося прослухати переговори бін Ладена з його бази в Афганістані по супутниковому телефону й у такий спосіб стежити за його діяльністю.

«Тепер можна послати вірш із Корану, прохання про фінансову допомогу і навіть заклик до джихаду і при цьому бути впевненим, що ніякі ворожі сили на кшталт американців це не побачать», – заявив недавно в Лондоні Ахмед Джабріл (Ahmed Jabril), представник військового угруповання «Хезболла».

Екстремісти шифрують не тільки електронну пошту, але і мовні повідомлення. Про це говорила Генеральний прокурор США Джанет Рено (Janet Reno) на дискусії в президентському оточенні, яку проводив колишній директор ЦРУ Джон Дойч (John Deutsch). Шифрувальна програма цілком може обробляти телефонну розмову, якщо апарат підключити до комп’ютера.

«У майбутньому ми порівняно легко зможемо перехоплювати розмови терористів про передбачуване місце закладки бомби, але ми будемо не в змозі щось зробити, якщо не зможемо зрозуміти зміст розмови,» – сказала Рено.

От як це відбувається. Кожна картинка, будь то фотокартка або карта, являє собою сукупність крапок. За кожною такою крапкою стоять числа, що обробляються комп’ютерною програмою для виводу картинки на екран. У цих числах можна сховати повідомлення і навіть іншу картинку.

З такою задачею успішно впораються безкоштовні програми, які поширюються в Інтернеті за підтримкою організацій, що захищають приватність. Ці програми «вмонтовують» ваше повідомлення у вже існуючу картинку. Розшифровка можлива тільки за наявності «закритого ключа» чи спеціального коду, стверджують фахівці. Інакше таке повідомлення прочитати неможливо.

«У вас на комп’ютері може зберігатися картинка, у якій зашифроване час і місце терористичного акта, а ви навіть не будете про це знати, – говорить Венцке. – Усе буде виглядати як обмін фотокартками між друзями чи членами родини».

Офіційні представники США визнають, що знайти потрібне зашифроване повідомлення в Інтернеті – дуже важке завдання. Адже сьогодні у Всесвітній мережі знаходиться приблизно 28 мільярдів зображень на 2 мільярдах веб-сайтів.

І навіть якщо таку картинку знайдуть, «просто так», її не прочитаєш – потрібно буде розкрити шифр. Один зі старших криптоаналітиків Міністерства оборони зізнався, що для цього потрібна купа часу і суперкомп’ютери.

Зрозуміло, чому ФБР наполягає на тому, щоб шифрувальні ключі зберігалися в архіві якого-небудь федерального відомства і були доступні за рішенням суду. Тоді інтереси національної безпеки не постраждають. Але правозахисні організації, що борються за широке розповсюдження крипто в Інтернет, заявляють про свою незгоду.

Офіційні особи кажуть, що Інтернет усе більше нагадує «схованки», якими користувалися шпигуни часів «холодної війни» для передачі карт, фотознімків та іншої інформації.

Але на відміну від цих схованок Інтернет надає набагато більш серйозні можливості для забезпечення таємності.

«Хто б міг подумати, що пересилка шифрованих повідомлень в Інтернет може використовуватися для передачі інформації про мішені терористів або відповідних інструкцій? – вигукує Пол Бівер (Paul Beaver) з лондонського щотижневика Jane’s Defense, що висвітлює питання оборони і комп’ютерного тероризму. – І хто б міг подумати, що при цьому буде забезпечуватися рівень таємності, близький до ідеального? Інтернет – це дійсна мрія терористів!»
 Поділитися