MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Німецькій поліції дозволено прослуховувати телефонні розмови журналістів.

09.12.2003   
Німецькій поліції під час розслідування тяжких злочинів дозволяється прослухувати телефони журналістів, якщо це необхідно в інтересах розшуку особливо небезпечних злочинців. Таке рішення виніс 12 березня Конституційний суд ФРН. Він прийшов до висновку, що в такому випадку принципи свободи преси не порушуються.

Суд у такий спосіб відхилив позови журналістів, чиї телефонні розмови у свій час прослухувалися правоохоронними органами. Журналістські профспілки піддали критиці таке рішення. На їхню думку, тепер фактично втрачає значення право на таємницю про інформантів.

Як передає Deutsche Welle, зі скаргою до Конституційного суду звернулися два журналісти – кореспондент Другого каналу німецького телебачення ZDF і репортер гамбурзького щотижневика „Штерн“. Перший вів журналістське розслідування по резонансній справі бізнесмена Юргена Шнайдера, обвинуваченого у великих махінаціях у будівельній галузі. Журналіст підтримував з ним контакт по телефону. Другий репортер – за завданням редакції – спілкувався мобільним телефоном з терористом Хансом-Йоахимом Кляйном, що знаходився в розшуку.

Судді, щоправда, не роз’яснили, що варто вважати „особливо небезпечним злочином“. Разом з тим, вони спеціально обмовилися, що правоохоронні органи не можуть розглядати рішення суду як карт-бланш на прослуховування редакційних мобільних і стаціонарних телефонів.

Щоб одержати відповідну санкцію прокурора, необхідно представити переконливі докази як самого факту здійснення підозрюваним особливо небезпечного злочину, так і наявності телефонного контакту з ним того чи іншого журналіста.

14.03.2003

LIGA ONLINE
 Поділитися