MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Помер Марек Новіцький - один з найвідоміших правозахисників світу

14.12.2003   

У Варшаві 10 жовтня в віці 56 років помер Марек Новіцький – Голова правління Гельсінкського Фонду з прав людини, один з найвідоміших правозахисників та викладачів прав людини світу.

Марек Новіцький – атомний фізик за освітою, в 1972-1981 роках працював на факультеті математики та фізики Варшавського Університету. В шістдесятих роках був одним із засновників студентського альпіністського руху в Польщі, а надалі був Головою Федерації академічних альпіністських клубів і членом Правління Союзу альпіністів.

У 1980-1981 роках діяв в регіоні Мазовше Незалежної самоуправлінської профспілки “Солідарність” – був керівником комісії Медіації, а пізніше Шефом команди технічної організації акцій протесту в цьому регіоні. Він організовував та керував вуличними демонстраціями, займався підготовкою планів страйків. Під час воєнного стану був інтернований до Белоленке, Заленжу та до Кієлцах-П’ясках.

У 80-х роках, після звільнення, заснував підпільну видавничу типографію “Нейтрино”, виконував також функції головного редактора підпільного щоквартальника “Правопорядок. Листи про право та безправ’я.”, де публікувався під псевдонімом “Ман”.

В грудні 1982 року був одним із засновників підпільного Гельсінкського комітету в Польщі. Був співавтором перших рапортів Гельсінкського комітету на тему порушення прав і свобод людини в ПНР, які надалі передавалися в ОБСЄ. Після падіння комунізму в Польщі, члени Гельсінкського комітету заснували Гельсінкський фонд з прав людини в Польщі. Марек Новіцький очолював фонд з 1990 року. На сьогодні, Фонд є одною з найбільш досвідченіших та професійно діючих неурядових організацій в Європі.

Марек Новіцький неодноразово запрошувався в якості експерта з прав людини міжнародними організаціями, такими як ОБСЄ та ООН, а також комісіями обох палат польського парламенту. Він був співавтором “Хартії прав і свобод”, що значною мірою вплинула на текст польської конституції. Він також був автором багатьох публікацій і сценаріїв фільмів на теми історії та філософії прав людини, був одним із розробників освітніх програм. Марек Новіцький був ініціатором широкої освітньої діяльності з прав людини та був створювачем Школи Прав Людини Гельсінкського Фонду.

Майже до кінця свого життя Марек Новіцький їздив з лекціями по Росії, Середній Азії та Кавказу. И, особливо там, завдяки своїй силі та харизмі, став символом мирної боротьби за права людини.

За інформацією Гельсінкського фонду з прав людини

 Поділитися