MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Харківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Декларація етичних засад Харківської правозахисної групи“Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулихРак за ґратами — система знову вбиваєМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Звіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської багатопрофільної лікарні №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 У ЄСПЛ відбулися усні слухання у ‘кримській справі’Узагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війниЗвіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської виправної колонії №45Звіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91

У Києві відбувся Третій форум правозахисних організацій України

22.05.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
20-21 травня у Києві проходив Третій форум правозахисних організацій України «Дотримання прав людини в Україні: громадський аналіз державної політики», організований Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ) і Харківською правозахисною групою, за фінансової підтримки Міжнародного фонду „Відродження” та Посольства США в Україні.

Метою проведення Форуму було підвести підсумки громадського аналізу державної політики в сфері прав людини у 2005 році, обговорити ключові проблеми прав людини в Україні та шляхи їх подолання, визначити напрямки спільної діяльності правозахисних організацій щодо моніторингу дотримання прав людини та основних свобод у регіонах та країні в цілому, виробити стратегії співробітництва правозахисних організацій на найближчий рік.

У роботі Форуму взяли участь понад 150 представників правозахисних організацій з усіх регіонів України, міжнародні консультанти і представники донорських організацій, дипломатичного корпусу, партнерських структур із країн Центральної та Східної Європи, а також іноземні громадські діячі, гості й журналісти. Учасники Форуму також прийняли участь у відкритті Третього кінофестивалю документального кіно про права людини «Український контекст», що відбулось 21 травня.

Напевне, основною подією Форуму стало представлення Другої національної доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2005». У Доповіді детально розглянуто ситуацію з дотриманням понад 20 прав і свобод. Доповідь ґрунтується на дослідженнях майже 30 українських та міжнародних правозахисних організацій, а також численних експертів і громадських активістів. У книзі подається загальна оцінка державної політики в галузі прав людини, а також аналіз чинного законодавства, що сприяє порушенню прав людини і основних свобод. За підсумками дослідження надаються рекомендації для усунення порушень та поліпшення ситуації у царині прав людини в Україні.

Правозахисники звернули увагу на загалом позитивні тенденції щодо ситуації з дотриманням окремих прав і свобод. Не можна не відзначити відсутність тиску влади на суспільство та людину, що у свою чергу зумовило наявність політичної конкуренції, свободу слова та обмеження у використанні правоохоронних органів у політичних цілях. Певний поступ відбувається також у діяльності судової гілки влади.

Проте, на думку багатьох учасників Форуму, втілення в Україні деяких прав і свобод навіть погіршилося. Це стосується порушень свободи мирних зібрань, що були навіть більшими, ніж у 2004 році. Серйозними проблемами залишаються кримінально-правова політика, брак реформування кримінальної юстиції та відсутність національної програми по боротьбі з катуваннями. До того ж, державна політика щодо утвердження та забезпечення прав людини та основоположних свобод залишається безсистемною та хаотичною.

«Мусимо констатувати, що, на превеликий жаль, «декучмізація» в Україні так і не відбулася. Надії на швидкий старт реформ та моральне очищення у суспільстві не виправдалися», – зазначив співголова ХПГ та голова правління УГСПЛ Євген Захаров.

«Однак, люди перестали боятися, вони набагато частіше звертаються зі скаргами на незаконні дії або бездіяльність органів влади та місцевого самоврядування. Сьогодні все ще зберігаються можливості для швидкого просування дієвих реформ в усіх ділянках життя. Надзвичайно важливою при цьому є умова дотримання Конституції та принципів верховенства права. Тільки за цієї умови зміни на краще з правами людини стануть невідворотними», – підкреслив Євген Захаров.

Правозахисники з усієї України домовилися продовжити спільну діяльність за проектом щодо забезпечення доступу до інформації. За підсумками роботи Форуму буде оприлюднено колективну заяву правозахисних організацій України до органів державної влади та громадськості, для підготовки якої обрано редакційну групу.

 

 Поділитися