MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Моніторинг дотримання прав осіб з психічними розладами під час їх перебування у психіатричному стаціонарі

04.07.2006   
Для кого існує система психіатричної допомоги? Хто повинен в вирішувати, чи є вона ефективною, чи ні? Якою вона повинна бути? Це звіт за підсумками першого в Україні опитування психіатричних пацієнтів щодо дотримування їх прав під час перебування на стаціонарному лікуванні у психіатричних закладах.

Для кого існує система психіатричної допомоги? Хто повинен в вирішувати, чи є вона ефективною, чи ні? Якою вона повинна бути?
Це звіт за підсумками першого в Україні опитування психіатричних пацієнтів щодо дотримування їх прав під час перебування на стаціонарному лікуванні у психіатричних закладах. Проект був здійснений Всеукраїнською громадською організацією інвалідів користувачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР», Вінницькою міською громадською організацією інвалідів «Користувачі психіатричної допомоги та хворі на епілепсію «Відродження» та Полтавською обласною організацією інвалідів Спілки Організацій Інвалідів України.
Опитування проводилось в межах проекту «Моніторинг дотримання прав осіб з психічними розладами під час їх перебування у психіатричному стаціонарі» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».
Метою дослідження було вивчення поінформованості та дотримання прав пацієнтів відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу» під час їх перебування на стаціонарному лікуванні.
У ході проекту представники громадських організацій провели опитування 210 пацієнтів стаціонарних відділень Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні №1, Вінницької обласної психіатричної лікарні ім. академіка О.І. Ющенка та Полтавської обласної психіатричної лікарні.
Найбільш типовими порушеннями цих прав, з якими стикалися наші партнери були:
• те, що пацієнти не знають мети та тривалості їхньої госпіталізації до лікарні, хоча формально госпіталізуються добровільно;
• пацієнти часто не знають які препарати вони вживають та з якою метою, не знають побічної дії цих препаратів;
• не знають своїх прав як пацієнтів психіатричного стаціонару, взагалі ніколи не чули про Закон «Про психіатричну допомогу»;
• не виконуються вимоги до умов перебування пацієнтів в лікарні;
• пацієнти часто стикаються з приниженням їх гідності;
• порушується право пацієнтів на безоплатну медичну допомогу.


09.06.2006
http://helsinki.org.ua/index.php?id=1149894195

 Поділитися