MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звільнення від відбування покарання за станом здоров’яПриречені на муки: проблеми звільнення з місць позбавлення волі через тяжкі захворюванняВибіркова жорстокість. Аналіз інформації, зібраної ініціативою T4P щодо умисних убивств, вчинених окупантамиВибір майбутнього. Аркадій Даваров — про покаяння та звільненняЗвільнення з військової служби у воєнний час — місія неможлива?Україна спростила реєстрацію місцепроживання дітей ВПОКроки до звільнення КримуУ звільненій Снігурівці на Миколаївщині виявили тіла 27 цивільнихЗвільнення від відбування покарання у зв’язку із тяжкою хворобою — системна проблема, що потребує вирішенняРосійські військові цілеспрямовано знищували цивільне населення при відступі з Лиману, — СБУКраїна-катівня: звільнені українські військові розповіли про перебування в російському полоніСумнівна надія на звільненняДовічникам дали можливість умовно-дострокового звільнення — Верховна Рада ухвалила законСам собі адвокат. Умовно-дострокове звільненняДожити до звільнення. Чому засуджених прирікають на страждання та смерть в умовах несвободи?Червоний Хрест так і не потрапив до місця вибуху в Оленівці‘Вибір є завжди’ — дайджест російських протестівЗвільнення від відбування покарання у зв'язку із хворобою — дослідження ХПГСвобода пересування військовозобов’язаних – старий закон, новий галас і похибки комунікаціїЗ полону звільнено 144 захисника України – це найбільший обмін від початку повномасштабного російського вторгнення

УГСПЛ виступила за спрощення процедури реєстрації автомобілів, а МВС вже почало це робити

30.08.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Володимир Яворський
Українська Гельсінська спілка з прав людини надіслала звернення до Міністерства внутрішніх справ України щодо порушення права на вільний вибір місця проживання та права вільно розпоряджатися своєю власністю при реєстрації транспортних засобів. МВС відповіло, що наприкінці червня вже розпочало експеримент зі спрощення цієї процедури.

УГСПЛ 20 липня 2006 року надіслало звернення на адресу МВС, в якому вказувалося на порушення прав і свобод при існуючій системі реєстрації транспортних засобів. Наводимо текст звернення.

«Відповідно до Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених Постановою Кабміну від 7 вересня 1998 року № 1388, державна реєстрація транспортних засобів, а відповідно і видача номерних знаків здійснюється тільки за місцем постійного чи тимчасового проживання (п. 27).

Конституція України визначає, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи, а, отже, не може бути привілеїв чи обмежень у тому числі за ознаками місця проживання (стаття 24).

Крім того, Конституційний Суд у своєму рішенні № 15-рп від 14.11.2001 в справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення підпункту 1 пункту 4 Положення про паспортну службу органів внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України (справа щодо прописки) зазначив, що вільне пересування і вибір місця проживання є суттєвою гарантією свободи особистості, умовою її професійного і духовного розвитку. Це право, як і інші права і свободи людини, є невідчужуваним та непорушним (стаття 21 Конституції України). Водночас назване право не є абсолютним. Свобода пересування, вільний вибір  місця проживання, право вільно залишати територію України, так само, як обмеження щодо реалізації прав і свобод громадянами України за ознакою місця проживання можуть бути обмежені, але тільки законом (стаття 33 Конституції України).

Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначає, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження. Крім того, у законі визначено поняття не тільки місця проживання, але й місця перебування.

З огляду на це, реалізацію громадянами права вільного використання своєї власності – автомобіля – поставлено у пряму залежність до місця реєстрації громадянина, що суперечить закону про вільний вибір місця проживання в Україні.

Крім того, особи, що тимчасово є незареєстрованими за певним місцем проживання взагалі позбавляються права вільно розпоряджатися своєю власністю, оскільки вони не можуть зареєструвати свій автомобіль. При цьому законодавство дозволяє особі не реєструватися за новим місцем проживання принаймні місяць. Тобто, дане Положення неправомірно позбавляє таких осіб прав, визначених Конституцією та законами України.

Окремо слід зазначити, що обмеження прав і свобод, зокрема, права власності та права на вільний вибір місця проживання, може здійснюватися виключно Конституцією та законами України, проте не іншими нормативно-правовими актами.

Виходячи із вищевикладеного, просимо переглянути принцип реєстрації транспортних засобів, на основі місця проживання, і запровадити систему, яка не буде створювати обмеження в реалізації прав і свобод громадян за ознаками місця проживання. Зокрема, пропонуємо на перехідний період передбачити можливість такої реєстрації за місцем купівлі чи продажу транспортного засобу за вибором громадянина.

УГСПЛ просить МВС розглянути можливість спрощення процедури реєстрації транспортних засобів, зокрема, впровадження європейських стандартів у цій сфері.»

Незабаром, 21 серпня 2006 року, МВС повідомило УГСПЛ, що вивчило дане звернення.

Також було вказано, що «з метою поліпшення якості обслуговування громадян при реєстрації транспортних засобів МВС ще 30 червня цього року видано розпорядження № 556 щодо проведення експерименту, пов’язаного з наданням реєстраційних послуг громадянам, які проживають у будь-яких регіонах України, безпосередньо в приміщеннях торгівельних організацій (автосалонів), що здійснюють торгівлю новими транспортними засобами, за результатами якого будуть подані відповідні пропозиції про внесення змін до Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою КМУ від 7 вересня 1998 року № 1388».

УГСПЛ вітає проведення такого експерименту та продовжуватиме тримати на контролі процес реформування системи реєстрації автомобілів.
 Поділитися