MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Музей «Перм-36» – совість РосіїПерший день роботи Форуму Євромайданів: гра у «козаки – розбійники», спроба штурму Храму і розтрощена книгарняПроект Конституції України (2012) із постатейними коментарямиПрава людини в Україні 2011. XIX. ЕКОЛОГІЧНІ ПРАВА45 європейських правозахисних організацій закликали Україну зупинити переслідування та тиск на правозахисників, журналістів та дослідниківВасиль Овсієнко: «Якби Україна стала економічно процвітаючою...»Проект Конституції України – 2010 (із постатейними коментарями)Проект Конституції України – 2010Проект Конституції України – 2009Проект Конституції України – 2009 (із постатейними коментарями)Маніфест громадянського егоїзмуПерший постріл Української РеволюціїВідкрите звернення до влади групи приро-доохоронних та правозахисних громадських організаційПрава людини в Україні - 2006. XVIII. Дотримання екологічних правГРОМАДСЬКА ОЦІНКА ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ПРАВ ЛЮДИНИ. Екологічні та гуманітарні наслідки Чорнобильської катастрофиЧому і навіщо Громадянська Асамблея України?Відбулась зустріч представників Громадянського форуму УкраїниЗвернення Громадянського форуму України до Верховної Ради України, громадськості та політичних силГромадянський форум України вимагає негайно звільнити Ніну Карпачову з посади омбудсменаКорекція моралі

СТВОРЕНО ГРОМАДЯНСЬКИЙ ФОРУМ УКРАЇНИ

31.08.2006   
Георгій Кобзар
У четвер 31 серпня 2006 р. у Харківському прес-клубі відбулася прес-конференція, під час якої було проголошено створення «Громадянського форуму України» (ГФУ) – першої ініціативи об’єднання громадських мереж, рухів та організацій з різних регіонів України в єдину мережу для спільних дій з відстоювання інтересів громадянського суспільства.

У четвер 31 серпня 2006 р.  у Харківському прес-клубі відбулася прес-конференція, під час якої було проголошено створення  «Громадянського форуму України» (ГФУ) – першої ініціативи об’єднання громадських мереж, рухів та організацій з різних регіонів України в єдину мережу для спільних дій з відстоювання інтересів громадянського суспільства.

Учасники прес-конференції – Юрій Чумак, заступник головного редактора бюлетеня «Права людини» Харківської правозахисної групи та Михайло Камчатний, голова Харківського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України», – розповіли про причини та наміри створення нового всеукраїнського громадянського об’єднання  «Громадянський форум України» (ГФУ), оприлюднили Декларацію принципів громадянської дії, яких будуть дотримуватися учасники ГФУ та відповіли на запитання представників регіональних і всеукраїнських ЗМІ. Одночасно подібні прес-конференції відбулися у Києві, Луганську, Херсоні, Львові, Чернігові, Вінниці, Сумах, Донецьку та в інших містах України.

 

ДЕКЛАРАЦІЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО ФОРУМУ УКРАЇНИ

Наприкінці 2004 року українці захистили себе як народ, як волелюбну націю. Революція таки відбулася – в душах  людей. У багатьох зник страх перед владою чи опозицією. Сьогодні велика кількість людей по обидва береги Дніпра відчувають себе громадянами, які хочуть самостійно будувати своє спільне майбутнє.

А політична еліта України вкотре виявилася негідною свого народу. У Верховній Раді представлені не політичні партії, а групи з обслуговування олігархічних чи інших корпоративних інтересів. Відсутність контролю з боку громадян за політиками стимулює їхню безвідповідальність. Поза парламентом також відсутні політичні партії, здатні захистити національні інтереси та змінити існуючі основи української політики.

Національні інтереси – це інтереси всіх нас. Ми самі маємо створити знизу механізми захисту, узгодження та реалізації цих інтересів. Лише вільні самодостатні та свідомі своєї відповідальності громадяни, об’єднуючись у постійно діючі громадянські спільноти, зможуть створити ці механізми і оновити сутність влади. Лише самоорганізоване, спроможне до саморозвитку суспільство може стати вільним і витримати жорстку конкуренцію в сучасному агресивному світі.

Усвідомлюючи прагнення громадян України будувати громадянське суспільство, проголошуємо основні

принципи громадянського суспільства:

·  Держава – результат самоорганізації громадян. Суспільство має розвиватися не за потребами держави, а за потребами громадян. Лише самоорганізоване суспільство здатне реалізувати власні потреби.

·  Верховенство права, сильна незалежна судова влада. У державі має панувати сила права, а не право сили. Нехтування правом, неповага до правосуддя призводить до хаосу в суспільстві, знищує інституційні основи держави.

·  Участь громадськості в ухваленні рішень. Громадянське суспільство неможливе без інституцій, що забезпечують участь громадян та їх об’єднань в ухваленні рішень. Усі елементи державного управління повинні бути пронизані інтересами, потребами та цілями громадян.

·  Чесність, послідовність, відповідальність та патріотизм – основи громадянської політики. Політик має бути виразником інтересів громадян. Будь-який його крок не може розходитися з проголошеними ним принципами та програмою. Безвідповідальні слова та вчинки мають призвести до його відставки, добровільної чи примусової.

·  Ефективний громадський контроль за діями влади. Чим слабкішим є цей контроль, тим сильнішою є корупція. Справді ефективним може бути лише контроль з боку відповідальних громадян та їх об’єднань.

·  Дотримання громадянських свобод – інформації, слова, преси, зібрань, об’єднань. Громадянин має право на доступ до інформації, згідно з міжнародними стандартами. Право громадянина дати оцінку владі, публічно обговорити будь-яке питання означає обов’язок влади прислухатися та реагувати. Будь-який посадовець, який зазіхає на права й свободи або іґнорує думку громадськості, повинен бути негайно відсторонений від влади.

Маючи на меті втілити задекларовані принципи громадянського суспільства, змінити сутність влади та змусити її задовольняти потреби громадян, ми ініціюємо створення Громадянського форуму України як об’єднання вільних та відповідальних громадян та їх спільнот на засадах громадянської дії:

·  Відповідальність на основі добровільності. Усвідомлюємо, що ніхто за нас не зробить те, що ми хочемо, окрім нас самих. Проте не вимагаємо виконання тих зобов’язань, які не взяті на себе добровільно.

·  Солідарність, ненасильство, толерантність. Наші дії відбуваються на засадах взаємної довіри, взаємної поваги та взаємної допомоги. Насильство як засіб дій рішуче відкидається. Расова, етнічна, релігійна, політична та інші види нетерпимості неприпустимі.

·  Відвертість, об’єктивність, достовірність. Неприйнятним є думати одне, а говорити інше. Допустимо “говорити правду, всю правду і нічого, крім правди“, навіть якщо вона свідчить не на власну користь.

·  Відкритість, гласність. Наші цілі та дії є прозорими та зрозумілими, джерела фінансування та витрати є відкритими для суспільства.

·  Незалежність від політичної позиції. Наша діяльність здійснюється на засадах чесного співробітництва людей різних світоглядів та політичних поглядів, які не суперечать громадянським принципам. ГФУ не підтримуватиме жодної партійної платформи у виборчих кампаніях, політичний вибір є справою особистого вибору кожного. Ми співпрацюємо лише з тими політиками, які поділяють і втілюють наші принципи.

Запрошуємо до співпраці всіх, хто сповідує задекларовані принципи, поділяє нашу мету й готовий докласти хоч краплю власних зусиль для того, щоб українське суспільство стало справді  ГРОМАДЯНСЬКИМ!

 

Ініціаторами створення ГФУ виступили відомі громадські діячі з усієї України:

 

Симферополь

Притула Володимир

Голова Комітету моніторингу свободи преси в Криму

Жмеринка

Левченко Олег

Голова Правління громадської організації «Ініціатива»

Дніпропетровськ

Жих Віктор

Радник з питань маркетингу Української аерозольної асоціації

Кривий Ріг

Коробко Микола

Голова Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, голова Української екологічної асоціації «Зелений світ»

Донецьк

Букалов Олександр

Голова ради правозахисної організації «Донецький Меморіал»

Донецьк

Ткаченко Сергій

Голова Донецького осередку Комітету  виборців України

Донецьк

Рогалін Яків

фонд «ДОБРОТА»

Київ

Бондаренко  Володимир

Керівник Секретаріату громадського об’єднання "Голос громади Києва"

Київ

Горбач Володимир

Голова Експертної ради Інституту Євроатлантичного співробітництва

Київ

Доній Олесь

Голова Центру досліджень політичних цінностей

Київ

Мартинюк Володимир

Координатор по зв’язкам з громадськістю альянсу „Майдан”

Київ

Пінчук Анатолій

Президент Українського центру розвитку зовнішньоекономічних відносин

Київ

Шеремета Павло

Декан Києво-Могилянської бізнес-школи

Київ

Шкарлат Юрій

Координатор проекту сприяння Парламенту України

Луганськ

Заливна Лариса

Голова правління Луганської обласної громадської правозахисної жіночої організації "Чайка", секретар Луганської коаліції  "Громадяни за прозорість дій влади"

Луганськ

Козирєв Микола

Голова Луганського Громадського Комітету захисту конституційних прав і свобод громадян

Краснодон

Калітвенцев Дмитро

Голова Незалежної профспілки гірників шахти ім. М.П.Баракова м. Краснодон, координатор Луганської коаліції  «Громадяни за прозорість дій влади»

Львів

Возняк Тарас

Шеф-редактор "Українського культурологічного незалежного часопису Ї"

Львів

Дяків Теодор

Голова асоціації платників податків львівської області.

Львів

Марков Ігор

Голова Центру підтримки приватної ініціативи.

Львів

Мацех Олег

Голова координаційної ради Громадського форуму Львова

Одеса

Толопило Андрій

Голова правління Одеської правозахисної групи «Верітас»

Кременчук

Фельдман Микола

Голова НГО "За права кожного"

Рівне

Краплич Руслан

Президент Західноукраїнського центру соціального партнерства

Суми

Захарченко Олексій

Голова Сумського міського відділення КВУ, редактор газети "Молодь.UA"

Суми

Сахнюк Григорій

Голова Сумського обласного комітету молодіжних організацій

Суми

Федорина Алла

голова Сумської обласної організації "Сумський прес-клуб",
кореспондент газети "Україна молода".

Конотоп

Пономаренко Володимир

Голова Сумського обласного відділення Комітету виборців України

Голова Конотопського товариства споживачів і платників податків «Гідність»

Чортків

Степаненко Олександр

Голова еколого-гуманітарного об’єднання «Зелений світ», депутат Тернопільської обласної ради

Харків

Захаров  Євген

Співголова Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, член правління міжнародного товариства «Меморіал»

Харків

Камчатний Михайло

Голова Харківського відділення Комітету виборців України

Харків

Чумак Юрій

Заступник головного редактора бюлетеня Харківської правозахисної групи "Права людини"

Херсон

Агаркова Оксана

член правління Херсонського обласного центру "Успішна жінка"

Херсон

Бімбірайте Наталя

Голова виконавчого комітету Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я, член правління Херсонської
міської асоціації журналістів "Південь", редактор газети "TV Вгору".

Херсон

Бєлий Дементій

Голова  Херсонської обласної організації Комітету виборців України

Херсон

Тютюнник  Алла

Президент Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я, член правління Херсонської міської асоціації журналістів "Південь", письменник (член Національної Спілки письменників України), шеф-редактор газети "Вгору".

Чернігів

Буров Сергій

Голова координаційної ради громадської організації "М’АРТ"

38.

Чернігів

Ломако Олександр

Координатор Громадянської мережі «ОПОРА»

 

Для розвитку українській демократії сьогодні бракує саме утвердження ідеї громадянськості, що можливо лише через глибинну роботу з громадянами, через створення нових соціальних зв’язків – на громадянській основі та шляхом самоорганізації суспільної системи за напрямком знизу-вгору.

Підставою для оптимізму є поява в Україні якісно нової форми громадянської активності, прикладом якої можуть слугувати Громадянська кампанія «Пора» 2004 року, «Опора», Громадський форум Львова, Альянс «Майдан», Форум порятунку Києва, Голос громади Києва, «Нічна варта» (Суми) та багато інших.

Громадський рух набирає сили та впливу, утворюючи надійну систему комунікації між різними мережами та організаціями з різних куточків України,  які починають діяти спільно. Така мережа (громадянська спільнота), не прагнучи до безпосереднього здійснення влади, формуватиме для неї завдання і слідкуватиме за їх виконанням. Саме такою мережею повинен стати Громадянський форум України, який покликаний прикладом своїх лідерів та активістів показувати громадянам можливості самоорганізації для вирішення конкретних завдань та проблем.

 Поділитися