MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Презентація книги «Довічне ув’язнення: європейські стандарти та українська практика» і результатів анонімного опитування засуджених довічно (прес реліз)Оцінка діяльності Національної поліції України за допомогою опитування громадської думки (ДОПОВНЕНО)Оцінка діяльності Національної поліції України за допомогою опитування громадської думки (резюме національного звіту)Захисту Савченко вдалося долучити до матеріалів справи опитування свідківНАТО чи ЄС?Опитування: українці низько оцінюють роботу міліціїУкраїнці низько оцінюють роботу міліції – опитуванняВ Україні дають більше хабарів, ніж в Росії та Білорусі - опитуванняУ чесність виборів вірять 8 відсотків виборців - опитуванняОпитування КВУ: рішення ВРУ про скасування місцевих виборів суперечить КонституціїТе, що у школі - «подарунок», у виші - хабар (опитування)Журналісти перекрутили дані опитування про ксенофобіюКонкурс грантів з проведення опитування користувачів судових послуг з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ)Українці вважають День Перемоги дійсно великим святом — соціологічне опитування Центру РазумковаОпитування: Хто допомагає українцям відстоювати права людиниГромадська організація М’АРТ (“Молодіжна АльтеРнаТива”), м. Чернігів. Результати опитування щодо доступу до юридичної допомоги в Чернігівській області. ЗвітФонд “Демократичні ініціативи” та Центр “СОЦІС” у квітні провели традиційне опитування, яке стосувалося визначення ставлення населення до політиків і соціальних інститутівЗа опитуванням 107 молодих людей віком 17-19 років, у тому числі 19 хлопців, проведеним Миколаївською обласною організацією Всеукраїнського комітету оборони прав людини, визнання щодо порушення прав людини співробітниками міліції становить 85 %Результати опитування, проведеного Національною академією внутрішніх справ серед працівників карного розшукуДовіра жителів Києва до засобів масової інформації (дані опитування УНІАН)

Українці найбільше довіряють Церкві, Збройним силам та ЗМІ

17.07.2007    джерело: www.risu.org.ua
Найбільше НЕ довіряють Верховній Раді, міліції та судам, прокуратурі, Конституційному суду, уряду, місцевій владі. Соціологічне опитування виявило також думки громадян щодо реально існуючих прав і свобод та функціонування демократії в Україні.
КИЇВ — Загальноукраїнське опитування дорослого населення України провели Фонд „Демократичні ініціативи” та фірма „Юкрейніан соціолоджі сервіс” 19 червня – 2 липня 2007 р. Методом інтерв’ю опитано 2000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Дослідження оприлюднили Ірина Бекешкіна та Олександр Вишняк під час прес-конференції, що відбулася 12 липня в агентстві „Інтерфакс–Україна”.

Соцопитування показало, що Довіра громадян України переважає тільки стосовно неполітичних інституцій — Церкви (баланс довіри-недовіри (+44%), Збройних сил України (+17%) та українських засобів масової інформації (+6%). Порівняно з кінцем 2005 року зросла довіра до Збройних сил (на 9%) та Церкви (на 6%), а от довіра до українських ЗМІ впала на 10%.

У червні 2007 року громадяни України переважно не довіряли органам державної влади та державним інституціям. Найбільше громадян не довіряють Верховній Раді України (баланс довіри-недовіри становить –46%), міліції (–43%) та судам (–43%), прокуратурі (–38%), Конституційному суду (–29%), уряду України (–27%), місцевій владі (–21%). Дещо менші показники негативу у довірі до Президента України (–19%) та до Служби безпеки України (–13%). Якщо порівняти з передвиборним опитуванням, проведеним у листопаді 2005 року, то найбільших втрат зазнала довіра до Верховної Ради (погіршення балансу довіри-недовіри на 15%), зменшилася також довіра до судів (на 9%), Президента України (на 7%), міліції (на 7%), СБУ (на 7%).

Понад половину населення України (58%) вважає, що усе, що відбувається нині в Україні, прямує у хибному напрямку. У правильності курсу впевнені лише 18%, решта 24% не визначилися. Порівняно з передвиборним опитуванням листопада 2005 року кількість впевнених у неправильності шляху збільшилася, а у правильності — зменшилася.

Щодо прав і свобод, громадяни вважають реально існуючими в Україні право на свободу віросповідання (80%), право брати участь у мітингах та демонстраціях протесту (73%), право об’єднуватися у політичні партії (66%) та громадські організації (66%), право на свободу слова (64%), рівноправність жінок (61%) та національних меншин (50%).
Населення вважає, що реально в Україні не існує таких прав: права на гідний людини рівень життя (71%), права чинити вплив на рішення, які ухвалює влада (69%), права бути захищеним від сваволі влади (66%), права бути захищеним від злочинності (63%), права на справедливе судочинство (50%). Майже поділилися думки щодо наявності права обирати собі владу: 44% вважають, що таке право у народу існує, а 47% — що його немає. Якщо порівняти з травнем 2004 року, оцінки наявності прав і свобод поліпшилися, особливо стосовно права на мітинги і демонстрації (на 14%), права обирати собі владу (на 15%), права на свободу слова (на 12%), на справедливе судочинство (на 13%).

Громадяни України відчувають надзвичайно малу спроможність впливати на ситуацію у країні. Єдина сфера, де громадянин України відчуває себе хазяїном, — це сім’я, де 77% можуть справляти вирішальний та значний вплив, 13% — невеликий і зовсім малий, а 3% — жодного впливу.

Натомість і свою відповідальність українці відчують лише за свої сім’ї: 82% — дуже велику і доволі велику відповідальність, 9% — невелику і вкрай малу, 2% — жодної відповідальності.
В Україні немає жодного політика, якому довіряють більше, ніж не довіряють.

Населення України у більшості (60%) повністю або переважно не задоволене тим, як демократія функціонує в Україні. Водночас саме демократію населення вважає найбільш бажаним типом державного устрою — 45%, авторитарний режим підтримує значно менше — 21%, а для 15% тип політичного режиму значення не має.

Рівень корупції у червні 2007 року громадяни оцінили як дуже високий — 39% і високий — 34% (у сумі — 73%). Ці оцінки навіть гірші, ніж у листопаді 2005 року (68%). Часто і дуже часто з корупцією стикалися 37% — майже стільки ж, скільки й у листопаді 2005 року (35%).

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, 3%-й бар’єр подолали б такі партії чи блоки: Партія регіонів (33.3%), Блок „Нашої України”, „Народної самооборони” та „Правиці” (16.9%), Блок Юлії Тимошенко (16.9%), Комуністична партія України (5.7%). Серед інших партій менш ніж 3% набирають Блок Володимира Литвина (1.6%), Соціалістична партія України (1.3%) та Прогресивно-соціалістична партія України (1.2%). Проти усіх проголосували б 2.9% і ще 19% не визначилися з вибором.

Статистична похибка вибірки не перевищує 2.2%. Опитування фінансувалося коштом гранту Міжнародного Фонду „Відродження”.

 Поділитися