MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадські активісти закликають підтримати створення Громадської Палати при Луганській міській раді

02.04.2008   
Зоряна Єгорова

27 березня 2008 р. у приміщенні Луганського представництва «Укрінформу» відбулася прес-конференція представників робочої групи із розробки проекту Положення «Про Громадську Палату при Луганській міській раді».

У ході прес-конференції представники робочої групи оприлюднили відкрите звернення до депутатів міської ради із закликом підтримати створення Громадської Палати. Під час заходу було представлено позицію представників громадських організацій Луганська щодо створення Громадської Палати та основних напрямків  її подальшої роботи.

Участь у заході взяли депутати Луганської міської та районних у місті рад, посадові особи міськвиконкому, місцеві громадські активісти, представники громадських організацій та засобів масової інформації Луганська.

«Ми закликаємо депутатів міської ради виявити мудрість та відповідальність, і затвердити пропоноване положення про «Громадську палату». Створення Громадської палати забезпечить можливість постійної конструктивної участі активних громадян у житті Луганська. Вона стане формою постійного діалогу депутатів, чиновників та громадських організацій і попередить згубний розвиток негативних проблем у місті, виявляючи їх ще на стадії формування», – заявив під час прес-конференції керівник робочої групи з розробки проекту Положення «Про Громадську Палату», голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Серед додаткових аргументів на користь створення Громадської Палати також звучали наступні: Громадська палата – це ярмарок ідей та проектів у вирішенні міських проблем; створення Громадської палати сприятиме формуванню позитивного іміджу Луганська як міста із демократичними формами управління та сприятиме залученню інвестицій в розвиток міста.

Створення Громадської Палати передбачено статтею 17 Статуту територіальної громади м. Луганська. Згідно Статуту Громадська Палата створюється «для координації заходів, пов’язаних з проведенням консультацій з громадськістю та органами місцевого самоврядування, моніторингу громадської думки і громадської експертної оцінки місцевих нормативно-правових актів та діяльності органів місцевого самоврядування».

З історії створення Громадської Палати:

Грудень 2006 – утворена ініціативна група зі створення Громадської Палати.

18 травня 2007 –  відбулись громадські слухання «Обговорення проекту Положення «Про Громадську Палату». З  числа зацікавлених представників громадських організацій і міськради створена робоча група з розробки положення «Про Громадську Палату». Склад робочої групи відкритий.

25 червня 2007 – робоча група передала на розгляд в депутатські комісії міськради для обговорення та подальшого ухвалення на сесії проект положення «Про Громадську Палату». Проект складено на основі чотирьох проектів положення.

Друга половина 2007 – ініціативна група двічі проводить засідання з метою узгодження схваленого тексту з пропозиціями юридичного управління міськвиконкому.

31 березня 2008 – проект положення «Про Громадську Палату» виноситься на схвалення сесії Луганської міської ради.

 

Дивись також:

Луганські громадські слухання: чи дослухається міська рада до голосу громадськості?

 Поділитися