MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Чому МВС вилучає та знищує паспорти громадян України?Відсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?‘На реабілітацію’: 17 дітей з інвалідністю вивезли з тимчасово окупованої Донеччини під Москву Ідеолога ‘денацифікації’ України засудили до 10 років позбавлення волі“Доведення геноциду стане своєрідною крапкою у взаємовідносинах України і Росії”, — Бєлоусов‘Мамони катували мого сина’, — мешканка Грози‘Поняття геноциду потребує перегляду’, — автор подання щодо геноциду в МаріуполіУ Бердянську окупанти вбили двох підлітків — підсумки тижня‘Евакуація’ здорового глузду: росіяни планують вивозити працівників ЗАЕС і відправляють дітей ‘на оздоровлення’Моніторинговий візит до ДУ “Cинельниківська виправна колонія (№94)”Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 60. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.02.2021 ‒ 28.02.2021 Частина 1 Коли повертатися не можнаЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 222 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 22.04.2019 – 26.04.2019Безпека в Україні жертв переслідувань авторитарними режимами країн колишнього СРСРЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 93 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 26.09.2016 – 30.09.2016 VI. Право на приватністьСитуація в АР Крим та права людини24. Права іноземцівКрим : За сталінськими лекалами?Єдиний шлях – крок назустріч

Адміністративний суд заборонив МВС знищувати паспорти громадян України

24.07.2009    джерело: www.helsinki.org.ua
Адміністративний суд виніс постанову, де зазначив, що «Паспорт є власністю громадянина України», а згідно з частиною 4 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності

Українська Гельсінська спілка з прав людини вже писала про те, що коли українець виїздить за кордон на постійне місце проживання – громадянства він не втрачає. Проте його паспорт громадянина України вилучають та знищують. Адже так розпорядилося МВС.

У наказі Міністра внутрішніх справ України № 1603 від 21.12.2004.:зазначено:
«Підлягає також вилученню в таких осіб та знищенню в установленому порядку паспорт громадянина України з відміткою про зняття з реєстраційного обліку».

Анатолій Клепіков звернувся до Київського адміністративного суду з вимогою визнати незаконним та скасувати вищевказаний наказ в частині вилучення та знищення в установленому порядку паспорта громадянина України з відміткою про зняття з реєстраційного обліку.

З цього приводу адміністративний суд виніс постанову, де зазначив, що «Паспорт є власністю громадянина України», а згідно з частиною 4 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

Також суд звернув увагу на те, що поняття «паспорт громадянина України» не є тотожним поняттю «бланк паспорта». А Положення про паспорт громадянина України містить припис, яким передбачено можливість знищення бланків паспортів, однак не містить припису про можливість знищення паспорта громадянина України.

В постанові йдеться і про те, що у разі вилучення і знищення паспорта громадянина України порушуються як його право власності на паспорт, так і інші права, гарантовані Конституцією, реалізація яких залежить від наявності паспорта (виборчі права, право на підприємницьку діяльність, соціальний захист та допомогу).

Судом встановлено, що зміст наказу № 1603 від 21.12.2004 про знищення паспорту громадянина України, порушує Конституцію України, та цілий ряд законів та положень. Відповідно, абзац 4 пункту 7 Наказу МВС від 21.12.2004 року, де зазначено про можливість знищення паспорта громадянина України, визнано незаконним та не чинним.

З надійних джерел УГСПЛ стало відомо, що МВС підготувало апеляційну скаргу.  Звісно, ніхто з високопосадовців цього міністерства не визнає те, що ними тривалий час порушувалися права людини. І тим більше не вибачиться і не подякує Анатолію Клєпікову, який люб’язно вказав на помилки міністерства. Стратегія держави зрозуміла – тягнути час.

А доки рішення не вступило в законну силу, паспорти громадян України, їх власність, продовжують знищувати.

Повний текст рішення окружного адміністративного суду міста Києва дивіться тут: Postanova_01

 Поділитися