MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадські організації просять Тимошенко виконувати свої обіцянки

05.10.2009   
Низка відомих українських громадських організацій направила відкритого листа до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, в якому звертає увагу глави уряду на невиконання частини 1 урядової програми щодо ухвалення нової редакції закону «Про об’єднання громадян» та блокування цього процесу депутатами фракції БЮТ.

Низка відомих українських громадських організацій направила відкритого листа до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, в якому звертає увагу глави уряду на невиконання частини 1 урядової програми щодо ухвалення нової редакції закону «Про об’єднання громадян» та блокування цього процесу депутатами фракції БЮТ.

Історія з ухваленням цього документу складна та затягнута в часі. Ще 14 листопада 2008 року Уряд направив на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про громадські організації». Законопроект спрощує процедури створення і реєстрації громадських організацій, надає можливість здійснювати діяльність на території всієї країни, створює відкритий реєстр громадських організацій, тощо.

Проект Закону України «Про громадські організації» визнаний українськими та міжнародними експертами таким, що відповідає Рекомендаціям Комітету Міністрів держав-членів Ради Європи стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі (№ СМ/Rec(2007)14), отримав позитивні висновки від Представництва ООН в Україні та від ОБСЄ. Наявний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України на даний законопроект є позитивним та рекомендує прийняти його за основу.

Але Комітет Верховної Ради з питань правової політики, який очолює представник БЮТ Сергій Міщенко, взагалі відмовився розглядати проект Закону України «Про громадські організації» (реєстраційний номер 3371 від 14.11.2008 року).

Варто нагадати, що Регламент Верховної Ради України не дає комітетам права відмовитись від розгляду поданих до них законопроектів, натомість зобов’язуючи комітети в тридцятиденний строк попередньо розглянути законопроект та ухвалити рішення щодо доцільності включення його до порядку денного Верховної Ради України.

Вісім громадських організацій, а саме Український незалежний центр політичних досліджень, Інститут масової інформації, Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Громадянська мережа «ОПОРА», Всеукраїнська екологічна громадська організація «Мама 86», Мережа розвитку європейського права, Центр політико-правових реформ та «Телекритика» нагадують прем’єр-міністрові, що ухвалення цього документу не лише пункт урядової програми, але й зобов’язання України перед Радою Європи.

Відомо, що 3 квітня 2008 року Європейський суд з прав людини визнав український закон «Про об’єднання гро­ма­дян» таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, та недемократичним (Справа «Корецький та інші проти України»).

 

Текст Відкритого листа подається нижче:

 

Шановна Юліє Володимирівно!

Ми, лідери українських громадських організації висловлюємо глибоке занепокоєння з приводу неухвалення нової редакції закону «Про об’єднання громадян», попри те, що в програмі діяльності уряду це завдання визначено під першим номером.

Як відомо, пунктом 1.1 Програми діяльності Кабінету Міністрів України «Український прорив: для людей, а не політиків», затвердженої Постановою Кабінету міністрів України № 14 від 16 січня 2008 року, передбачено розроблення розробку нової редакції Закону України «Про об’єднання громадян». І це свідчить про те, що нинішня коаліція та урядова команда усвідомлюють значення громадянського суспільства в країні для загального демократичного розвитку України.

Окрім того, ухвалення цього законопроекту є зобов’язанням України перед Радою Європи. Відомо, що 3 квітня 2008 року Європейський суд з прав людини визнав український закон «Про об’єднання громадян» таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, та недемократичним (Справа «Корецький та інші проти України»).

Історія з ухваленням цього надзвичайно потрібного країні документу складна та затягнута в часі. Ще 14 листопада 2008 року Уряд направив на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про громадські організації» ( № 3371). Законопроект спрощує процедури створення і реєстрації громадських організацій, надає можливість здійснювати діяльність на території всієї країни, створює відкритий реєстр громадських організацій, тощо.

Законопроект отримав позитивні висновки від Представництва ООН в Україні, від ОБСЄ, і визнаний українськими та міжнародними експертами таким, що відповідає Фундаментальним принципам щодо статусу неурядових організацій в Європі (Прийняті Комітетом Міністрів Ради Європи 16 квітня 2003 р.).

Але майже за рік парламент так і не розглянув цей основоположний законопроект для розвитку громадянського суспільства, який, згідно програми діяльності уряду, є першочерговим завданням.

Звертаємося до Вас з проханням приділити особливу увагу цій справі і сприяти якнайшвидшому розгляду і ухваленню проект Закону України «Про громадські організації» (№ 3371).

 

 Поділитися