MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Агенція судових послуг запрацювала в Івано-Франківську

28.10.2009    джерело: www.civicua.org
Галина Добош
Тут волонтери безкоштовно надають консультації щодо порядку оформлення та подання позовів до суду. Створена Агенція з ініціативи Станіславської правозахисної групи і підтримана Івано-Франківським міським судом

Вперше в Україні в міському суді поряд з відділом прийому працює Агенція судових послуг. Тут волонтери безкоштовно надають консультації щодо порядку оформлення та подання позовів до суду. Створена Агенція з ініціативи «Станіславської правозахисної групи» і підтримана Івано-Франківським міським судом. Ще одна ідея такого проекту – відновити довіру людей до судочинства.

Вже з перших днів роботи агенції сюди звертається до десятка людей за день. Ян Бобалік, тільки-то відчинивши двері, починає скаржитися на одну з кредитних спілок, від якої тільки в Івано-Франківську постраждало 800 чоловік на суму понад 23 мільйони гривень. До Агенції судових послуг прийшов з проханням допомогти оформити позов до суду.

«Як кажуть, кінці в воду. Не знайдеш правди. Зверталися ми в прокуратуру, міліцію, СБУ. Одержали відповідь, що в їх діях нема злочину, бо ми гроші несли самі. Я перепрошую: раз банк чи кредитна спілка діє, то держава дає дозвіл. І держава повинна нести якусь відповідальність, що вона тримає жуліків, шахраїв, яким дає ліцензію на працю. А вони обдирають людей. Хіба це справедливо?», – обурюється Ян Бобалік.

Людям – поміч, волонтерам – наука


Микола Євчук – майбутній юрист, навчається у Відкритому міжнародному університеті розвитку людини «Україна». Має місце праці, де отримує зарплату, а в агенції працює як волонтер, безкоштовно. Поки що таких волонтерів кілька, але вже зголосилися студенти інших прикарпатських вишів тут працювати. Микола каже, що це згодиться в майбутній юридичній діяльності.

«Це безпосереднє спілкування з людьми. Тут я здобуваю більший досвід. Люди приходять з конкретною справою – це мене зобов’язує підняти ті чи інші документи, якщо я їх ще не знаю. Наступного разу я їх буду знати. Тобто люди з невидуманих справ, як кажуть, в живому режимі. Кваліфікація однозначно збільшується», – каже майбутній юрист.

Розширити доступ до юридичних послуг

Свій спільний проект Івано-Франківський міський суд і «Станіславська правозахисна група» назвали «Обличчям до людей». Наголошують, що йдеться лише про безкоштовне консультування і допомогу в оформленні документів. Питання елементарні, але саме тому відвідувачеві нема до кого звернутися. Приміром, якщо коштів на складання адвокатом позовної заяви нема, чи щоб не повертали заяву через неправильне оформлення. При цьому обов’язкова умова до волонтерів – жодної винагороди у будь-якому вигляді від людей і жодної протекції при розгляді справ. За словами голови «Станіславської правозахисної групи» Андрія Мелетина, в агенції надають судові послуги, не передбачені державним фінансуванням.

«Коли люди звертаються, їх в першу чергу цікавить позовна заява чи адміністративний позов – як їх оформити, яке мито заплатити, чи потрібні там інформаційні, які документи потрібно подати, щоб суд не залишив без руху і не давав на виправлення недоліків», – зазначив Андрій Мелетин.

Від неприязні до довіри

Як показує практика, близько 300 заяв у суді залишаються без розгляду саме через те, що неправильно оформлені позовні заяви. А за прогнозами, до кінця року кількість звернень до суду зросте майже втричі – насамперед пов’язаних з порушеннями соціальних гарантій, кредитними справами з банками.

Голова Івано-Франківського міського суду Андрій Малєєв наголошує на ще одній важливій складовій такого проекту: відновлення довіри людей до системи судочинства.

«Ми, судді, відчуваємо, що люди ставляться до органів влади і до суду, зокрема, з деякою прихованою неприязню. Таке відчуття, що люди не вважають ці органи влади своїми», – каже голова Івано-Франківського міського суду.

Тож міський суд і правозахисна організація єдині у своєму прагненні зробити відкрите, доступне, справедливе і ефективне судочинство.



Джерело : Радіо Свобода

 Поділитися