MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У прес-клубі «Право» пройшла прес-конференція, присвячена взаємовідносинам ЗМІ і влади

23.06.2011    джерело: www.poryad.com

В Одеському прес-клубі «Право» регіональної організації Національної Спілки журналістів України, відбулася прес-конференція, присвячена взаємовідносинам влади та журналістів.

Ініціатором її стала редакція всеукраїнського інформаційного агентства «Поряд з вами», на журналіста одеської редакції якої 9 червня напав міліціонер.

Перед початком прес-конференції, шеф-редактор інформаційного агентства Олексій Ярославцев присутнім журналістам продемонстрував відеоролік, який, власне, і став причиною нападу на журналіста.

Інцидент трапився 9 червня на вулиці Старопортофранківській, коли журналіст агентства стала випадковим свідком затримання міліцією людини (яка до того ж голосно кричала), тоді, керуючись редакційним завданням фіксувати будь-які резонансні події в місті, Юлія включила камерофон і почала документувати те, що відбувається.

Ці дії не сподобалися співробітникам правоохоронних органів. Один з міліціантів підійшов до журналіста і, не кажучи ні слова, вихопив з її рук камерофон.

На прохання представитися, показати посвідчення та пояснити свої дії, співробітник правоохоронних органів не відреагував, намагаючись видалити запис з камерофона журналіста.

Юлія звернула увагу міліціонера, що є професійним журналістом, на що почула фразу «Ви маєте право знімати тільки з дозволу нашої прес-служби».

Камерофон був повернутий журналісту тільки після того, як вона спробувала переписати номери автомобіля, на якому приїхали працівники міліції.

Редакція офіційно заявляє, що своїми діями співробітник правоохоронних органів грубо порушив законодавство, зокрема – Конституцію України, статті закону про міліцію, Закон про інформацію і дві статті кримінального кодексу, і не має права далі працювати в міліції.

Позиція редакції була опублікована в статті «В Одесі міліціянт напав на журналіста» від 10.06.2011. Відповідно до законодавства України, публікація в ЗМІ є приводом для перевірки і порушення кримінальної справи. Крім того, 10 червня редакція з приводу нападу офіційно звернулася до УМВС України в Одеській області та Прокуратури Одеської області.

У той же день інцидент став відомий народним депутатам України. Зокрема, Ірині Геращенко – голові тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури в ЗМІ, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній діяльності журналістів. Від цієї ТСК направлено запит до Генпрокуратури з вимогою дати юридичну оцінку діям працівника міліції і в разі виявлення в його діях перевищення службових повноважень, притягнути його до відповідальності.

Напад співробітника міліції не залишився без уваги і з боку міжнародних організацій. Оксана Романюк, представник «Репортерів без кордонів» в Україні також висловила занепокоєння з приводу того, що сталося, тем більш, що за останній рік міжнародні рейтинги Україні, за оцінками впливових міжнародних неурядових правозахисних організацій дуже сильно похитнулися, що може привести до ускладнення стосунків Уряду України з Європейським Союзом.

У ході прес-конференції, шеф-редатор інформаційного агентства Олексій Ярославцев роз’яснив: «Журналіст, реалізуючи право на отримання інформації, крім усього іншого, також реалізує право суспільства на цю інформацію. Таким чином, якщо на одному боці розташувати право журналіста і реалізоване їм право на отримання інформації з боку суспільства, ця сторона ваг завжди переважить небажання чиновників такою інформацією ділитися«.

Також під час прес-конференції медіа-юристом Олександром Славським були озвучені проблемні моменти в роботі редакцій ТРК Круг, ОДТРК та деяких редакцій Одеській області, пов’язаних з тиском на редакційну політику з боку органів влади.

20/06/2011

ІА «Поряд з вами»,

м. Одеса,

 Поділитися