MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Споганення мечети в Кореїзі

25.08.2011   
У липні сього року невідомі особи осквернили мечеть у смт Кореїз (Ялтинська міська рада АР Крим). Зловмисники поки що не затримані.

12 липня сього року (вівторок, поміж 19-ю й 20-ю годинами) невідомі особи осквернили мечеть у смт Кореїз (Ялтинська міська рада АР Крим). Невідомі побили шиби пивними пляшками, скалки розсипалися по килиму, на якому вірні правлять намаз.

За фактом наруги над культовою спорудою відразу подано заяву в міліцію й були сповіщені органи місцевої влади. Є свідки. Відомо, що згідно початкових результатів проведених розшукових заходів отриманий опис зовнішности можливого злочинця. Згідно цій інформації, він з’являвся біля мечети неодноразово. Як і завжди, в день скоєння злочину поводив себе агресивно, вигукував націоналістичні лозунґи, а також фрази про вищість релігії, яку буцімто сповідує.

На підставі наявної інформації, дії особи, яка скоїла злочин, підпадають одразу під кілька статей кримінального кодексу України: порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань (ст. 161), пошкодження релігійних споруд чи культових будинків (ст. 178), незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь (ст. 179), хуліганство (ст. 296).

Зазначимо, що мечеть – найпомітнішу споруда в селищі, – побудовано в XIX ст. Нещодавно мечеть відремонтовано, побудований мінарет. Будівлю обгороджено, вона не охороняється, відкривається один раз на тиждень на п’ятничний намаз.

Згідно останньої інформації, кримінальну справу порушено. Підозрюваний у скоєнні злочину зараз перебуває в розшуку, підрозділам МВС розіслані орієнтування.

Джерело інформації: ГО «Правозахисний Рух Криму».

 Поділитися