MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Податкова «бере на олівець» громадські організації

24.11.2011    джерело: ut.net.ua
У податковій службі почали збирати інформацію про активістів громадських об’єднань: районні податкові адміністрації розсилають громадським організаціям анкету з дуже детальними запитаннями щодо їхніх персональних даних та діяльності. Про це пише Аліна Пастухова у черговому числі Українського тижня.

У податковій службі почали збирати інформацію про активістів громадських об’єднань: районні податкові адміністрації розсилають громадським організаціям анкету з дуже детальними запитаннями щодо їхніх персональних даних та діяльності. Про це пише Аліна Пастухова у черговому числі Українського тижня.

В анкеті просять вказати зокрема прізвища й контактні дані керівників та найбільш активних представників організацій, основні напрями їхньої діяльності та інформацію про легалізацію ГО.

Як пояснили Тижню в одній з районних ДПА Києва, метою анкетування є створення бази даних громадських об’єднань  для подальшої співпраці з ними, що буде полягати в розтлумаченні окремих положень податкового законодавства та ознайомленні громадськості з принципами роботи ДПА. «Податкова інспекція жодним чином не збирається тиснути на громадські організації; якби ми й хотіли, ми не маємо таких можливостей. Це ж неприбуткові організації, це не бізнес», - переконував Тиждень співрозмовник з ДПА.

Але представники громадських організацій, які отримали анкети, до ініціатив податкової ставляться з пересторогою.

«Ми не спеціалізуємось на податкових питаннях, тому дивно, навіщо їм знати про наших активістів настільки детально. Такі дані податковій для цілей, які вони оголосили, не є необхідними», - відзначив Тарас Шевченко з Інституту медіаправа.

Критично ставиться до анкетування ДПА і Олексій Хмара, голова кіровоградського Творчого об’єднання «ТОРО», що теж отримало анкету від ДПІ.

«Вони і так володіють великою базою даних про нас, хочуть знати ще більше, але нічого не пропонують взамін. Ми досі точно не знаємо, що новий податковий кодекс хорошого чи поганого може дати громадським організаціям, бо консультацій із цього питання практично не було. Ми не знаємо, як реалізувати деякі суперечливі норми. Ми ніколи не знайомились з місцевими податковими адміністраціями у своєму регіоні. Вони ніколи не розповідали, як саме вони бачать дружбу з нами», - розповідає Хмара.

У громадських організаціях, що отримали анкети, підозрюють, що в інформації, яку просить надати податкова в рамках опитування активної частини громадянського суспільства, зацікавлена Служба безпеки України. Громадські активісти побоюються, що ці дані можуть у майбутньому використовуватися проти лідерів організацій, які виступають із жорсткою критикою дій чинної влади та беруть участь у вуличних акціях протесту.

Крім того, у ГО припускають, що збір даних про них пов'язаний також із наближенням парламентських виборів. Таким чином влада намагається з’ясувати, хто з ГО планує моніторити виборчий процес, і хто з них у такій діяльності користуватиметься фінансовою допомогою з-за кордону. «Податкова цікавиться нами перед кожними виборами; нас намагались позбавити статусу неприбутковості, бо ми займаємось моніторингом виборів і роз’ясненням виборчого процесу і при цьому користуємось міжнародною підтримкою», - розповідає Хмара.

Юристи ж стверджують, що питання, які стосуються надання інформації про активістів суперечать закону про захист персональних даних, який забороняє обробку даних про фізичну особу без її згоди.

Більше про це читайте у №48 Тижня.

24 листопада 2011

Тиждень

 Поділитися