MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В місті Івано-Франківську відбувся круглий стіл, на якому експерти обговорили рішення Європейського суду з прав людини у справі жителя Прикарпаття Богдана Савицького

01.08.2012   
Організаторами круглого столу були ІФОГО «Станіславська правозахисна група» (м. Івано-Франківськ) та РГБФ «Право і Демократія» (м. Львів).

31.08.2012p. в місті Івано-Франківську відбувся круглий стіл, на якому експертами обговорено безпрецедентне рішення Європейського суду з прав людини у справі жителя Прикарпаття Богдана Савицького проти держави - Україна. Організаторами заходу були ІФОГО «Станіславська правозахисна група» (м. Івано-Франківськ) та РГБФ «Право і Демократія» (м. Львів).

14 років тому мешканець міста Городенка, Івано-Франківської області - Богдан Савицький, став жертвою місцевої міліції й близько шести років поневірявся в українських судах та правоохоронних органах, шукаючи справедливості та притягнення «катів в погонах» до відповідальності. 

Громадянин Савицький розповів, як в 1999 році повертався з роботи і був жорстоко побитий міліціонерами. Коли прийшов до тями, то не відчував ніг, адже, як показав пізніше рентген, у нього були розбиті два хребці. Відтоді Богдан Савицький не може ходити і його переслідують страшні болі та страждання. Однак всі спроби довести вину міліціонерів у національних судах та органах прокуратури  результату не дали. Звертався навіть до омбудсмена, однак теж безрезультатно.

У 2005 році представник пана Савицького Роман Котик звернувся до Європейського суду з прав людини. За його словами, справа була нескладна, однак національний суд не давав можливості ознайомлення з матеріалами справи та чинив постійний тиск на представника.

Через 7 років справедливість було відновлено – 26 липня 2012р. Європейський судом з прав людини було прийнято безпрецедентне рішення, встановивши з боку держави Україна порушення статті 3, частини 1 статті 6, статті 34 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод - зобов’язавши державу виплатити потерпілому 154 тисячі євро.

Як зазначив Андрій Малетин, Голова Станіславської правозахисної групи, на даний час слід домогтись притягнення причетних до справи осіб до відповідальності,  не лише працівників міліції, але й представників прокуратури та судів, які на протязі довгого часу «знущались» над гр. Савицьким. Також слід ставити питання про стягнення в порядку регресу з винних осіб коштів, які держава змушена заплатити громадянину по рішенню Європейського суду.

Представники РГБФ «Право і Демократія», Андрій Бурий та Віталій Разік відзначили , що дана справа носить важливий характер і є яскравим прикладом того, як громадянин може захистити свої права у Європейському суді з прав людини та домогтись справедливості. Такі факти катувань з боку міліції є далеко непоодинокими в Україні, дане рішення суду дозволить привернути увагу до проблематики катувань в міліції як з боку органів державної влади, так і громадськості, адже рішення носить прецедентний характер і може бути застосовано громадянами, які також зазнали схожих незаконних посягань на своє життя та здоров’я.

Місцеві правоохоронці, які всіма силами гальмували дану справу, тепер висувають альтернативні версії того, що трапилось 14 років тому, та намагаються шукати «крайніх» і покласти відповідальність за скоєння злочину на інших осіб, а також ставлять під сумнів об’єктивність та справедливість рішення Європейського суду.

 Однак, для Богдана Савицького, який надалі залишається прикутий до інвалідного візка і не може самостійно пересуватись, найбільшою компенсацією з боку держави було б те, щоб держава покарала  міліцейських злочинців та вжила заходів щодо запобігання таких негативних випадків у правоохоронних органах в майбутньому.

 За детальною інформацією звертатись:

Андрій Малетин  - тел. 0503338783 ГО «Станіславська правозахисна група» (м. Івано-Франківськ)

Віталій Разік – (032) 2971932 РГБФ «Право і Демократія» (м. Львів).

 

 Поділитися