MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Міністре, розслідуй або йди геть!»

22.05.2013   
Георгій Кобзар

Журналісти вимагають належного реагування на ганебне побиття їх колег, що відбулося у Києві 18 травня.

20 травня 2013 р. на акції протесту біля будівлі МВС у Києві зібрались близько 150 співробітників медіа, які вимагали покарати винних у побитті журналістки «5-го каналу» Ольги Сніцарчук і фотокореспондента «Коммерсант-Україна» Владислава Соделя, що сталося 18 травня.

Акція проходила під гаслом «Міністре, розслідуй або йди геть!», її організували Незалежна медіапрофспілка та Національна спілка журналістів України (НСЖУ).

А журналістський рух «Стоп цензурі!» назвав проявом наступу на демократію напад на журналістів, скоєний молодиками «спортивної статури» під час висвітлення мітингу об’єднаної опозиції.

Відповідна заява розміщена на сайті руху.

«Побиття журналістів відбувалося у присутності кількох працівників органів внутрішніх справ, дії яких можна кваліфікувати, як службова недбалість Ця справа отримала широкий суспільний резонанс, оскільки засвідчила низку проблем в правоохоронній сфері країни», – говориться у документі.

«Стоп цензурі!» також висунув свої вимоги: «Невідкладно утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування цієї справи. Журналісти передадуть депутатам всі фото і відео матеріали, а також інформацію про осіб, що вчинили напад... Вимагаємо ефективного розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності наших колег».

«Звертаємось до міжнародних структур, зокрема, до Європейського Союзу, Ради Європи, ОБСЄ, та посольств іноземних країн, представлених в Україні, з проханням про підтримку та спрямування до української влади та урядів власних країн заяв та звернень щодо безкарності злочинів проти журналістів в Україні», – зазначено у заяві.

І реакція міжнародних структур не забарилася. Європейська комісія закликала українську владу «швидко й ефективно» розслідувати інцидент із застосуванням насильства щодо журналістів під час акцій 18 травня. Таку позицію Єврокомісії озвучив представник Штефана Фюле (європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства) Пітер Стано: «Ми не бачимо необхідних дій з боку відповідальних правоохоронних органів, спрямованих на встановлення винних… Особи, які винні в насильстві, повинні бути притягнуті до відповідальності. Ми шкодуємо, що міліція була не в змозі захистити права на мирні зібрання».

Міліція визнала – правоохоронці не мали права просто спостерігати, як бритоголові молодики гамселили журналістів. І столичне управління МВС розпочало службове розслідування стосовно бездіяльності міліції під час мітингу у Києві 18 травня. Справа про побиття журналістів «братками» взята під контроль міністром внутрішніх справ Захарченком.

А тим часом Комітет з питань регламенту Верховної Ради не затвердив проект постанови про створення слідчої комісії з розслідування подій 18 травня в Києві. Отже, Верховна Рада на засіданні 23 травня буде розглядати питання створення слідчої комісії без рішення Комітету.

Нагадаємо, 18 травня у Києві група молодих людей «спортивної статури» улаштувала бійку з націоналістами на вулиці Велика Житомирська. При цьому міліція не втручалася. Побоїще почали знімати кореспондент «5-го каналу» Ольга Сніцарчук і фотокореспондент «Ъ» Владислав Содель. Це не сподобалось молодикам, і вони побили журналістів до крові.

 Поділитися