MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Від виборів до виборів журналістам важче дихати

04.09.2013   
Сергій Григор’єв

За перше півріччя цього року кількість перешкоджання роботі журналістів та випадків цензури в Україні зросла майже втричі у порівнянні з таким же періодом 2012 року.

 

Про це свідчить статистика, представлена експертами «Інституту масової інформації».

 

Впродовж 1-ї половини 2013 року таких випадків сталося 103, тоді як за аналогічний період минулого – 37.

 

Крім того, сталося 35 випадків фізичної агресії стосовно журналістів, минулого року – 12; 26 – юридичного тиску, тобто судових позовів проти ЗМІ і журналістів (за І півріччя минулого року – 5), та 22 випадки непрямого тиску (за такий же період 2012 – 14).

 

Як зазначила виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк, різкий зріст перешкоджання і тиску на ЗМІ відбувся ще у другому півріччі 2012 року, що було пов’язано з виборами.

 

«У 2-му півріччі минулого року сталося 159 випадків перешкоджання виконанню обов’язків журналістів та фактів цензури, 55 – побиття і нападів, 28 – непрямого тиску, проти ЗМІ і журналістів було подано 43 судових позови та сталося 55 випадків побиття і нападів працівників ЗМІ», – повідомила Романюк.

 

Монітори ІМІ розраховували на те, що після виборів ця тенденція зазнає значного спаду. Проте, цього не сталося. І наразі чисельність зафіксованих проявів всілякого роду тиску на представників ЗМІ знаходиться на критичному рівні.

 

На думку медіа-експертів, висока кількість випадків перешкоджань журналістській діяльності, цезури та відкритого побиття журналістів в Україні пов’язано з наближенням президентських виборів 2015 року.

 Поділитися